Connect with us

Dunia

Terkini 2 Kapal Amerlka masuk Peralran Malaysla Utk Beri Amarn Kers Kepada Chlna

Published

on

1. Terkini dilaporkan dua kapal Amerika memasuki perairan kita sambil memberi amarn kepada Chlna di mana kapal-kapal Chlna sedang mengganggu usaha eksplorasi West Capella yang dikontrak Petronas di blok Lala-1 yang dijangka selesai pada bulan ini.

2. Komander Armada Pasifik Amerlka, Laksamana John Aquilino memberi amarn “Parti K0mun1s Chlna mesti berhenti membul1 negara-negara Asia Tenggara demi minyak, gas, dan perikanan luar pesisir. Berjuta-juta rakyat di rantau ini bergantung pada sumber-sumber berkenaan untuk kehidupan mereka”.

3. Amarn Komander Laksamana John Aquilino ini lebih keras berbanding kenyataan yang dibuat pada April lalu di mana ketika itu Amerika mengerahkan angkatan armada mereka iaitu Kapal Penyerng Amfibia (LHA 6), USS Amerlca, kapal ‘guided-miss1le cruiser’ USS Bunker Hill (CG52) dan ‘guided-missile destroyer’ USS Barry-DDG 52 ke wilayah kita.

4. Kedua-dua kapal Amerlka yang terkini dikerah ke perairan kita ialah kapal Littoral C0mbat Ship USS Montgomery (LCS 8) dan kapal ‘dry cargo’ USNS Cesar Chavez (T-AKE 14) kelas Lewis dan Clark.

5. Laksamana Madya Fred Kacher, komander Expeditionary Strike Group 7 berkata, kehadiran kedua-dua kapal Montgomery dan Cesar Chavez di Laut China Selatan membuktikan komitmen berterusan Tente ra Laut Amerlka di rantau ini.

6. Kita wajib menyedari bahawa kedua-dua kuasa besar ini sama ada Amerlka mahu pun Chlna masing-masing memiliki kepentingan mereka yang tersendiri di rantau ini.

7. Dalam keadaan ekonomi kita juga secara signifikan bergantung pada eksport dan pelaburan ke negara mereka (sekitar RM140 bilion ke Chlna, hampir RM100 bilion ke Amerlka), serta ketidaktentuan pasca-C0VID-19, langkah terbaik adalah dengan mengimbangi ancamn yang paling nyata dengan ancamn yang kurang mengimpak kepentingan nasional kita.

8. Kelakuan Chlna yang berterusan menceroboh wilayah perairan dan sumber hidrokarbon kita sejak 2012 dan 2013 membuktikan satu perangai Chlna: pada satu sisi mereka cuba menunjukkan sikap diplomasi dengan menawarkan pinjaman untuk pelbagai projek dan kerjasama di bawah Inisiatif Belt and Road (BRI). Namun dalam masa yang sama, mereka dengan biadap sekali menceroboh dan melakukan pelbagai aktiviti yang memudaratkan integriti wilayah, sumber hidrokarbon, serta perikanan kita di Laut Chlna Selatan.

9. Maka selain daripada mengerahkan aset-aset TLDM dan Maritim Malaysla, pilihan kita adalah dengan meman1pulasi dan memanfaatkan imbangan kuasa sesama kuasa besar.

10. Terbukti setakat ini aset-aset kita seperti KD Jebat, KD Kelantan, KA Bunga Mas 5, serta KM Bagan Datuk berjaya berterus-terusan memberi sokongan kepada kapal West Capella yang dikontrak Petronas di blok Arapaima-1 dan juga blok Lala-1.

11. Buat masa ini, sama-sama kita doakan di bulan Ramadan yang mulia ini supaya kapal West Capella berjaya menyempurnakan misi eksplorasi mereka untuk Petronas di Blok Lala-1 yang semakin hampir ke penghujungnya, sama seperti mana mereka berjaya melakukannya di blok Arapaima-1 Mac lalu meski pun turut sama berdepan asakan berterusan kapal-kapal haraam Chlna.

Semoga Allah terus perkasakan dan peliharakan TLDM, Maritim Malaysia, dan Petronas.

Sumber : Abdul Muein Abadi / islamik media

Dunia

Bakal suami tiba2 bat4l majlis kahwin, terpksa gigih photosh0t seorang diri

Published

on

By

Alam perkahwinan merupakan sesuatu yang sangat diimpikan buat semua orang. Namun sekiranya jodoh tidak kesampaian, semua yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Itu boleh dikaitan dengan kisah yang berlaku di Singapura ini, apabila seorang wanita tidak jadi untuk berkahwin kerana bakal suaminya membatalkan perkahwinan tiga minggu sebelum majlis berlangsung.

Tabah hadapi ujian
Menurut laporan MS News, Shasha Ali menceritakan pengalaman pahit yang perlu dilaluinya itu. Dia yang bertunang pada bulan Ogos lalu telah membuat pelbagai persiapan menjelang hari bahagia.

Meskipun dibatalkan tanpa sebarang penjelasan, wanita itu cekal ‘meneruskan’ majlis perkahwinannya tanpa pengantin lelaki dengan sokongan ahli keluarga dan rakan-rakan.

‘Photoshoot’ solo
Shasha memilih untuk mengadakan ‘photoshoot’ seorang diri yang dilengkapi busana pengantin, solekan, dan cincin. Masih tampak jelas wajah yang gembira walaupun dia harus melalui kekecewaan tersebut.

Menerusi laman Instagram, pengikutnya memberi kata-kata semangat dan mendoakan agar Shasha akan dipertemukan jodoh yang baik pada masa akan datang.

Antara komen-komen wargamaya

Ini Realiti Fasa Bertunang. Seminggu Nak Kahwin, Pandang Pun Tak Mahu

Pertunangan bolehlah dikatakan sebagai satu simbolik yang menunjukkan couple itu benar-benar mempunyai keinginan untuk berumah tangga.

Fasa ini bukanlah sekadar penyerahan cincin daripada pihak lelaki kepada wanita, namun pelbagai ujian perlu dilalui sebelum mereka selamat disatukan pada hari penuh bahagia. Kalau nak tahu lebih lanjut, ikuti perkongsian daripada individu dengan akaun Twitter bernama @Crptpsta.

Ujian semasa bertunang..

Menerusi posting tersebut, lelaki ini memaparkan beberapa situasi yang mungkin dilalui oleh seseorang sepanjang tempoh pertunangan. Tulisnya, sudah menjadi kelaziman seandainya kita sering dihimpit dengan pelbagai konflik sehingga ada kalanya berasa putus asa dengan hubungan yang dibina.

Kadangkala, sekecil-kecil masalah pun boleh menyebabkan seseorang itu tewas dan memilih jalan untuk berpisah. Lantaran itu, wajarlah jika masyarakat dinasihatkan agar tidak bertunang lama-lama.

Ujian seminggu nak kahwin…pandang pun tak mahu

 

bertunang

Lain pula senarionya apabila menghampiri hari pernikahan. Begitu hebatnya godaan syaitan pada ketika ini sehinggakan ada sebahagiannya mula berasa jemu dengan calon hidup masing-masing.

Malah, kehadiran ramai orang baru sebagai ujian akan membuatkan anda semakin ragu-ragu dengan keputusan yang dibuat.

Ujian selepas kahwin

 

Pun begitu, dah kahwin pun macam-macam perkara lagi perlu difikirkan. Berbeza dengan tempoh pertunangan kerana tanggungjawab kali ini akan menjadi lebih besar. Antara perkara perlu difikirkan adalah seperti aspek keperluan harian, kehendak dan kos sara hidup yang tinggi.

Disinilah ujian sebenar dalam hubungan rumah tangga. Oleh sebab itu, lelaki atau perempuan disarankan agar sentiasa muhasabah diri agar hubungan sentiasa diberkati.

Sumber : Twitter Crptpsta, kataustaz

Continue Reading

Dunia

Vide0 : Persis Wanita, Kejelitaan Pemuda Ini Buat Ramai Netzen Cair

Published

on

By

Memiliki kulit putih dan mulus adalah dambaan kebanyakan wanita Asia lebih-lebih lagi wanita tempatan.

Masing-masing berlumba-lumba untuk mendapatkan kulit yang dikatakan ‘beauty standard’ ini. Namun siapa sangka lelaki juga memiliki ciri-ciri ‘kecantikan’ yang didambakan.

Ingatkan tengah pujuk awek merajuk sekali keluar suara…

Klik untuk video

https://vt.tiktok.com/ZSp2Y5aG/

Pemilik akaun aplikasi tiktok @ranggamarup18 merakam rakannya dari belakang. Dia seakan-akan sedang memujuk ‘wanita’ merajuk sambil menyentuh leher dan bahu rakannya itu. Netizen awalnya menyangkakan rakan tersebut adalah seorang wanita lebih-lebih lagi dengan kulit putih mulus dan memakai rantai.

Datang-datang tiba-tiba ada yang marah tu…

Jangan marah, eh udahlah tu jangan marah nanti dibelikan ais krim…

Sekali dia keluar suara…

“Bingung, tu lelaki ke perempuan?”

Keluar suara sekali lelaki daa…min pun insecure camni!

Walaupun sudah mengeluarkan suara jantan, masih ada netizen yang keliru dengan status sebenar rakannya itu. Dia bertanyakan sama ada lelaki berkenaan lelaki atau wanita? Bagi menjawab persoalan tersebut, Rangga telah memuat naik video baru.

Langsung tanya dengan orangnya ni ada sebelah saya.

Fatih sini…banyak sangat yang tanya, kau ni lelaki ke perempuan…

Jawapan pemuda berkenaan membuatkan min pun malu sekali…

Klik untuk video

https://vt.tiktok.com/ZSpYcaeJ/

Sudah tertanyatalah dia seorang lelaki ye guys.

“PRETTY BOY.”

“She looks more she than me…”

Netizen lebih-lebih lagi kaum hawa ramai yang terpegun dan tak kurang juga yang menyatakan mereka insecure dengan kejelitaan pemuda tersebut.

BTW, ada yang cakap muka dia macam Hana Delisha. Korang rasa?

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : TTK

 

 

Continue Reading

Dunia

Vide0 : Kulit Muka Terlalu ‘Perfect’ & Licin, Gadis Ini Jadi Pertikaian Netizen, Rupanya ini Pvncanya

Published

on

By

Memiliki raut wajah yang berseri dan juga licin tanpa ada sebarang titik jerawat mahu pun jeragat merupakan impian setiap manusia, mungkin.

Namun melalui sebuah perkongsian di laman Twitter baru-baru ini, wajah yang terlalu sempurna menjadi kerisauan pula.

Melalui video pendek tersebut yang berasal dari TikTok, pemilik akaun laman sosial berkenaan.

Ini setelah dia berkongsikan kejelitaan wajahnya yang kelihatan tiada cacat cela.

Bagaimanapun oleh kerana wajahnya yang kelihatan berkilat selain ada yang mendakwa gadis berkenaan sukar untuk senyum.

Perkara tersebut menjadi pertikaian selain mencetus kebimbangan di kalangan netizen.

Ada yang bimbang dengan kesan jangka panjang yang bakal dialami gadis berkenaan.

Selain ada juga yang berseloroh selepas melihat kelicinan wajah gadis tersebut.

 

 

 

Video ada di Bawah Sekali

Apa-apa pun, setiap insan pasti ingin merasa cantik dan kelihatan yakin bila bertemu dengan orang ramai.

Namun dalam mengejar kesempurnaan, dalam masa yang sama perlu berjaga-jaga juga supaya tidak merana di masa hadapan.

Lihat Video

Continue Reading

Trending