Connect with us

Dunia

Wanita Ini Disahkan P0sitif C0V1D-19 Gara² Membeli-belah atas talian

Published

on

Jelaslah disini kita dapat lihat manusia boleh berjaangkit dengan Cor0naviirus ini dengan bermacam-macam cara.

Apabila baca kisah apa yang terjadi kepada gadis yang bernama Rachel Brummert ini,

harap dapat lah kita semua berjaga-jaga seperti mana yang dipesan oleh pihak kerajaan.

3 minggu tak keluar tidur berasingan tapi berjaangkit sebab…

Padahal Rachel 3 minggu langsung tak keluar rumah, dia lakukannya dengan penuh disiplin

sehinggakan dia rela tidur berasingan dengan suaminya sepanjang musim waabak C0ovid-19 ini.

Manurut laman New York Post, gadis yang menetap di Charlotte, North Carolina,

Amerika Syarikat ini penghidap penyaakit autoimun,

satu penyaakit yang mudah terkena jaangkitan itu sebablah dia betul-betul peka dalam mengkuarantinkan dirinya ini.

Dah duduk rumah, tidur berasingan tetapi ‘malang tak berbau’ apabila dia masih terkena jaangkitan C0ovid-19 dan dia disahkan positif kerana kerap online shopping.

Tapi macam mana pula boleh jaangkit?

Seperti kita juga, sudah semestinya online shopping itu salah satu perkara yang mesti akan dilakukan untuk meghilangkan kebosanan atau sedikit ‘hiburan’ buat kita.

Sama juga Rachel dia hari-hari online shopping tanpa diduga,

salah seorang yang menghantar parcel dekat dia itu positif C0ovid-19 tanpa diketahui.

Dia mengambil bungkusan itu tanpa memakai sarung tangan.

“Selama ini saya fikir apa yang saya buat dah cukup memberika perlindungan dan betul saya tak pernah selesema teruk Tapi kali ni, teruk dia memang lain macam.”

Jadi sebagai pengajaran, bukan lah kita tak boleh beli online shopping tapi kena ambil lamgkah berhati-hati walaupun nampak remeh,

kalau boleh sanitize balik parcel atau gunakan sarung tangan.

Kalau boleh lepas sentuh, buang bungkusan dengan segera dan basuh tangan tu hal ini nampak remeh tapi

kadang-kadang perkara remeh itu lah yang boleh bagi impak besar pada diri kita.

Sumber : LM

Dunia

“Lupa Diri Dan Memalukan..”- Netizen selar Preity Zinta kerana dikatakan lupa negara India

Published

on

By

Peminat yang setia mengikuti pelakon Bollywood, Preity Zinta pasti tahu bahawa dia sekarang menetap di Amerika Syarikat. Sudah empat tahun, Preity berada di negara tersebut.

Sempena Hari Kemerdekaan Amerika Syarikat pada Sabtu, 4 Julai 2020, Preity Zinta turut merayakan bersama suami dan ibunda tercinta.

Preity Zinta dilihat berkongsi hari bermakna itu di Instagramnya dan terus menjadi perhatian netizen.

Di ruangan komen, rata-rata pengikutnya memberi pujian dan semangat.

Tapi ada netizen yang tak pasal-pasal melontarkan kata-kata kec4man dengan menyebut Preity lupa diri terhadap negara kelahirannya.

Menerusi gambar yang dimuatnaik, Preity Zinta menunjukkan saat bersama-sama keluarganya ketika menyambut Hari Kemerdekaan Amerika Syarikat.

Bintang filem Dil Hai Tumharaa dilihat memuat naik gambar selfie di belakang rumah ditemani suaminya,

ibu dan anjing peliharaannya. Suaminya Gene Goodenough, berpose sambil memegang bendera Amerika.

“F1ireworks are on us #stayhome #staysafe #patiparmershwar #ma #bruno #happy4thofjuly #ting,” ujar Preity Zinta di keterangan fotonya.

Salah seorang netizen tidak senang dengan kelakuan Preity Zinta ini. Dia merasa sedih

kerana Preity Zinta sebenarnya mempromosikan bendera Amerika Syarikat dan dianggap telah melupakan negaranya sendiri yang telah memberi banyak tuah kepadanya.

“Betapa mem4lukannya untuk dibesarkan di India, mendapatkan wang dari India, menjadi jutawan dari India dan sekarang mempromosikan bendera AS, memalukan bagi anda.

Sekiranya saya boleh, saya akan membuang kotran anji1ng kepadanya,” kata netizen lain.

Berkaitan dengan eje3kan itu, Preity Zinta juga kelihatan enggan memberikan respons.

Dia memilih untuk tidak peduli dengan komen negatif yang akan mengganggu kehidupan Preity Zinta sendiri.

Aura Wajah Comel & Lesung Pipitnya, PREITY ZINTA Tampil Memikat Di Usia 45 Tahun!

Tiap kali melihatnya pasti ramai yang tertarik dengan wajah comel dan lesung pipit yang dimiliki Preity Zinta.

Dilahirkan pada 31 JanuarI 1975 di Shimla, Preity merupakan graduan Bahasa Inggeris dan pernah mengikuti pengajian Psikologi Jenyah dari St. Bede’s College, Shimla.

Sebelum berkahwin pada tahun 2016, Preity menetap di Mumbai tetapi kini dia memilih untuk tinggal di Amerika Syarikat bersama suami tercinta, Gene Goodenough.

Preity merupakan satu-satunya anak perempuan dalam keluarga dan anak kedua daripada tiga beradik.

Abang sulungnya Deepankar merupakan anggota tentera India sementara adik lelakinya pula iaitu Manish tinggal di California. Bapa Preity,

Durganand Zinta ialah bekas tentera India dan meninggl dunia akibat kemlangan jalan raya ketika dia baru berusia 13 tahun.

Disebabkan kemlangan tersebut, ibunya Nilprabha hanya mampu menjadi suri rumah.

Menerusi portal Hans India, Preity Zinta cukup prihatin soal kecergasan tubuh badan dan kecantikan wajah dengan menitikberatkan pengambilan diet seharian.

Tidak hanya mencatu makanan yang boleh menyebabkan berat badan bertambah,

dia juga mengamalkan pengambilan air secukupnya untuk memastikan kecantikan dalam dan luaran sentiasa terpelihara.

Kira-kira enam tahun lalu Preity pernah berkongsi s4kit belakang yang dialaminya di laman Twitter akibat kekurangan Vitamin D.

Ujar pelakon Veer-Zaara ini, “Saya mendapati kebanyakan masyarakat India mengalami masalah yang sama.” Enggan perkara tersebut terus berlarutan, Preity berkongsi tip yang diamalkan kepada para peminat.

Makan dalam kuantiti yang sedikit dan mengambil sekurang-kurangnya enam ke tujuh hidangan kecil

Minum air kosong secukupnya

Elakkan pengambilan kanji dan karbohidrat seperti roti putih, pasta dan nasi. Sebaliknya pilih roti gandum penuh atau roti bijirin.

Elakkan menikmti jus buah-buahan. Adalah lebih baik menikmti khasiat buah-buahan tersebut tanpa dijadikan jus.

Praktikkan senaman ringan pada setiap pagi dengan perut yang masih kosong. Jika tidak mampu berbuat demikian, amalkan rutin senaman ringkas seperti berjalan. Misalnya dengan melakukan brisk walk.

Nikmti apa saja yang anda mahu ketika ‘cheat day’. Ia membantu mengekalkan diet anda untuk minggu tersebut.

Amalkan gaya hidup sihat, gembira dan banyakkan senyum. Tiada apa yang lebih bermakna melainkan kekal ceria dan menghargai kehidupan serta orang sekeliling.

Makan secara perlahan dan kunyah banyak kali.

Boleh cuma amalkan rutin tarian ringkas sekurang-kurangnya lima kali seminggu. Ia juga salah satu bentuk kardio untuk kecergasan badan

Minum sekurang-kurangnya dua gelas air kosong sebaik bangun dari tidur dan makan sedikit pada 15 minit pertama. Ia bagus untuk sistem tubuh

Menyentuh penjagaan kulit wajah pula, aktres popular Bollywood ini mengamalkan khasiat lobak merah yang dipercayai mampu menyingkirkan toksik dalam badan,

mencegah dehidrasi dan menjadikan kulit lebih bermaya. Malah, dia juga memastikan penggunaan pelembap dan penyegar wajah setiap hari selepas membersih muka.

Selain mengambil nutrisi lobak merah, Preity turut gemar menikmti khasiat buah betik dan sayur-sayuran hijau serta buah-buahan segar. Tambahnya lagi, tidur yang cukup

menjadi salah satu amalan yang patut dititikberatkan. Kekurangan tidur akan boleh menyebabkan berat badan seseorang bertambah dan berupaya menambah selera. Waktu

tidur yang paling disyorkan ialah di antara tujuh hingga sembilan jam sehari.

Sumber : Murai / Nona

Continue Reading

Dunia

“Hilang nerv0us pengantin” Kain Samping Rombongan Pengantin Terl0ndeh Buat Netzen Terbahak

Published

on

By

Bila masuk hujung tahun ni, makin banyaklah orang yang menamatkan zaman bujang.

Boleh dikatakan hampir setiap minggu ada pasangan yang bernikah.

Cakap pasal nikah ni, admin ada satu video yang viral kat Twitter pasal rombongan kahwin.

Salah seorang dulang boys yang ditugaskan untuk bersama pengantin mengalami wardrobe malfunction.

Nak tengok apa yang sebenarnya terjadi? Korang boleh tengok video naffyboy kat bawah ni.

Hilang nervous pengantin

Hadoi laaa.. admin gelak sampai sakit perut tengok video ni.

Mungkin tak cukup ketat kot ikat samping tu, sebab tu terlondeh.

Sorry lah admin gelak tengok wardrobe malfunction ni. Tapi memang serius lawak!

Itulah, tepat-tepat kena kat brader yang bawak dulang tu.

Nasib baik belum masuk rumah lagi. Kalau kat dalam rumah tu,

tak tahu nak sorok muka kat mana. 

Kalau seluar tu memang malu besar weh. Nak pulak masuk video kan.

Nanti pengantin tengok video tu balik memang malu g1ila.

Bukan admin sorang ja gelak. Ramai lagi netizen yang lain gelak sekali. Hadoii..

memang terhibur tatkala weekend ni.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : TTK

Continue Reading

Dunia

Suka Sangat Pakai Tudung, Gadis N0n MusIim Ini Sedang Blajar llmu Agama lsIam

Published

on

By

Malaysia semem4ngnya sangat un1k dengan pelbagai b4ngsa, k4um, agama dan juga ad4t.

Jadi tidak ha1ran jika Melayu bersahabat baik dengan Cina, atau dengan India.

Hijab atau tudung sememangnya sangat sin0nim dengan masy4rakat beragama Islam.

Namun, pemak4ian tudung sebagai fesyen kini kian mendapat tempat dalam kal4ngan bukan muslim.

Seperti gadis bernama Lynn dari Sarawak ini yang sudah menyimpan

keing1nan untuk menjadi saurada baru dalam keluarga Islam dan kini sedang mend4lami ilmu Islam.

Uj4rnya, jika diberi peluang selepas mend4lami dan faham tentang agama Islam,

dia akan perl4han-perl4han memelvk Islam.

Mal4h, Lynn berkata dia mula belajar mem4kai tudung sejak tahun 2018 lagi.

Memand4ngkan ramai diantara rakannya yang beragama Islam.

Katanya lagi, dia sudah ada ni4t dari dulu lagi untuk mem3luk agama Islam,

jadi tidak sal4h untuknya belajar lebih untuk menjadi seorang muslimah yang sejati suatu hari nanti.

“Sebab semua kawan i muslim so i dah ter1kut cara d0rang, and if ada rezeki i nak c0nvert to Islam seb4b i memang ada ni4t dari dulu lagi.

Now, pun i slow-slow learn more about Islam,” katanya.

Dalam pada itu, perk0ngsiannya di Twitter turut menjadi bu4lan apabila gadis itu memuat naik gamb4rnya berh1jab.

R4ta-r4ta net1zen memuji gadis itu t4mpil manis cantik berh1jab serta mend0akan agar diberi hid4yah dan sentiasa istiq0mah di dunia dan akh1rat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Rotikaya / medianews

Continue Reading

Trending