Connect with us

Dunia

Rupanya Syed Saddiq tersenarai antara 15 pemimpin muda terbaik dunia

Published

on

Bekas Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul tersenarai antara 15 pemimpin muda seluruh dunia bagi anugerah One Young Politician World 2020 anjuran organisasi global, One Young World.

One Young World, organisasi berpangkalan di United Kingdom yang menghubungkan dan mempromosikan pemimpin muda, berkata Syed Saddiq merupakan salah seorang daripada 15 ahli politik muda seluruh dunia yang tercalon untuk anugerah itu.

Laman webnya menyebut peranan Syed Saddiq, 27 tahun, sebagai menteri serta Projek Reben Kuning inisiatifnya yang bertujuan memberi peluang pekerjaan kepada pelajar sekolah pemulihan akhlak dan bekas banduan.

Menurut organisasi itu, anugerah tersebut mengiktiraf lima ahli politik berusia 18-35 tahun paling menonjol yang memberi impak positif kepada golongan muda dalam komuniti dan negara masing-masing.

Senarai pendek sedang dinilai oleh panel hakim pakar One Young World, yang akan memutuskan lima pemenang.

Pemenang akan diumumkan pada pertengahan Julai dan akan diberikan ketika Sidang Kemuncak One Young World 2021 di Munich, Jerman,” katanya.

Menjadi orang paling muda yang pernah menganggotai Kabinet Malaysia, Syed Saddiq antara lain memainkan peranan penting dalam penurunan umur layak mengundi kepada 18 tahun dan Sekolah Kepemimpinan Masa Depan Malaysia (MFLS).

Berkenaan Projek Reben Kuning pula, setakat Februari lalu lebih 24,000 orang telah mendapat manfaat antaranya menerusi latihan kemahiran dan keusahawanan.

Selain Syed Saddiq, antara yang turut tersenarai sebagai calon adalah Timbalan Menteri Maklumat, Komunikasi dan Teknologi Namibia, Emma Theofelus (24 tahun), Datuk Bandar di Afganistan, Zarifa Ghafari (28 tahun) dan Menteri Hal Ehwal Belia UAE Shamma Al-Mazrui (27 tahun).

Sementara itu, Syed Saddiq meluahkan rasa gembira atas pencalonan tersebut serta menzahirkan ucapan terima kasih atas kerjasama Kementerian Belia dan Sukan (KBS) ketika menjadi menteri.

“Sudah tentu saya gembira dengan berita ini. Bagi saya, ini bukanlah sebuah pencapaian untuk individu semata-mata

Saya tahu bahawa untuk membawa perubahan yang baik kepada negara, kerja keras bersama adalah paling utama.

Jadi, saya ingin ucapkan terima kasih kepada keluarga KBS,” katanya menerusi akaun media sosial.

Mengulas lanjut, beliau turut menasihati anak muda supaya terus bekerja keras dan memberi inspirasi pada negara.

Di bawah adalah gambar pemimpin yang tersenarai.

Amelia Womack, 35, United Kingdom

Cathy Wong, 35, Canada

Ebba Hermansson, 24, Sweden

Emma Theofelus, 24, Namibia

Erik Marquardt, 33, Germany

Joanah Mamombe, 27, Zimbabwe

Michael Tubbs, 30, United States

Ofelia Fernández, 20, Argentina

Sarah Elago, 30, Philippines

Shamma AlMazrui, 27, United Arab Emirates

Syed Saddiq, 27, Malaysia

Tabata Amaral, 26, Brazil

Tomoya Hosoda, 28, Japan

Yacine Oualid, 26, Algeria

Zarifa Ghafari, 28, Afghanistan

Sumber : malaysiapolitik

Dunia

Bakal suami tiba2 bat4l majlis kahwin, terpksa gigih photosh0t seorang diri

Published

on

By

Alam perkahwinan merupakan sesuatu yang sangat diimpikan buat semua orang. Namun sekiranya jodoh tidak kesampaian, semua yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Itu boleh dikaitan dengan kisah yang berlaku di Singapura ini, apabila seorang wanita tidak jadi untuk berkahwin kerana bakal suaminya membatalkan perkahwinan tiga minggu sebelum majlis berlangsung.

Tabah hadapi ujian
Menurut laporan MS News, Shasha Ali menceritakan pengalaman pahit yang perlu dilaluinya itu. Dia yang bertunang pada bulan Ogos lalu telah membuat pelbagai persiapan menjelang hari bahagia.

Meskipun dibatalkan tanpa sebarang penjelasan, wanita itu cekal ‘meneruskan’ majlis perkahwinannya tanpa pengantin lelaki dengan sokongan ahli keluarga dan rakan-rakan.

‘Photoshoot’ solo
Shasha memilih untuk mengadakan ‘photoshoot’ seorang diri yang dilengkapi busana pengantin, solekan, dan cincin. Masih tampak jelas wajah yang gembira walaupun dia harus melalui kekecewaan tersebut.

Menerusi laman Instagram, pengikutnya memberi kata-kata semangat dan mendoakan agar Shasha akan dipertemukan jodoh yang baik pada masa akan datang.

Antara komen-komen wargamaya

Ini Realiti Fasa Bertunang. Seminggu Nak Kahwin, Pandang Pun Tak Mahu

Pertunangan bolehlah dikatakan sebagai satu simbolik yang menunjukkan couple itu benar-benar mempunyai keinginan untuk berumah tangga.

Fasa ini bukanlah sekadar penyerahan cincin daripada pihak lelaki kepada wanita, namun pelbagai ujian perlu dilalui sebelum mereka selamat disatukan pada hari penuh bahagia. Kalau nak tahu lebih lanjut, ikuti perkongsian daripada individu dengan akaun Twitter bernama @Crptpsta.

Ujian semasa bertunang..

Menerusi posting tersebut, lelaki ini memaparkan beberapa situasi yang mungkin dilalui oleh seseorang sepanjang tempoh pertunangan. Tulisnya, sudah menjadi kelaziman seandainya kita sering dihimpit dengan pelbagai konflik sehingga ada kalanya berasa putus asa dengan hubungan yang dibina.

Kadangkala, sekecil-kecil masalah pun boleh menyebabkan seseorang itu tewas dan memilih jalan untuk berpisah. Lantaran itu, wajarlah jika masyarakat dinasihatkan agar tidak bertunang lama-lama.

Ujian seminggu nak kahwin…pandang pun tak mahu

 

bertunang

Lain pula senarionya apabila menghampiri hari pernikahan. Begitu hebatnya godaan syaitan pada ketika ini sehinggakan ada sebahagiannya mula berasa jemu dengan calon hidup masing-masing.

Malah, kehadiran ramai orang baru sebagai ujian akan membuatkan anda semakin ragu-ragu dengan keputusan yang dibuat.

Ujian selepas kahwin

 

Pun begitu, dah kahwin pun macam-macam perkara lagi perlu difikirkan. Berbeza dengan tempoh pertunangan kerana tanggungjawab kali ini akan menjadi lebih besar. Antara perkara perlu difikirkan adalah seperti aspek keperluan harian, kehendak dan kos sara hidup yang tinggi.

Disinilah ujian sebenar dalam hubungan rumah tangga. Oleh sebab itu, lelaki atau perempuan disarankan agar sentiasa muhasabah diri agar hubungan sentiasa diberkati.

Sumber : Twitter Crptpsta, kataustaz

Continue Reading

Dunia

Vide0 : Persis Wanita, Kejelitaan Pemuda Ini Buat Ramai Netzen Cair

Published

on

By

Memiliki kulit putih dan mulus adalah dambaan kebanyakan wanita Asia lebih-lebih lagi wanita tempatan.

Masing-masing berlumba-lumba untuk mendapatkan kulit yang dikatakan ‘beauty standard’ ini. Namun siapa sangka lelaki juga memiliki ciri-ciri ‘kecantikan’ yang didambakan.

Ingatkan tengah pujuk awek merajuk sekali keluar suara…

Klik untuk video

https://vt.tiktok.com/ZSp2Y5aG/

Pemilik akaun aplikasi tiktok @ranggamarup18 merakam rakannya dari belakang. Dia seakan-akan sedang memujuk ‘wanita’ merajuk sambil menyentuh leher dan bahu rakannya itu. Netizen awalnya menyangkakan rakan tersebut adalah seorang wanita lebih-lebih lagi dengan kulit putih mulus dan memakai rantai.

Datang-datang tiba-tiba ada yang marah tu…

Jangan marah, eh udahlah tu jangan marah nanti dibelikan ais krim…

Sekali dia keluar suara…

“Bingung, tu lelaki ke perempuan?”

Keluar suara sekali lelaki daa…min pun insecure camni!

Walaupun sudah mengeluarkan suara jantan, masih ada netizen yang keliru dengan status sebenar rakannya itu. Dia bertanyakan sama ada lelaki berkenaan lelaki atau wanita? Bagi menjawab persoalan tersebut, Rangga telah memuat naik video baru.

Langsung tanya dengan orangnya ni ada sebelah saya.

Fatih sini…banyak sangat yang tanya, kau ni lelaki ke perempuan…

Jawapan pemuda berkenaan membuatkan min pun malu sekali…

Klik untuk video

https://vt.tiktok.com/ZSpYcaeJ/

Sudah tertanyatalah dia seorang lelaki ye guys.

“PRETTY BOY.”

“She looks more she than me…”

Netizen lebih-lebih lagi kaum hawa ramai yang terpegun dan tak kurang juga yang menyatakan mereka insecure dengan kejelitaan pemuda tersebut.

BTW, ada yang cakap muka dia macam Hana Delisha. Korang rasa?

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : TTK

 

 

Continue Reading

Dunia

Vide0 : Kulit Muka Terlalu ‘Perfect’ & Licin, Gadis Ini Jadi Pertikaian Netizen, Rupanya ini Pvncanya

Published

on

By

Memiliki raut wajah yang berseri dan juga licin tanpa ada sebarang titik jerawat mahu pun jeragat merupakan impian setiap manusia, mungkin.

Namun melalui sebuah perkongsian di laman Twitter baru-baru ini, wajah yang terlalu sempurna menjadi kerisauan pula.

Melalui video pendek tersebut yang berasal dari TikTok, pemilik akaun laman sosial berkenaan.

Ini setelah dia berkongsikan kejelitaan wajahnya yang kelihatan tiada cacat cela.

Bagaimanapun oleh kerana wajahnya yang kelihatan berkilat selain ada yang mendakwa gadis berkenaan sukar untuk senyum.

Perkara tersebut menjadi pertikaian selain mencetus kebimbangan di kalangan netizen.

Ada yang bimbang dengan kesan jangka panjang yang bakal dialami gadis berkenaan.

Selain ada juga yang berseloroh selepas melihat kelicinan wajah gadis tersebut.

 

 

 

Video ada di Bawah Sekali

Apa-apa pun, setiap insan pasti ingin merasa cantik dan kelihatan yakin bila bertemu dengan orang ramai.

Namun dalam mengejar kesempurnaan, dalam masa yang sama perlu berjaga-jaga juga supaya tidak merana di masa hadapan.

Lihat Video

Continue Reading

Trending