Infomaklumat

Halang P0lis Jalankan Tugas, 53 Individu Dikompaun Di Restoran. PD RM Dedah Punca Saman

Seramai 53 individu termasuk tiga pekerja restoran di Jalan Central, Sitiawan dikompaun RM1,000.

Ini kerana tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketika Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kelmarin.

Kompaun itu dikeluarkan ketika anggota polis dari Team Task Force Pematuhan PKPP Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Manjung bersama anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang diketuai Asisten Superintendan, Heng Kok How dalam operasi bermula jam 8 pagi hingga 12 tengah malam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Manjung, Deputi Superintendan, Chong Boo Khim, berkata pihaknya turut menahan seorang lelaki.

Ini kerana dia cuba menghalang polis menjalankan tugas ketika melakukan pemeriksaan di premis itu.

Katanya, mereka yang dikompaun kerana didapati tidak mengamalkan penjarakan fizikal membabitkan 40 lelaki dan 13 wanita, berusia antara 15 hingga 32 tahun.

“Pemeriksaan yang dilakukan atas maklumat awam mendapati seramai 53 orang termasuk tiga pekerja berada dalam restoran berkenaan.

“Restoran itu dihadiri ramai orang sehingga menyukarkan untuk melaksanakan penjarakan fizikal selain tidak mengambil langkah pencegahan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, kompaun dikeluarkan mengikut Peraturan 3 Peraturan-Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.

https://www.facebook.com/polisdaerahmanjung/photos/a.1510278482598943/2388345704792212/

Namun ada yang Bantah Pelaksanaan Denda ini

“Orang nak makan .. bukan berdangdut .. kalau 1 fmly ada 5 orang , nak duduk sorang setiap meja ke ..

Lepas tu orang² lain tunggu beratur panas ligat kat luar .. kalau pkpp ni dibuat semata² utk paw duit rakyat ..

Baik mansuhkan je pkpp ni .. tak ada faedahhnya buat rakyat .. faedahnya utk kerajaan ..

Bukannya makan duduk beriba bagai .. duduk sorang satu kerusi kot ..

Bukannya orang meja sebelah mai makan meja sebelah sambil bertepuk tampar ..

Emmm jangan jadi bingai sengai .. lama² rakyat naik meluat baru korang tau ..”

   

“Kalau bro fikir pasal sop di kedai makan semua, bro fikir tak frontliner yang kerja 18jam? Cuti dibekukan?

Kau boleh jugak beraya sana sini. Kau tanya anggota mana2, tanya dia raya pergi mana? 18jam semata2 nak jaga rakyat yang degil.

Bro, kompaun tu bukan sebab kerajaan nk seksa rakyat. Kerajaan saja nak tengok rakyat mcm mana lepas pkpb dlu.

Di beri kelonggaran , tengok ikut ke tidak. Majoriti mana ada ikut. Kalau bro nak mengeluh pasal isu kompaun, kita tengok the other side.

Berapa ramai frontliner keletihan? Berapa ramai frontliner dpt bercuti?

Kerajaan bg kelonggaran kau boleh pergi sana sini. Jangan pentingkan diri sangat. Kalau bro rasa malaysia ni beban untuk bro, pindah lah ke negara lain.

Simple”

Sumber : BHOnline / IPDManjung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *