Connect with us

Video

Mab 0k Sambil Pegang Bot0l Lagi. Gara2 Tak Pvas Hatl Kena Hon Dari Belakng Trus Keluar Kereta

Published

on

Baru saja Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong memberi pesanan jangan bawa kenderaan ketika mabvk
tapi yang terbaru ada lagi insiden pemandu mabvk seperti vide0 dibawah.

Lelaki ini bawa kereta terhoyong hayang dan tiba2 kereta terbehenti membuatkan kereta dibelakang membunyikan hon
lalu lelaki ini terus keluar kereta kerana tidak pu as hatl.

Rakaman dashcam pagi ini kes memandu kereta di bawah pengaruh alk0hol di Puchong Perdana

Gara gara tidak pu as hatl dan marh lelaki ini keluar dari kereta sambil dalam keadaan khay4l dan mengganggu pengguna lalulintas yang lain.

Namun berita gembira bila kerajaan telah menambah baikkan hukvman bagi pemandu m4buk ini.

Pesanan terbaru dari Mentri Pengankutan

“PESANAN saya, kalau nak mabvk, jangan bawa (kenderaan), kalau nak bawa (kenderaan) jangan minum (araak),” kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Sambil memberikan gambaran hukuman berat menanti pemandu m4buk dan khayal sama ada disebabkan penggunaan d4dah mahupun alk0hol serta memandu secara melulu, antara hukuman yang dicadangkan termasuklah penggantungan lesen memandu sehingga 20 tahun.

Katanya, hukuman dicadangkan dalam pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 lebih tegas dan diasingkan mengikut kesalahan sama ada memandu di bawah pengaruh alk0hol, d4dah mahupun secara melulu.

Hukvman Penj4ra mandatori

Menurutnya, pindaan membabitkan Seksyen 41 hingga 45, dengan hukumn penja ra dicadangkan sebagai mandatori.

“Seksyen 44 kalau sekarang kesalahan memandu mabvk dan d4dah, tiada perbezaan, tapi kita cadangkan supaya dibezakan hukumannya dan ia lebih berat lagi jika bawa m4ut.

penjra maksimum yang sebelum ini 10 tahun akan ditingkatkan ke 15 tahun untuk kesalahan pertama dan 20 tahun jika kesalahan berulang.

“Kadar denda juga dinaikkan daripada RM20,000 kepada RM100,000 untuk kesalahan pertama, sementara kesalahan kedua RM150,000.

“Bagi tempoh gantung lesen juga dicadang dinaikkan daripada 10 tahun kepada 20 tahun,” katanya pada sidang media di Parlimen, hari ini.

Aksi tak puas hati

Kalau macam ni la perangai tak lama nanti kena angkut la.

Sumber : hm

Video

Video: Kereta Kena Block, Tindakan Akak ni Memang Berani, Lepas Dgr Bunyi Pecah, Baru Owner Turun

Published

on

By

Sebelum mengamuk, baca dulu apa korang boleh buat kalau kereta kena double park.

Orang cakap call abam pulis. Betul ke?

Kalau ikutkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) kat Facebook diorang, kita boleh call polis bila berdepan dengan masalah double park.

Ini macam yang dinyatakan dalam peruntukan undang-undang di bawah Seksyen 48 (1), Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Akta ni memberi kuasa kat polis untuk clamp dan tunda kereta yang buat double park ni.

Tapinya…

Bukan setakat brader Wong kita ni, ramai netizen cakap abam polis kita tak boleh diharap.

Bila call, diorang suruh buat aduan kat majlis perbandaran lah, owner bangunan lah (kalau park dekat kawasan mall/ofis).

Habis ditendangnya kita ke sana, ke sini. Siapa tak tension?

Dah tu, nak call siapa sebenarnya?

Lah… salah call rupanya!

Sebenarnya, kalau ada masalah double park atau apa-apa isu berkaitan jalan raya, kita kena call balai polis trafik.

Bukannya balai polis biasa – alah, yang pakai uniform polis warna putih tu.

Bukannya tak boleh buat aduan kat balai polis biasa, cumanya diorang akan guna standard procedure lah untuk handle kes korang.

Kena pergi balai dan buat report. Last-last, diorang akan refer korang kat polis trafik jugak.

Jadinya, kalau nak kurangkan stress, terus je call balai polis trafik di talian 03-2071 9999.

Kalau ada nombor telefon balai polis trafik yang berhampiran lagi bagus.

Selain polis trafik, ada banyak lagi pihak berkuasa lain yang korang boleh buat aduan macam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Dan majlis perbandaran tempat tinggal korang macam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Kat sini, admin sertakan sekali nombor tefelon pihak berkuasa yang berkaitan.

JPJ Wilayah Persekutuan: 03-41450800
DBKL: 1800-88-3255
MBPJ: 03-7954 2020

Bagi yang tertanya-tanya, waktu bila boleh call JPJ, DBKL atau MBPJ ni?

Berdasarkan info yang admin dapat dari MBPJ, korang call pihak berkuasa mengikut kawasan tindakan kuasa masing-masing.

Contohnya, korang kena double park kat kawasan PJ, korang call lah MBPJ.

Untuk polis trafik dengan JPJ, selalunya diorang akan revert korang balik ke majlis perbandaran jugak.

Melainkan diorang ada berhampiran waktu korang call tu.

Kalau camni lah gamaknya, kami sarankan korang untuk call majlis perbandaran tempat korang dulu sebelum call polis trafik.

Okay, tapi kalau saya yang double-parked pastu cermin kereta dipecahkan atau kereta dilanggar, apa nak buat?

Boleh claim insurans ke?

Boleh je, bergantung pada siasatan polis.

Sekiranya korang yang BERSALAH, korang kena buat claim di bawah tuntutan Own Damage Claim yang meliputi kerosakan disebabkan kemalangan.

Lagi satu, disebabkan korang bersalah dalam hal ni, No Claim Bonus korang akan terjejas.

Terus buat laporan polis dan call syarikat insurans kereta korang bila kejadian macam ni berlaku.

Lepas tu hantar kereta korang ke bengkel panel syarikat insurans korang.

Untuk buat tuntutan ni, ada beberapa dokumen yang korang kena sertakan macam: Tuntuan (claim) rasmi daripada syarikat insurans

Salinan asal laporan polis
Salinan asal hasil penyiasatan polis
Salinan kad pengenalan
Salinan lesen
Kad pendaftaran kenderaan yang terkini
Resit bagi kos repair

Gambar kerosakan pada kenderaan waktu kemalangan tersebut berlaku (kalau ada)

Tapi, kalau siasatan polis menunjukkan korang TAK BERSALAH, pihak ketiga akan bertanggungjawab menanggung kerosakan tersebut menggunakan insurans dia sendiri.

Jadinya, No Claim Bonus korang takkan efek punya.

Dan yang paling penting, jangan berlengah!

Lihat Apa Akak ni Buat kat Kereta yg Block Lalauan Keluar

Kalau korang nak tahu, 54% dari isi rumah rakyat Malaysia memiliki lebih dari 1 kereta.

Tak hairanlah kalau situasi double park ni berlaku setiap masa, terutamanya kat kawasan padat macam Bangsar Telawi, Damansara Uptown dan USJ Taipan.

Perkara ni menyumbang kepada masalah double parking.

Haa, korang ingat lagi tak drama double park tahun 2018 yang melibatkan sebuah Toyota Hilux dengan Honda City?

Owner Hilux tu punya bengang sampai dia hentam Honda tu 5 kali.

Kalau korang pernahjadi mangsa double park, mesti korang akan cakap, “Padan muka dia!”.

Tapi, tindakan Hilux tu salah sebenarnya dan boleh didenda sampai RM300 sebab buat kerosakan kat kenderaan lain.

Tular satu video di mana kereta akak bertudung ini di halang oleh sebuah kereta

Mungkin kerana bengang kereta di tarik hand break dan tidak di tinggalkan sebarang no telefon.

Akak ini tekad untuk peecahkan cermin dan menurunkan handbrek

Menyedari cermin tingkap di peecahkan, pemilik kereta terus turun.

Berlaku sedikit pertengkaran antara mereka

Berikut reaksi dari netizan

“Al kisah sy.. kene blok dgn lori makanan…dh la lori.. nk kene tolak.. handbrek tarik.. hon punya hon, xde org trn.

Sekali de org info, uma owner lori tingkat 8. pulak nk pi naik lif rosak.

Naik tangga la. pastu ketuk uma, buka je kene maki dulu dgn sy la.. ko dh la lori, ada hati blok kete org.

Ko ingat org de kudrat ke nk tolak. pastu pi tarik handbrek. setepek la kene

“Pernah duduk flat dulu, banyak je kes mcm ni.

Lg sakit hati bila yg double park tu park kat tempat lain, tapi tinggal kat blok lain.

Org hon dah sah2 lah kau tak dgr. Phone no semua tak tinggal. Bodo

“Cara aq kalau blok keta orang..( sebab parking padat area hospital ) aq akan standby kertas, pen..tulis phone no besar besar letak atas dashboard…

Mereka akan contact kita dengan baik.. kita salah blok keta orang wei..tapi kena panjang akal untuk tak mudaratkan situasi..

Kalau org dah pecahkan cermin keta..sakit wei..hati sakit..poket sakit.. walhal silap dari kt sendiri..

Jadi fikir sebelum blok keta orang..org dah penat hon agaknya..tpi tuan blok keta..

Takde respon..memang mendapat lah.. tak semua orang boleh tolak ansur dlm hal ni..

Mereka pun tak ada masa untuk sakit kepala

Jadilah orang double park yang beretika

Kalau dah takde cara lain, korang terpaksa jugak double park, make sure korang tinggalkan nombor phone BESAR-BESAR, supaya senang orang nak baca.

Pastikan korang tukar gear kepada Neutral dan turunkan handbrake, takde lah menyusahkan orang nak alih kereta korang.

Admin perasan, kereta baru ada safety feature yang kasi susah untuk double park sebab korang tak boleh cabut kunci/tak boleh mati enjin/tak boleh lock kereta selagi tak letak gear dalam mod Parking dan tarik handbrake.

Okay, jangan susah hati, ada caranya.

Mula-mula, tegakkan stereng supaya senang orang nak alihkan kereta korang.

Matikan enjin (kalau keyless)/cabut kunci

Tekan dan hold button “Shift Lock” sambil turunkan gear dari P ke N.

Lepas button “Shift Lock” tu dan turunkan handbrake.

Satu lagi, sebab pengguna jalan raya ni ada pelbagai ragam dan karenah.

Pastikan kenderaan korang dilindungi sepanjang masa, terutamanya waktu korang takde macam pasang motion sensor dashcam.

Selain tu, dapatkan jugak insurans kenderaan yang sesuai dengan gaya hidup korang.

Continue Reading

Video

Setelah Dikecm, Akhirnya Gang Bros Panggil Semula Pasangan itu, dan Terangkan Perkara Sebenar

Published

on

By

Minggu lalu tular sebuah video berkenaan seorang gadis yang sanggup cur4ng terhadap teman lelakinya kerana RM20,000.

Ia menjadi bualan ramai netizen sehinggakan ada yang beranggapan video berkenaan seperti dibuat-buat.

Bros Gang TV akhirnya mengeluarkan satu video baharu untuk menerangkan kisah sebenar di sebalik video ke-4 mereka yang dikatakan telah mencapai status fenomena.

Dalam video terbaru itu, mereka akhirnya mengaku video berkenaan adalah lakonan semula berdasarkan ‘kisah benar’ yang didengari oleh pihak mereka.

Dah kena kecam, putar pulak kata semua lakonan based on true story, woii kalau lakonan org x ttp muka tu.

Pernah tgk mcm mana dkt 999 ke mana2 rancangan yg diorng buat lakonan semula based on true story.

Mana ada ttp muka. Nak kencing pun agak2 la lahanat, sah YOUTUBERS SAMPAH

SaIah satu petikan dalam video ini telah dikongsikan di ruangan Twitter dan ramai berpendapat sekiranya video ke-4 ini hanyalah rekaan lakonan semula.

Bermakna konten mereka selama ini dir4gui kesahihannya.

Bros Gang TV bermula dengan konten video bermodalkan 1su gold d1gging (kaki k1kis).

Walaupun mereka cuma mempunyai hanya 5 video, mereka telah mengumpul 337,000 pengikut di YouTube.

Dalam kenyataan mereka, mereka buat video berkenaan hanya sekadar entertainment based on true story.

Mereka turut mend4kwa netizen telah membuat andaian yang saIah terhadap video tersebut sehinggakan ada yang sanggup membuat kenyataan f4ke mewakili pihak si gadis.

Nampaknya ramai rakyat Malaysia yang telah ‘tert1pu’ dengan video ini yang mereka claim benar-benar terjadi di awalnya.

Harap selepas ini netizen akan lebih berhati-hati dalam mempercayai konten yang viral di media sosi4l.

“Kalau content mcm ni susah nak jumpak yang original. Bosan dah tengok dekat channel org putih content sama.

Nmpak sgt fake contentnya Face with tears of joy. Kalau tak blur muka boleh nampak belakon ke idak.”

“Halahh tak nice doh,, kalau btol lakonan mmg brosgang sampah doh, kedua kalau kau kluar statement mcm ni sbb nk stop org kecam, silap bro

Org lagi kecam kau,, ketiga aku x suke cara hg acah gangster,, bodoh,, dh jd cmni kecut telur.

Sape anak dajjal skrg? Nk ckp nitizen plak”

Sumber : the vocket / gstv

Continue Reading

Video

Jawapan Jujur Plajar Sek0lah Ini Dalam Temubual Buat Ramai Gelak Besar

Published

on

By

Setelah hampir 3 bulan sekolah ditutup dan pelajar diarahkan untuk belajar secara online bagi membendung penyebaran wabak Covid-19, hari ini (Rabu) sesi persekolahan telah dimulakan semula bagi pelajar-pelajar yang bakal menghadapi peperiksaan awam tahun ini.

Selain ada yang seronok untuk pulang ke sekolah, ada juga yang telah terlalu selesa duduk di rumah sehingga tidak bersedia untuk memulakan persekolahan.

Salah seorang pelajar yang ditemubual pada hari pertama persekolahan telah menarik perhatian ramai dengan jawapannya yang terlalu jujur.

Dalam temubual oleh akhbar online Malaysia Gazette, pelajar lelaki bernama Muhd Fikri itu mengatakan bahawa dia telah membuat persiapan sekolah seminggu sebelum persekolahan bermula.

Ditanya tentang apa persiapan yang dibuat, pelajar tersebut menjawab persiapan mencari baju sekolah kerana sekolah lama ditutup sehingga sudah tidak jumpa baju sekolah.

Apabila ditanya pula apakah yang dilakukannya sepanjang 3 bulan, pelajar tersebut dengan selamba menjawab dia banyak menonton drama Korea dan tidur, membuat ramai geli hati.

Pelajar itu juga berkata sukar untuk belajar secara online di rumah berbanding sekolah kerana sambungan internet yang tidak lancar.

Temubual yang diberikan pelajar itu membuat ramai gelak besar kerana jawapannya yang terlalu jujur dan spontan.

Malah ada juga yang mempersoalkan bagaimana dia boleh menonton drama Korea jika sambungan internetnya tersekat-sekat.

Hahaha.. Macam- macam ragam ye.

Sumber: HCL

Continue Reading

Trending