Semasa

“Nama Saya Tiada Dalam KKM Sebab…” Dr Erin Perjelaskan Mana Dia Dapat Gelaran Doktor

Bekas isteri pendakwah popular Da’i Farhan yang dikenali sebagai Dr. Erin akhirnya menjelaskan gelaran doktor yang diterima.

Menurut Dr. Erin gelaran doktor yang sering dipertik4ikan oleh ramai orang itu didapati dari Hollis Wellnes Center dan oleh kerana itu Namanya tiada dalam Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Drholis Wellness Center nama pusat rawatan yang mengabungkan semua jenis perubatan secara holistic sebab tu nama dia drholisw. Ia menyediakan rawatan chiropractic, physiotherapy, naturopathy, homeopathy, hypnotherapy, spiritual energy, electronic medication serta rawatan perubatan islam..

“Nak cerita semua panjang kaji-kaji la selidik-selidiklah..Jika nak cakap nama saya tiada dalam KKM memang tiada sebab saya tak bekeje dengan KKM dan daftar bawah MMC (Malaysian Medical Council) sebab bukan bidang saya.

“Saya bawah department TCM (Traditional Chinese Medicine), di hospital KKM hanya beberapa h0spital je ada TCM department tu pun Chinese Accupanture, Ayurveda dan Darul Syifa..,” jelasnya.

Dr. Erin menjelaskan perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Dalam masa yang sama, Dr. Erin turut mempertik4ikan sistem perubatan Malaysia yang dikatakan masih ketinggalan berbanding negara lain.

Foto ig:drholisw

“Pendek kata pended4han dan penerimaan sistem perubatan Malaysia masih belum meluas dan masih jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan negara-negara maju di luar sana yang kebanyakannya dah beralih kepada kaedah holistic medicine.

“Di negara-negara luar sistem penjagaan kesihatan mereka sudah beralih ke arah ketidakbergantungan kepada ubat-ubatan kimia lagi kerana mereka percaya tubuh badan kita mempunyai sifat self-healing.

“Tapi tidak bermakna kita harus menolak terus conventional medicine sedia ada kerana sistem perubatan adalah satu rangkaian yang sepatutnya melibatkan seorang d0ctor medical, ahli biochemical, ahli bioengineering dan juga alternative practitioners yang mana masing-masing mempunyai kepakaran yang tersendiri dan mempunyai satu matlamat utama iaitu “menyelamatkan ny4wa manusia semampunya,” beritahunya.

Sumber : gem pak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *