Connect with us

Infomaklumat

Identiti pembuat Rep0rt didedhkan oleh P0lis kepada pemilik pusat Jud1

Published

on

Semalam telah kecoh dan viral apabila pemilik Hot Burger Malaysia membuat siaran langsung di Facebook pagenya berkaitan dengan aktiviti jud1i haaram di Sungai Buloh.

Dalam vide0 livenya itu, beliau seperti memberi gambaran bahawa pihak MBSA dan Ketua P0lis Sungai Buloh diberi rasuah.

Ini selepas Kedai Aceh yang menjual ro0kok seludup masih lagi selamat berniaga di tempatnya. Sedangkan kedai burger diangkut oleh pihak MB SA.

“Kedai ro0kok seludup berhampiran dengan pejabat MB SA, tetapi pihak MB SA tidak adanya nak ambil tindakan atau apa, yang dia nak kacau ialah budak-budak burger.”

Dalam pendedahan tersebut, pemilik HBM mengatakan bahawa pihak PD RM membuat rondaan disana sini tetapi mereka tidak membuat rondaan di kedai mesin.

Ketika dia membuat rondaan menaiki kenderaannya, dia mendapati bahawa pusat jud1i telah tutup seketika apabila sedang kecoh membuat live.

“Katanya wah sudah tutup, ni mesti ada no telepon ni, PD RM suruh tutup sebab tengah kecoh di dalam facebook.”

Dalam last vide0 tersebut, beliau mempersoalkan tentang warga asing yang berniaga tetapi tidak pernah angkut stall mereka.

Terang-terang dah jual ro0kok, tiada lesen tetapi pihak MBSA rilek je tak angkat. Khemas dibiar begitu sahaja.

Pihak MBSA sibuk kacau orang melayu, habis diangkut Otai Burger. Jadi nampak MBSA hanya berani dengan orang melayu dan tidak berani dengan orang asing.

Buat laporan P0lis, Pemberi Maklumat diugut oleh Pemilik Pusat jud1i

Dalam pendedahan dalam satu video0lain, pemilik HBM tersebut mengatakan bahawa sebelum ini beliau telah buat kecoh dah tentang pusat jud1i yang beroperasi sehingga lewat pagi. Namun laporan yang dibuatnya diketahui oleh pemilik mesin.

“Itu hari saya dah buat kecoh-kecoh dah, owner mesin kude tahu yang saya buat report. Lepas itu mereka datang bagi tahu anak buah saya, kenapa u punya bos complaint.”

Pemilik HBM ini mempersoalkan bagaimana tauke mesin kude tahu yang dia buat report? Macam mana maklumat tersebut boleh bocor kalau bukan kerana rahsuah.

Ini menunjukkan sikap segelintir daripada PD RM masih tidak ubah dan membahayakan nyaawa orang awam. Bangang ke pergi bocor maklumat.

Haraam PD RM dan SP RM siasat perkara ini dan memberikan maklumat yang telus kepada orang awam. Ini menunjukkan bahawa pemberi maklumat nyaawanya akan sentiasa terancam

Sumber : mysumber

Infomaklumat

Menteri Keewangan Umum Tarikh Permohonan BPN 2.0. Ni kaedah cara nk mohon

Published

on

By

Kuala Lumpur: Individu yang tidak pernah mendapat sebarang bantuan sama ada Bantuan Prihatin Nasional (BPN) atau Bantuan Sara Hidup (BSH) boleh mengemukakan permohonan baharu mulai 15 Oktober hingga 15 November 2020.

Kaedah Permohonan

Permohonan boleh dibuat melalui pautan https://bpn.hasil.gov.my; atau dengan menghantar

borang secara persendirian ke cawangan / Pusat Khidmat Hasil (PKH) / UTC LHDNM.

Borang permohonan boleh dimuat turun dari pautan https://bpn.hasil.gov.my.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pemohon tidak perlu mengemukakan sebarang dokumen sokongan ketika permohonan.

“Kesemua permohonan akan disemak berdasarkan data agensi yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.

Baru-baru ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan lanjutan agihan BPN yang dikenali sebagai BPN 2.0 membabitkan peruntukan hampir RM7 bilion untuk empat kumpulan rakyat.

Kumpulan pertama yang akan menerima bantuan tambahan RM1,000 ialah golongan B40 seramai 3.7 juta isi rumah.

Kumpulan kedua RM500 kepada 3.8 juta (B40 bujang); ketiga adalah RM600 kepada hampir 1.4 juta (M40).

Kumpulan keempat adalah 1.7 juta kumpulan M40 bujang yang akan menerima RM300.

Bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran, iaitu pada hujung Oktober dan keduanya, pada Januari 2021.

Katanya, bagi golongan B40, bayaran ansuran pertama pada Oktober sebanyak RM700 dan keduanya, (baki) RM300 pada Januari 2021.

Tengku Zafrul berkata, penambahan BPN 2.0 ini menjadikan jumlah keseluruhan inisiatif BPN melebihi RM18 bilion kepada 10.6 juta penerima, yang merangkumi golongan bujang dan isi rumah.

BPN 2.0: Golongan B40, M40 terima bantuan

Kuala Lumpur: Bantuan Prihatin Nasional (BPN) dilanjutkan kepada BPN 2.0 membabitkan peruntukan hampir RM7 bilion untuk empat kumpulan rakyat.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kumpulan pertama yang akan menerima bantuan tambahan RM1,000 ialah golongan B40 seramai 3.7 juta isi rumah.

“Kedua RM500 kepada 3.8 juta kumpulan B40 bujang; ketiga adalah RM600 kepada hampir 1.4 juta isi rumah M40.

“Manakala kumpulan keempat adalah 1.7 juta kumpulan M40 bujang yang akan menerima RM300,” katanya dalam Perutusan Khas Kita Prihatin, hari ini.

Beliau berkata, bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran, iaitu pada hujung Oktober dan keduanya, pada Januari 2021.

Katanya, bagi golongan B40, bayaran ansuran pertama pada Oktober sebanyak RM700 dan keduanya, (baki) RM300 pada Januari 2021.

“Tiada permohonan yang perlu dibuat untuk mendapatkan bantuan BPN 2.0. Kerajaan akan menyalurkan bantuan secara terus kepada 10.6 juta penerima yang telah diluluskan di bawah BPN sebelum ini,” katanya

Continue Reading

Infomaklumat

Alat bantuan pernafasan mgsa terakhir kercvnan karbon telah di cabut. Ni reaksi dari aqilah

Published

on

By

Bukit Mertajam: Selepas seminggu menerima rawatan akhirnya mngsa terakhir kerac-unan karbon monoksida, Nor Aqilah Mohd Safwan, 21, dilaporkan sudah sedarkan diri daripada koma.

Difahamkan, alat bant-uan pern-afasan yang digunakan Nor Aqilah turut dicabut pasukan peru-batan apabila pesa-kit berada dalam keadaan stabil.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad berkata, mngsa juga dikatakan mengenali ahli keluarga yang datang melawatnya.

Mgsa Angguk Kepala, Masih Kenal

“Alhamdulillah, polis menerima maklumat Nor Aqilah sudah sedar daripada k0ma dan dia mengangguk kepala tanda mengenali ahli keluarga yang datang melawatnya,” katanya di sini, hari ini.

Dalam kejadian Rabu minggu lalu, keempat-empat mangsa, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri serta dua beradik kembar Nor Adilah dan Nor Aqilah masing-masing berusia 21 tahun, berhenti rehat hingga tertidur di tempat letak kereta stesen minyak di Sama Gagah sebelum meneruskan perjalanan pulang ke rumah masing-masing dekat Sungai Petani dan Gurun, Kedah.

Bagaimanapun, empat mngsa yang belajar di sebuah kolej kejururawatan dekat Batu Caves ditemui tidak sedarkan diri oleh seorang bapa mngsa di dalam kereta yang dinaiki mereka akibat terhidu karbon monoksida.

Sharifah Fariesha ditemui maut di lokasi kejadian manakala Ayuni Shazwanie meni-nggal dunia dalam perjalanan menerima r4watan di Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Tidak lama kemudian, Nor Adilah dilaporkan m-eninggal dunia selepas menerima r4watan di Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak.

Manakala, kembarnya pula, Nor Aqilah dibawa ke Unit R4watan Rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

Hati Mula R1isau, Hubungi anak tak dapat

Beberapa kali saya cuba hubungi pasangan kembar itu tetapi tak dapat mungkin bateri habis, ketika itu saya tak sedap hati sebab sudah lewat malam.

“Saya nak cari mereka di mana sebab saya tak tahu lokasi mereka berada ketika itu, saya cuba menghubungi telefon bimbit dua rakan mereka itu tetapi tak dapat juga,” kata Mohd Safwan Yaacob, 40-an.

Menurutnya, dia mengetahui kejad-ian menimpa anak kembarnya, Nor Adilah Mohd dan Nor Aqilah, 21, pada 1 pagi selepas dihubungi keluarga seorang daripada rakan anaknya itu.

Katanya, sebaik menerima maklumat penemuan kereta yang dinaiki mereka terus dia bersiap ke Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak.

“Dalam hati saya agak berdebar kerana saya dimaklumkan keadaan dua anak saya ketika itu sudah tak sed-arkan diri.

“Tidak lama kemudian saya dimaklumkan seorang rakan mereka sudah meni-nggal dunia dan berdoa semoga anak-anak saya dan seorang lagi rakannya selamat,” katanya di sini hari ini.

Menurutnya, pasangan kembar itu memang tidak pernah berpisah sejak kecil malah sering berdua-duaan apabila bercuti.

“Mereka juga belajar dalam jurusan farmasi peringkat Diploma di Kuala Lumpur dan selalu melancong ke Pulau Pinang apabila bercuti.

“Semalam, mereka minta izin nak pergi ke Pulau Jerejak untuk melancong dengan dua lagi rakan baik mereka namun tak sangka berakhir dengan trag-edi,” katanya.

Mohd Safwan berkata, anak sulung dari tujuh beradik itu tidak menunjukkan sebarang perubahan malah dia sentiasa kelihatan ceria.

Katanya, mereka sekeluarga reda dengan apa yang berlaku dan berharap anak keduanya cepat sembuh.

Continue Reading

Infomaklumat

Pelanggan ini terima ayam goreng Mcd. Tapi ketika nak makan jumpa pula “benda” ni

Published

on

By

Sebelum ini banyak kes melibatkan pelanggan menerima kondisi ayam goreng dengan berulat. Kes seperti ini banyak di laporkan dikedai-kedai mamak kerana meraka menggunakan ayam yang lama

Namun kejadian seumpama itu juga terjadi di restoran ternama seperti MCD

“Seyeslah Ayam McDonald’s macamtu?
Pastu suruh DM…Konon2nya nak mintak maaf kot tapi naper di bloknya orangtu? Macamana nak DM kalau dibloknya? Cuba citer… Cuba citer skit” .

Memlalui perkongsian dari seorang pelanggan setia Mcd, keadaan ayam goreng yang di beli mempunyai ulat

Selepas perkara tersebut tular, pihak MCD ada memberi reaksi balas meminta pelanggan tersebut untuk DM pihak mereka bagi mendapatkan butiran kejadian

Namun begitu, entah di mana silapnya, pelanggan tersebut telah di sekat dari memberi maklum balas dan perincian kejadian seperti yang di minta

Apa-apa pun kita tunggu tindakan lanjut dari Pihak McD mengenai perkara tersebut kerana ia melibatkan nama baik pihak mereka

Keesan Makan Ayam R0sak

Ayam merupakan sumber makanan yang sangat lazim untuk dimakan oleh masyarakat akan tetapi ada diantara mereka tidak tahu akan kesan apabila seseorang itu makan ayam yang telah r0sak dan berulat.

Antara kesan makan ayam yang telah r0sak ialah seperti berlaku masalah pencernaan, keracunan dan lain-lain.

Sebab kepada terjadinya ayam rosak adalah daripada segi penjagaan ayam tersebut, pendedahan yang terlampau atau berpanjangan di tempat terbuka, penyimpanan yang tidak betul dan sebagainya.

Apa kata anda? Kongsiakn bersama kami

Sumber : trendingsangatpw

Continue Reading

Trending