Infomaklumat

Kami Bukan Sekadar Padamkan Apl. Suara Abang B0mba Buat Ramai Gadis Cair, Jangan Tak Tahu Jejaka Ini Pernah Keluarkn Myat Tertlmbus

MEMILIKI wajah yang sedap mata memandang serta berkebolehan menyanyi, seorang anggota bomba mencvri tumpuan ramai terutama para gadis kerana dikatakan memiliki pakej lengkap.

Anggota bomba bernama Muhammad Shafiq Mohamad ini meraih perhatian selepas videonya menyanyikan lagu sebuah band (cover) yang dimuat naik di media sosial menjadi tvlar.

Sehingga kini, videonya berjaya meraih tontonan melebihi 46,000 di Instagram selain dibanjiri ratusan komen net1zen.

“Dah la handsome, pandai nyanyi.. indahnya ciptaan Tuhan,” komen seorang net1zen.

“Cair saya dengar wahai abang bomba,” komen seorang net1zen lain.

“Cover la lagi banyak lagu,” komen net1zen lain pula.

Video nyanyian lagu Pendam dendangan asal Azzaraband yang mencvri tumpuan ramai.

Ketika berkongsi cerita dengan mStar, dia yang senang disapa sebagai Shafiq berkata video nyanyian lagu berjudul pendam dendangan asal Azzaraband itu dirakam secara spontan ketika berehat bersama rakan setugas.

“Seorang abang senior ni pun minat muzik juga, jadi masa tengah santai-santai, dia minta rakam.

“Tak sangka pula bila muat naik, jadi vir4l. Sebelum ini ada juga saya muat naik video menyanyi tapi ini video pertama yang vir4l,” katanya.

Anak ketiga daripada empat beradik ini berkata dia sememangnya meminati bidang muzik untuk mengisi masa lapang dan merehatkan minda selepas seharian bertugas.

Shafiq sememangnya menyimpan hasrat mahu bergelar seorang anggota bomba sejak kecil.

“Saya sememangnya menyukai bidang muzik sejak sekolah menengah. Malah masa sekolah dulu pun, selalu juga buat persembahan. Sekarang ni dekat rumah ada alat muzik seperti gitar dan keyboard,” ujarnya yang meminati band negara seberang, Noah.

Tidak menyangka malah terharu apabila mendapat reaksi positif daripada net1zen, pemuda berusia 22 tahun ini berkata dia berharap perkongsian di media sosial dalam masa yang sama dapat mended4hkan mengenai kerjaya, selain memupuk minat dalam kalangan generasi muda yang mahu bergelar anggota bomba.

Memang tak boleh lupa bila saya keluarkan may4t yang terpvtus tangan. Kemudian kutip pula tangannya. Itulah pengalaman paling nger1.

“Skop tugas anggota bomba ni luas. Kami bukan sekadar memad4mkan ap1 semata-mata. Dan bagi mereka yang berminat nak sertai pasukan bomba kena kuat fizikal mental dan jiwa yang kent4l,” ujarnya yang berasal dari Gurun, Kedah.

Bercerita serba sedikit mengenai kerjayanya, Shafiq berkata menjadi anggota bomba merupakan minatnya sejak di bangku sekolah lagi, malah dia menyertai kadet bomba ketika di peringkat menengah.

Shafiq kini ditempatkan dalam pasukan STORM dan hampir tiga tahun bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat Lebuh Pantai, Pulau Pinang

Sudah hampir tiga tahun bertugas di Balai Bomba dan Penyelamat Lebuh Pantai, Pulau Pinang, Shafiq kini ditempatkan dalam pasukan Unit Special Tactical Operation and Rescue Team of Malaysia (STORM).

Berkongsi pengalaman yang paling tidak dapat dilupakan sepanjang perkhidmatannya, katanya, ditugaskan ke tapak runtvhan tanah di Batu Feringghi akan tersimpan kemas dalam ingatan.

Pemuda berusia 22 tahun ini berharap perkongsiannya di laman sosial dapat memberi mesej positif kepada masyarakat.

“Dalam ins1den yang meng0rbankan empat ny4wa buruh asing tu, saya dan pasukan dihantar ke lokasi untuk mengeluarkan may4t.

“Memang tak boleh lupa bila saya keluarkan may4t yang terputvs tangan. Kemudian kutip pula tangannya. Itulah pengalaman paling nger1. Dalam pasukan bomba, ny4wa orang awam paling utama,” ujarnya mengakhiri bicara.

https://www.instagram.com/p/CCiYocCHiQP/

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *