Connect with us

Dunia

Jemaah Tabllgh Dan C0vid19; D0kt0r Indla Bangklt Pertahan Akhlak Terpuji Tabllgh

Published

on

Ini doktor beragama Hindu pula komen pasal jemaah Tabligh. Beliau pun cakap, kena husnudzon dengan jemaah ini. Ada hikmah mengapa Tuhan takdirkan mereka yang kena dulu. Orang bukan Islam pun boleh berfikiran positif macam ni.

Minggu awal-awal C0v1d-19 menjangk1ti jemaah, hampir satu Malaysia menghentm jemaah. Disindir, dikej1, ditud0h penyebar v1rus… Allah… hanya Allah sahaja yang tahu betapa mereka bersabar. Minggu ini, Allah bersihkan kembali nama jemaah melalui para doktor dan frontliners termasuklah mereka yang bukan Islam.

Anda pasti kagum bila baca tulisan doktor India ini pasal Tabligh…

I am Malaysian doctor, dont look at me like im hindu,im buddha n etc
Terkesan dengan pergi ke pusat kuarantin yang kebanyakan tabligh yg ikut itjimak seri petaling 🖐 jadi aku nak cerita sedikit pengalaman aku.

Di tawau pusat kuarantine kami di IPG dekat balung tu. Kami tanya keadaan mereka seharian, ada masalah apa apa di tempat penginapan ka, ada develop gejala2 batuk demam selsema ka, dan melayan apa saja keluhan mereka dan kami akan cuba perbaiki kelemahan dari kami dan cuba memenuhi permintaan mereka tapi kami juga ada byk sekat dan batasan.tidak bole la expect penginapan ini 100% perfect gitu bah. pasti ada kekurangan dan kami pun tau

Keluhan pesakit disini biasanya makanan. Makanan seharian mereka adalah nasi putih/ ayam atau ikan goreng dengan sedikit sayur rebus gitu .😑😑😑

“makanan la doctor kering sangat takde kuah2 gitu..tapi kami makan saja la dr untuk isi perut,nak buat macam mana kan ” Kesian memang kesian. Bayangkan makan 3 kali sehari menu tawar yang sama .kamu rasa?

Bukan sebab mereka manja
Tapi cuba kita bayangkan diri kita di tempat mereka. Terkurung dlm bilik 14 hari, makanan itu itu je dan sejuk, rindu keluarga, takde entertainment lgsg Bosan, sedih, berbeza dengan kuarantin dirumah bersama keluarga. Dont judge mereka so fast.🖐

Something to be respected bila I see them always pray jam2 12 mereka solat lps tu duduk atas katil.mereka baca alquran. Dengan keadaan kurang selesa gitu panas2 dan mereka tetap tidak terlepas solat,mengkhatam al quran. Salute mereka

Memang la aku pun rasa geram juga awal2 kenapala cluster tabligh ni bawa virus “ke sini ke sana” But lepas involve in covid team nie, ternyata bukan yg seperti diwar warkan di social media, sebenarynya orang tabligh nie banyak yang munculkan diri, volunterly dtg nak screen diri mereka.

Skrg di pusat kuarantin pun tidakla mereka keluh nak ini nak itu seperti elit baru tu.mereka ikut je “doctor buatla apa yang terbaik, kami ikut je doctor” 😑😑

Sebenarnya Tuhan tolong Malaysia nie sebab awal2 kita kena covid nie 1st cluster besar kan tabligh, memang semua maki hamun mereka,aku juga marah . Tapi ada aku terbaca post org lain hari tu yg bikin aku fikir dalam juga
” nasib cluster tabligh yg kena dulu,

senang kita nak kenalpasti mereka,sebab pakai kopiah, berjanggut panjang(kebanyakan) ,berbaju jubah yaa jadi senang kita nak kesan mereka bawa mereka untuk screen dan ambil sampel dan tempatkan mereka di pusat kuarantin. bayangkan di negara luar, mcm mana mereka mau detect siapa siapa yg berisiko dpt covid nie”
so itula selalu ada je kebaikan daripada apa yg kita pikir buruk.

Aku dapat pengajaran juga yg kita kena selalu pikir postive, Husnuzon, terima dengan hati terbuka not judgemental atau discriminative siapa pun. kita takde Hak!!

Peringatan untuk semua termasuk aku, skrg ni kita lawan covid bukan tindas sesama manusia, dont play race religion card ya this is not the time🖐

Corona virus duno who is malay,chinese indian sikh iban kadazan dusun bajau dia attack semua lapisan orang!
I am a hindu and i think i need to write this up

Sumber : lavenania gayatri / khairy tajudin

Dunia

Lelaki ini menjadi pemilik Facemask paling mahal di dunia. Lihat harganya

Published

on

By

Biasa berapa ringgit harga topeng muka yang korang beli?

Kerajaan bersetuju untuk menetapkan harga siling penutup mulut dan hidung tiga lapis dijual pada harga tidak melebihi RM1.50 sekeping.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) yang juga adalah Menteri Pertahanan, Ismail Sabri Yaakob berkata perkara itu diputuskan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), seperti yang diarahkan kerajaan sebelum ini.

“Pagi tadi kita (Majlis Keselamatan Negara) membincangkan perkara ini dan kita dapati bahawa topeng muka tidak banyak dikeluarkan dari dalam negara dan kebanyakkannya diimport dari luar negara.

“Jadi, kita juga terikat dengan harga yang diimport tadi. Oleh itu mesyuarat bersetuju harga topeng muka adalah RM1.50. Iaitu 0.50 sen lebih murah daripada harga yang telah ditetapkan sebelum ini iaitu RM2,” katanya

Tapi lain pula kisah lelaki ini yang memiliki topeng muka paling mahal

Topeng muka paling mahal

Shankar Kurhade (48 tahun)
Lelaki dari India ni mungkin pemilik Facemask paling mahal..
Gold Facemask dia bernilai USD$4,000 (RM17,150) seberat 60 gram beserta lubang udara untuk bernafas.

Shankar Kurhade (48 tahun)Lelaki dari India ni mungkin pemilik Facemask paling mahal..Gold Facemask dia bernilai USD$4,000 (RM17,150) seberat 60 gram beserta lubang udara untuk bernafas.

Posted by Rizal Hakimm on Sunday, July 5, 2020

Lihat apa pula kata netizan

“Lelaki bijak, tayang harta guna emas. Emas bernilai, takkan susut.

” Tayang harta guna kereta, mkn mewah,” holiday” merugikan sebenarnya

“Nak tggu Alif syukri bila dia pulak nk buat mask emas

” Elok pakai yg 60kg senang sikit tak payah jalan cuma perlu merangkak jer..

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Sumber : kec0h ape

Antaranya lagi

Al Jazeera dakwa wujud isu perkauman terhadap warga asing ketika pendemik C0vid-19

 

 
KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) menafikan laporan saluran berita antarabangsa, Al Jazeera berhubung dakwaan wujud isu perkauman terhadap warga asing ketika negara mengendalikan pendemik Covid-19.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata laporan dokumentari itu tidak benar kerana kerajaan sedaya upaya menyelamatkan negara daripada penularan Covid-19.

Menurutnya, langkah saringan yang dijalankan adalah tindakan bagi mengawal penularan wabak itu daripada terus menjangkiti orang lain.

“Laporan berita Al Jazerra itu tidak benar dan perlu disangkal.

“Menyelamatkan warganegara atau bukan warganegara adalah tindakan di bawah Akta 342 Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 iaitu menangani wabak Covid-19.

“Apa yang kita buat dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ialah perlu memastikan semua yang dikesan (Covid-19), disaringkan dan diasingkan,”

katanya ketika sidang media selepas Majlis Penyerahan Pelitup Muka serta Sabun Antiseptik di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Habab, di Kota Tinggi, hari ini.

Menteri Kanan Perlu Tampil Bersuara

Adham berkata isu tersebut perlu diperbetulkan kerana ia membabitkan imej negara.

“Kita perlu perbetulkan dakwaan ini. Kerajaan melalui Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri perlu membetulkan dakwaan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan dokumentari Al Jazeera yang bertajuk “Locked Up in Malaysia’s Lockdown” berdurasi 25 minit 50 saat mendakwa terdapat isu perkavuman dalam mengendalikan Covid-19.

Berikut pula reaksi netizan

“Ada beberapa pihak mengunakan – ALJAZEERA untuk memburukkan nama Malaysia di mata dunia. Tujuan apa? Adakah betul- betul kerana PATI dilayan teruk oleh pihak kerajaan Malaysia? Haaaa bukan. Tujuannya adalah POLITIK.

Isu utama bukan isu PATI tapi isu utamanya adalah untuk memperlihat kelemahan pentadbiran kerajaan sekarang yang mengurus COV- 19 terutamanya terselit juga isu PATI. Hahaha ini permainan politik.

Cuba lihat sebelum PRU14 , individu dan beberapa pihak yang selalu menguna ALJAZEERA untuk mencerita keburukan Malaysia serta pentadbiran. Siapa kah mereka? Yea mungkin kejatuhan mereka dalam dunia politik ,

mereka guna cara & kaedah yang sama cuma isunya adalah PATI. Tujuan & Matlamat sama iaitu nak memperlihatkan kelemahan serta fitnah pentadbiran kerajaan sekarang.

“Pedulilah Al jazeera tu…c Trump..malah c Israel yahudi pun tak peduli apa laporannya..rakyat palestine pun tak dpt bergantung dgn laporannya..yg penting RAKYAT MALAYSIA TERSELAMAT DAN MASIH BERJUANG ABIS ABISAN PERANGI COVID 19

“Peduli lah aljazeera. Kita rakyat Malaysia tahu apa yg kerajaan buat tu betul. Kita fight back dgn cerita sebenar. Selagi kerajaan utamakan rakyat selagi itulah rakyat di belakang kerajaan. Kpd warga asing this is not your time for enjoy in Malaysia. Your time is finish. Time to go back ur country

Continue Reading

Dunia

10 Kubvr Pesaklt C0VID19 Digali Semula Selepas Ujian Swab Negatlf

Published

on

By

BANDUNG : Sepuluh jenazah yang dikebumikan mengikut prosedur seperti mana-mana pesakit yang dijangkiti CoVID-19 digali semula selepas keputusan ujian saringan mendapati mereka negatif daripada jangkitan itu.

Detik News melaporkan, mereka adalah antara 70 jenazah yang dipercayai p0sitif CoVID-19 dikebumikan di kawasan itu.

Bandung Jadikan TPU Cikadut Pemakaman Khusus Corona

Mengikut amalan berkenaan, may4t dan keranda akan dibalut menggunakan plastik, manakala pekerja pengebvmian perlu memakai pakaian perlindungan diri (PPE) termasuk sarung tangan, topeng muka dan baju khas.

Sekretari Dinas Tata Ruang (Distaru) Bandung, Agus Hidayat berkata, kerajaan bersetuju untuk memindahkan kubvr-kubvr berkenaan ke Subang dan Sumedan, Indonesia atas permintaan ahli keluarga mereka selepas ujian swab mendapati mereka negatif CVID-19.

Beliau juga mendedahkan ada di antara kubur yang digali semula oleh ahli keluarga selepas keputusan ujian keluar.

“Selagi ujian mengesahkan mereka negatif (CVID-19), kita benarkan,” katanya di sini hari ini.

Jelas Agus, ketika jenazah itu dikebumikan keputusan ujian swab belum keluar dan kerajaan terpaksa mengebvmikan jenaz4h itu seperti pesaklt CVID-19 sebagai langkah berjaga-jaga.

Beliau memberitahu, kesemua pesakit CVID-19 yang meninggal dunia di Bandung dikebumikan di tanah perkuburan Cikadut di Bandung.

sumber : awani

Antaranya lagi

Selepas Pekerjanya Pos1tif C0V1D19 Ini Yg Berlaku Kpd Aamir Khan

Aamir Khan baru-baru ini melaporkan bahawa beberapa pekerjanya terded4h pos1tif v1irus kor0na. Berhubung dengan 1su ini, kakitangan yang terbabit telah menjalani kuar4ntin di h0spital.

Susulan dari kejadian itu, pelakon filem 3 Id1iots juga memberikan kenyataan bahawa dia dan keluarganya telah diuji dan hasilnya CoV1ID-19 negatif. Ikuti penjelasan ini dari Aamir Khan.

Kakitangan Aamir Khan positif CoV1ID-19

Menurut laporan dari NDTV Aamir Khan menyampaikan berita yang tidak menyenangkan pada hari Selasa, 30 Jun 2020. Melalui Twitternya, pelakon berusia 55 tahun itu memberitahu saya bahawa beberapa pegawainya terdedh positif kepada CoV1ID-19.

Dalam posting panjang yang dimuatnya, Aamir Khan juga mengucapkan terima kasih kepada kakitangan perub4tan yang bertindak pantas menangani kes kakitangannya. Kini, mereka telah menjalani raw4tan di h0spital.

“Halo semua. Saya memaklumkan kepada anda bahawa beberapa kakitangan saya telah terbukti p0sitif. Mereka segera dikuar4ntin, dan pegawai BMC sangat cepat dan cekap dalam membawa mereka ke h0spital. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada BMC kerana meraw4t mereka dengan baik, “tulis Aamir Khan.

Setelah beberapa kakitangannya dijangki1ti vi1rus korona, Aamir Khan dan keluarganya segera menjalani ujian. Syukurlah, keputusan ujian mereka semua negatif. Ketika memberitakan hal ini, Aamir sedang menunggu keputusan ujian yang dilakukan oleh ibu.

“Kita semua telah diuji dan diuji negatif. Pada masa ini, saya mengajak ibu saya untuk diuji. Dia adalah orang terakhir dalam kalangan kami. Doakan dia dan juga berharAP ujian negatif,” sambung Aamir Khan.

Hasil Ujian Terhadap Ibu Negatif

Pada hari Rabu, 1 Julai 2020, Aamir Khan akhirnya melaporkan bahawa keputusan ujian ibu juga negatif. Jangan lupa, Aamir mengucapkan terima kasih atas doa yang diberikan oleh banyak orang kepada keluarganya.

“Halo semua, saya sangat lega memberitahu semua orang bahawa Ammi  negatif Cov1id19. Terima kasih atas doa dan harapan baik anda,” kata Aamir Khan.

Aamir Khan nafi beri derma senyap-senyap dalam karung gandum

SEJAK beberapa minggu lalu, nama aktor Bollywood, Aamir Khan menjadi sebutan pengguna laman sosial selepas dia dikatakan menderma sejumlah wang kepada golongan yang memerlukan secara rahsia.

Beberapa entri di laman sosial menyebut nama Aamir sebagai individu yang meletakkan wang dalam karung gandum yang didermakan kepada mereka yang terjejas akibat perintah berkurvng di India.

Hal itu walau bagaimanapun ternyata tidak benar apabila Aamir menafikannya menerusi satu kemas kini di Twitter.

Aktor berusia 55 tahun itu menganggap ada kemungkinan namanya digunakan individu yang tidak mahu kerja amal mereka diketahui umum.

“Bukan saya yang memasukkan wang ke dalam karung gandum itu.

“Ini berita p4lsu, mungkin ada ‘Robin Hood’ yang tidak mahu mended4hkan siapa dirinya!” tulis Aamir

Berita tentang ‘derma’ yang dibuat Aamir itu dimulakan oleh pengguna TikTok yang mendkwa pelakon Laal Singh Chaddha itu telah mengedarkan puluhan karung gandum kepada golongan kurang berkemampuan dan menyelitkan wang berjumlah Rs15,000 (RM850) di dalamnya.

Berita itu kemudiannya tular dan Aamir menerima pujian ramai kerana melakukan kerja amal secara senyap tanpa sebarang publisiti.

Sumber : sinarviral

Continue Reading

Dunia

Tak bagi muka dan tolak pelarian, Ismail Sabri minta UNCHR cari negara ketiga buat r0hingya

Published

on

By

Kisah pelarian atau Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dari R0hingya bukan lah isu baru buat rakyat Malaysla.

Kisah mereka ini mula menjadi hangat awal tahun lalu apabila kemasukan mereka secara haram ke Negara ini semakin mendadak saban hari.

Boleh dikatakan Malaysia menjadi tumpuan utama untuk mereka mendarat menerusi jalan laut. Jumlah pelarian Rohingya juga dilaporkan semakin meningkat

apabila dikhabarkan mereka telah mewujudkan penempatan tersendiri di beberapa tempat dalam Negara ini.

Merasakan kemasukan mereka secara besar-besaran membawa beban kepada Negara,

Menteri Kanan Keselamatan iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata bahawa Malaysia tidak akan lagi menerima pelarian tersebut.

Perkara ini turut diluahkan menerusi laman Facebook Ismail Sabri sendiri pada beberapa jam yang lalu. Menurutnya,

pihak Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNCHR) perlu mencari negara ketiga lain untuk pelarian R0hingya.

UNCHR PERLU SEDIAKAN PELAN JANGKA SEDERHANA DAN JANGKA PANJANG

Malah, mereka juga perlu menyediakan pelan jangka sederhana dan jangka panjang agar isu pelarian R9hingya di Malaysla ini tidak berpanjangan dan menjadi suatu beban lain.

“Kunjung hormat oleh Mr. Thomas Albrecht, wakil Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNCHR).

Perbincangan kami khusus mengenai pelarian R9hingya di Malaysia.”

“Saya maklumkan Malaysia tidak boleh menerima kehadiran pelarian Rohingya lagi. Saya meminta beliau mencari Negara ketiga untuk menerima pelarian Rohingya di Malaysia.”

“Saya juga meminta beliau menyediakan pelan jangka sederhana dan jangka panjang untuk selesaikan isu Rohingya di Malaysia.” Kongsi Menteri Kanan Keselamatan lanjut

RAKYAT SETUJU KEPUTUSAN KERAJAAN

Kunjung hormat oleh Mr Thomas Albrecht, wakil Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNHCR).

Kunjung hormat oleh Mr. Thomas Albrecht, wakil Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNHCR).Perbincangan kami khusus mengenai pelarian Rohingya di Malaysia.Saya maklumkan Malaysia tidak boleh menerima kehadiran pelarian Rohingya lagi.Saya meminta beliau mencari negara ketiga untuk menerima pelarian Rohingya di Malaysia. Saya juga meminta beliau menyediakan pelan jangka sederhana dan jangka panjang untuk selesaikan isu Rohingya di Malaysia.

Posted by Ismail Sabri Yaakob on Tuesday, June 30, 2020

Keputusan yang dibuat oleh Ismail Sabri dan pihak kerajaan disambut baik oleh warganet.

Mereka dilihat bersetuju dengan keputusan kerajaan yang mana tidak lagi berlembut atau pun memberi muka kerana apa yang ada kini sudah jadi menjadi suatu masalah untuk orang ramai.

Apa pun, sebagai manusia sama-sama lah kita doakan agar bangsa R0hingya mendapat pembelaan dan dapat hidup aman damai di bumi sendiri kelak.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber : the tular

Continue Reading

Trending

error: Content is protected !!