Connect with us

Semasa

Dulu mereka Dipuji dan Disanjung. Kini Mereka Dikejì Dan Diminta Letak Jawatan

Published

on

MALAYSIA: Dua lelaki ini dulunya dianggap sebagai hero dan puji atas kejayaan mereka mengawal dan mengekang penvlaran cov-19 di Malaysia.

Mereka ini tidak lekang dipuji setiap kali buat live di media sosial. Hampir 95% wargamaya sentiasa memberikan kata-kata yang baik kepada mereka berdua.

Namun kini berbeza pula dramanya apabila kedua-dua lelaki ini sering kali dih1na dan dikejì oleh segelintir warganet yang tidak berpuas hati selepas peningkatan semula kes cov-19 di Malaysia.

Ada juga diantara mereka meminta agar dua orang ini meletakkan jawatan mereka kerana berasa mereka berdua sudah  “Gaagal” dalam memimpin negara bebas cov-19.

Namun seperti yang kami katakan bahawa hanya segelintir sahaja yang mengeecam Hero Negara ini. Ini disebabkan peningkatan kes yang bermula di Pilihanraya Negeri Sabah baru-baru ini yang telah membawa penvlaran mendadak di kebanakkan negeri.

Walaupun begitu masih ramai lagi yang bersama Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bagi anda yang ingin lihat sikap sebahagian rakyat Malaysia yang mengeluarkan kata-kata tidak baik kepada dua hero negara ini bolehlah lihat di Live sidang media laporan harian cov-19 di Malaysia.

Pasti anda akan dapat lihat segelintir mereka meminta Dr Noor Hisham meletakkan jawatannya.

Dr Noor Hisham antara doktor terbaik di dunia tangani kr1s1s CoV-19

Namun tahukah anda Dr Noor Hisham diiktiraf di Dunia.Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, dinamakan sebagai antara doktor terbaik dunia oleh China Global TV Network (CGTN), berdasarkan kewibawaan beliau menangani krisis CoV-19.

Menurut laporan CGTN, Dr Noor Hisham adalah antara tiga doktor terulung peringkat global dalam perang menentang coronavirus, selain pakar penyaak1it berjngk1it Amerika Syarikat (AS), Dr Anthony Fauci dan Ketua Pengarah Kesihatan New Zealand, Ashley Bloomfield.

Ketiga-tiga mereka dipuji kerana sejak beberapa minggu lalu, mengenengahkan penampilan yang ‘tenang, jelas dan meyakinkan’ bagi menyalurkan maklumat serta fakta kepada orang ramai mengenai pendemik ini.

Menurut CGTN, mereka bukan menteri Kabinet, namun berjaya muncul sebagai ‘wajah’ negara masing-masing dalam meemerngi waabk CoV-19, malah ada yang menggelar mereka ‘pujaan hati, rock star dan hero negara’ di media.

“Di tengah pandemik global yang tidak pernah dialami sebelum ini, ketika kerajaan di serata dunia kadang kala lambat bertindak atau memperkenalkan langkah yang mengelirukan serta menghantar mesej bercelaru, Dr Fauci, Dr Bloomfield dan Dr Hisham menjadi suara yang bermakna, menenangkan dan meyakinkan,” lapor CGTN.

Dr Noor Hisham, 57, memegang jawatan Ketua Pengarah Kesihatan sejak 2013, dan dianggap ‘wajah yang memberi keyakinan’ oleh rakyat Malaysia kerana memberikan maklumat terkini mengenai CoV-19 di media sosial, berlandaskan rumusan berasaskan fakta dan statistik.

Beliau sentiasa mengemas kini maklumat kepada umum menerusi media sosial sehingga lewat malam, jauh melepasi waktu kerja rasmi.

CGTN berkata penampilan berprofil rendah dan bersahaja menjadi daya tarikan Dr Noor Hisham manakala Bloomfield disifatkan sebagai kakitangan awam paling secocok bagi menyempurnakan tanggungjawab yang diamanahkan.

Dr Noor Hisham, yang berkelulusan ijazah Sarjana dalam Surgeri dan Sarjana Muda Perubatan daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), menyertai sektor awam sebagai pegawai perubatan pada Ogos 1988.

Beliau kemudian memilih bidang kepakaran dalam surgeri endokrin dan menjalani latihan di pelbagai universiti termasuk di Adelaide dan Sydney, Australia selain menerbitkan artikel dalam jurnal antarabangsa dan tempatan serta menulis kandungan buku teks berhubung surgeri endokrin.

Dr Fauci, 79, pula dilaporkan bekerja hampir 16 hingga 18 jam sehari sejak beberapa minggu lalu sehingga orang ramai mula bimbang bila beliau tidak kelihatan ketika sidang media harian di Rumah Putih.

Bloomfield juga menerima pujian kerana ketelitian dan maklum balas yang jelas ketika bercakap kepada media, dengan ramai penduduk New Zealand mencalonkan beliau bagi anugerah ‘Tokoh Negara’.

Malah, peminat Dr Fauci dan Bloomfield turut memulakan laman sosial khusus di media sosial.

Dr Fauci diberi gelaran ‘coronavirus crush’ dan ‘national treasure’ oleh The Atlantic and The New York Times, dengan hampir 15,000 orang menandatangani petisyen a Change.org untuk dicalonkan sebagai People Magazine’s Sexiest Man Alive 2020.

Sementara itu, walaupun peminat Dr Noor Hisham tidak sampai ke tahap itu lagi, mereka mengambil inisiatif mengucapkan terima kasih dan memuji beliau dengan berkata Malaysia amat bernasib baik mendapat beliau. – AGENSI

Sumber : kinimysumber

Semasa

Shuib Baru Bukak Cawangan di Kuantan, Tetapi Diarahkan Tutup Serta Merta Hanya Disebabkan Perkara ini

Published

on

By

Nama pelawak dan usahawan terkenal, Shuib Sepahtu semakin dikagumi ramai.

Ini kerana kejayaan dalam bidang perniagaan dimana kafe miliknya Bubble Bee mendapat sambutan hangat di kalangan rakyat Malaysia.

Berkat gandingan usaha bersama isteri, penyanyi Siti Sarah bagai cendawan tumbuh selepas hujan.

Dia juga berjaya mengembangkan beberapa cawangan Bubble Bee di sekitar negara.

 

Terbaru, timbul satu isu berkenaan sebuah cawangan baru Bubble Bee di Jalan Beserah, Kuantan.

Kedainya telah diserbu oleh pihak Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) kerana dikatakan beroperasi tanpa lesen premis perniagaan.

Malah, pengendali makanan yang bekerja di kafe itu juga didakwa tidak mempunyai kad kesihatan. Laporan itu dikongsi menerusi laman Facebook MPK hari ini.

“Penutupan kedai minuman Bubble Bee di Jalan Beserah kerana beroperasi tanpa lesen premis perniagaan.

Selain dari tiada lesen perniagaan, pengendali makanan juga tidak mempunyai kad kesihatan,” tulis kapsyen posting tersebut.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet menunjukkan reaksi yang berbeza-beza.

Ada yang menyokong tindakan MPK, namun ada juga yang tidak bersetuju dan mempersoalkan tindakan MPK yang disifiatkan ‘memilih bulu’.

Mana Shuib, macam mana meniaga takde lesen

Tak sabar nak buka sampai lupa tunggu lesen siap ke?

MPK menyaman laju, banjir terus ghaib

MPK ni kejam sangat, bagilah ‘warning’ dulu

Bagaimanapun, seorang individu yang mendakwa dirinya sebagai wakil bahagian pengurusan kedai tersebut.

Mereka turut tampil memberi penjelasan di ruangan komen posting berkenaan.

Baru lancar semalam?

Menurutnya, masalah terbabit terjadi kerana setiap dokumen yang dihantar menggunakan khidmat ‘runner’ perlesenan.

Ia mungkin tidak diserahkan ke bahagian perlesenan MPK.

Kami akan buka lepas selesai urusan

Kafe tersebut pertama kali beroperasi di Menara U2, Shah Alam pada Disember 2019 lalu. Sepanjang tahun 2020 sahaja.

Sebanyak 28 rangkaian atau cawangan mula beroperasi dari semasa ke semasa.

Sumber: Facebook Majlis Perbandaran Kuantan

Continue Reading

Semasa

Akhirnya vide0 NAH4S pesawat SJ Air didedh pada netzen

Published

on

By

Astaghfirullahal’aziim… Akhirnya rakaman video pesawat Sriwijaya Indonesia yang j4tuh terhemp4s

lalu meletop di Lautan Kepulauan Seribu semasa dalam perjalanan dari Jakarta ke Pontianak didedah kepada netizen.

Satu dentuman kuat dan jer1tan meminta tolong dipercayai daripada pesawat terbabit dikatakan didengari oleh nelayan yang berada di Kepulauan Seribu,

nelayan itu juga memberitahu melihat api yang sedang marak memb4kar pesawat terhemp4s tersebut.

Allahu Robbi, tak dapat nak dibayangkan betapa GET1R dan HURU.HARANYA seluruh penumpang pesat yang berada di dalam KET4KUTAN

yg tidak terperi lagi. Hanya kedengaran JER1TAN, TER1AK TANG1S dan lafaz ALLAHU AKBAR sambil mengharapkan mereka akan selamat…

Jika anda lemah semangat, admin nasihatkan supaya berhati-hati menonton video-video di bawah.

Doakan mereka yg telah pergi mendapat keampunan daripada Allah. Innalillahi wainna ilaihiroji’uun…

..

Apa pendapat anda.Jangan lupa SHARE dan komen yang baik-baik sahaja

Sumber : Abdul Hannan / daunkering

Continue Reading

Semasa

KKM Perlukan 3ribu Sukarelawan Utk Uji VAKSlN C0VlD, Ini Kelebihan yg Mereka Akan Perolehi

Published

on

By

Bagi menguji keberkesanan dan keselamatan vaks!n C0VID-19, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Mereka memerlukan 3,000 sukarelawan yang berusia sekurang-kurangnya 18 tahun.

Ini untuk menawarkan diri bagi ujian klinikal berkenaan.

Dalam satu hebahan media yang dik0ngsi oleh KKM di media sosial semalam, sukarelawan diperlukan.

Ini bagi tujuan untuk mencari vaks!n yang selamat dan berkesan demi melindungi orang ramai daripada C0VID-19.

Menurut KKM, sukarelawan hanya akan terlibat pada ujian klinikal vaks!n fasa ketiga yang dibangunkan Institut Biologi Perubatan Akademi Sains Perubatan China (IMBCAMS).

Fasa ini merupakan pusingan terakhir ujian sebelum sebarang vaks!n atau ubat diluluskan untuk kegunaan umum.

Sukarelawan akan berdepan dengan risik0 kesan terhadap suntikan vaks!n seperti pembengkakan, sak!t, demam, dan cirit-birit.

Ujian klinikal ini adalah sebahagian daripada ujian lebih menyeluruh membabitkan 34,020 peserta di China, Malaysia dan Brazil.

Difahamkan, para peserta akan ditugaskan secara rawak untuk menerima vaks!n atau plasebo.

Para peserta juga tidak akan diberitahu apa yang diterima oleh setiap sukarelawan bagi memberi hasil yang benar-benar neutral.

Setiap kumpulan akan disunt!k dengan bahan yang ditentukan dalam dua dos dengan selang 14 hari.

Isu keselamatan sukarelawan akan diperhatikan sejak dos pertama hingga 28 hari selepas dos kedua.

Sebagai tambahan, peserta akan ditindak lanjut hingga 12 bulan setelah dos kedua.

Ini untuk mencari tanda-tanda kesan buruk yang serius setelah divaks!n, lap0r MalaysiaKini.

“Semua keperluan peraturan termasuk kelulusan etika Jawatankuasa Perubatan dan Etika dan Lesen Import Percubaan Klinikal.

Ia daripada Agensi Regulatori Farmaseutikal Kebangsaan diperolehi pada 8 Jan lalu,” kata KKM.

Bagi anda yang berminat, ujian klinikal ini akan bermula pada 21 Jan nanti. Sila rujuk poster di atas ini untuk tindakan lanjut. – Sumber dipetik dari The v0cket, Facebook KKM

Ini Kelebihannya

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! The Media

Sumber : Mytv Viral

Continue Reading

Trending