Semasa

Bukan hanya Kontrak Duta Produk Klubna Leleh Dibatalkan, Ini Antara Musibah lain yg Bakal Menanti Eira Azira

Instafamous dan pengasas produk Eira Aziera membuat permohonan maaf secara terbuka.

Itu dilakukan kepada pemilik restoran 35 di Melaka dan pemilik akaun Facebook (FB) Suharnizan Md Sidek, selepas menyamakan bentuk tubuh wanita tersebut dengan haiwan

Eira telah memuat naik sebuah hantaran video membuat permohonan maaf secara terbuka kepada dua individu tersebut, di laman sosial FBnya, awal pagi tadi.

Pengasas produk yang tular sejak beberapa hari ini itu mengakui telah melakukan penghinaan terhadap bentuk tubuh (body shaming).

Serta mengeluarkan kata-kata kesat kepada pemilik kedai 35 dan Suharnizan, ketika membuat ‘live’ di FB.

Selepas teruuk di keecam oleh pelbagai pihak, akhirnya Eira mula menyedari kesilapan dan mengeluarkan kenyataan ini

Assalamualaikum.

“Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat “Live” di Facebook Eira Azira.

Ini di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat.

Iaitu (Body Sha-ming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH.

Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah.

Ini sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak.

Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati.

Dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk.

Beri Kesan Kepada Ahli Keluarga, Suami

Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira

Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia.

Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira.

Tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa Allah

Permohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira.

Sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira.

Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua.

Ini membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa Allah

Eira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira.

Ini dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting “Live” di Facebook yang terlibat.

Akhir kata dari Eira,

“…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan.

Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan.

Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira..”

Kontrak Duta Bersama Klubna Laleh Dibatalkan

Mengikut status terbaru dari jenama produk Klubna Lelah yang sedang di promosi oleh seorang influencer,

pihak mereka telah menamatkan kontrak selaku duta produk dengan serta merta

“Checkmate untuk influencer terkenal”

Puan Suharnizan sudah serahkan kes kepada peguam.

Menurut perkongsian dari peguam Nor Zabetha, tindakan samann bakal di ambil terhadap Eira kerana pengh1naan melampau

Peguam Tampil Huraikan Kes

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Tindakan s4aman akan di teruskan

“Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa viral oleh seorang duta produk.

Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mahkamah.

Keterlaluan sangat kata-kata makian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajar. Ajar untuk saman di mahkamah.

Ajar untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajar tentang adab dan budi bahasa.

Ajar supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Saya pantang lihat orang dibuli. Memang saya jadi marah.

Ini adalah perbuatan booli.

Kerana galakkan inilah lawak Body Sha-ming makin menjadi-jadi.

Kerana itu juga, remaja-remaja atau peminat-peminat yang menjadikan pelawak-pelawak ini sebagai idola.

Mengikuti gaya lawak ini dengan membahan teman-teman disekeliling dan tambah teruk apabila ada galakkan dari orang keliling.

Body Sha-ming bukan jenaka. Body Sha-ming adalah penghinaan dan pembulian dan salah di sisi undang-undang!

Selaras dengan saranan Kementerian Kesihatan Malaysia anda boleh didakwa di bawah Seksyen 233 (1) (a), Akta Komunikasi Dan Multimedia 1998.

Ini kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian, dll iaitu dengan mengeluarkan komen apa-apa komen berbentuk lvcah.

Sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugvt atau mengganggu orang lain.

Hukumannya danda tidak melebihi RM50,000.00 atau dipenj4rakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun atau kedua-duanya sekali.” Kata Nor Zabetha

Puan Suharnizan kerja di Pesuruhjaya Sumpah.Kenal ramai peguam

“Sewaktu saya mesej, saya semak juga profil Puan Suharnizan.

Saya lihat antara profesion yang disenaraikan oleh Puan Suharnizan adalah Pesuruhjaya Sumpah.

Pesuruhjaya Sumpah ini memang banyak berurusan dengan peguam. Pasti dia kenal mana-mana peguam yang dia selesa.

Tambah pula profilnya ditulis di Johor. Saya pula di Gombak. Jauh. Barangkali tawaran saya akan ditolak.

Tapi tak apa. Saya cuba juga. Saya mesej dan saya nyatakan hasrat untuk membantu dan mewakili kerana saya rasakan perbuatan body sha-ming.

Dan menjatuhkan reputasi terhadapnya dan keluarga oleh pengasas produk itu teramat keterlaluan.

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Saya betul-betul hilang sabar. Rasa macam hendak pergi bantu segera.

Tak sabar tunggu mesej saya dibalas oleh Puan Surhanizan.

Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tindakan segera dengan melantik peguam.

Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Akhirnya, Puan Suharnizan Membuat Laporan P0LlS, dan Ini Tuntutan yg Dikenakan Kpd Eira
Terdahulu, Eira Aziera ada beritahu pagi pagi dia terkejut tengok video LIVE facebook yang lama telah dimuat naik semula sehingga viral.

Tetapi Eira Aziera dengan selamber dan sambil ketawa beritahu dia tidak kisah.

Ada yang tanya samada Eira memang suka maki orang dalam LIVE?

Dia jawab memang dia suka maki orang dan kalau nak tengok dia maki orang lagi sila lah follow LIVE dia.

Eira Aziera yang memang gemar buat LIVE lebih dari 5x sehari seakan akan tidak kisah dengan video viral terbaru tentang diri dia hari ini.

‘Dalam 10 LIVE mesti ada 1 LIVE maki maki’ – Eira Aziera.

Ada yang tanya kepada Eira bahawa dia sekarang tengah viral. Eira beritahu bukan senang nak viral dan famous sekarang.

Nak kena maki hamun orang baru famous. Cuba buat benda elok memang susah nak viral.

“Kalau benda baik tak viral punya, yang viral semua hat tak baik je” – Eira Aziera

Ini Tindakan yg Diambil oleh Puan Suharnizan

Ramai pula yang DM kata nak kasi kenalan/khidmat guaman yang terbaik.

Rasanya sis ni bekerja sbg pesuruhjaya sumpah dan memang celik undang2.

Tindakan susulan telah diambil oleh sis ni gara-gara telah dimalukan sebegitu rupa

Org yg berakhlak atau datang dari latar belakang keluarga yg berakhlak tdk akan bertutur spt dia.

Dia mungkin menghidap penyakit mental dan tekanan emosi yg dia tdk sedar atau mungkin tidak mahu makan ubat.

Kalau org yg sihat dan normal mental dan jiwa mereka tdk akan bertutur begini terutama secara terbuka dan di tonton oleh ramai org.

Kami harap sgt sis baju kuning ni saman malu si Eira mulut puaka ni.

Body shaming adalah satu jenayah. Bagi dia ada akaii sikit, tak kufur nikmat sgt dah pasni.

“Terima kasih diatas sokongan semua, maafkan sy kerana tdk sempat utk membalas pm satu persatu.

Ini kerana terlalu banyak notifications masuk ketika sy bangun utk solat subuh td..

Kepada Iera Aziera, kuasa viral anda itu sbnrnya byk membuka aib anda sendiri..

Sejak hari pertama anda v1ral sy sehingga kini 98% pm sy adalah yg tdk suka kepada kamu, hanya 2% sahaja penyokong kamu..

“Sy tak mahu membuka aib kamu, tetapi harus kamu ingat Allah tidak pernah tidur..”

Terdahulu, Video yang dimuat naik di halaman facebook Makcik Bawang Channel menunjukkan Eira menggunakan kata-kata yang agak kasar kepada seseorang.

Tidak cukup dengan kata-kata kurang enak didengar, dia juga menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam video tersebut.

Rata-rata netizen marah dengan tindakan beliau.

Punca kenapa Eira bertindak begitu tidak dapat dipastikan lagi.

Kiriman follower MB, tengoklah cara dia maki follower dan body shaming follower.

Maki badan follower gemuk babi kuning sampai tunjuk gambar anak beranak tak bertapis.

Padahal follower tu bertanya tanpa mencarut dan maybe influncer ni sentap sampai memaki hamun.

Mencarut dan tak boleh nak handle emosi serta percakapan

Inilah Melayu kebanggaan tuan puan sekalian, moga mendapat hidayah Allah swt.

Apa-apa pun semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik.

Apa yang elok jadikan tauladan, yang tidak elok kita jadikan sempadan.

Atas Nasihat Peguam, Puan Suharnizan Membuat Laporan Polis Ke Atas Eira Aziera

Pesuruhjaya Sumpah bukan sahaja mengalami kemurungan, malah mengalami gangguan emosi.

Ini akibat menjadi mangsa buli di media sosial yang menghina bentuk fizikal (body shaming) oleh personaliti media sosial, bulan lalu.

Suharnizan Md. Sidek, 37, berkata, cacian dan makian yang didakwa dilakukan personaliti terlibat iaitu Noorazira Pissal menerusi Facebook secara langsung telah menyentuh rupa fizikalnya.

“Malah wanita itu juga memaparkan beberapa gambar saya dan anak-anak tanpa kebenaran di Facebook Live.

Video itu telah ditonton oleh ramai pengikutnya sekali gus memberi kesan mendalam kepada kami.

“Walaupun perkara itu terjadi hampir sebulan.

Namun terdapat akaun media sosial lain yang memuat video itu semula.

Ini sekali gus mencetuskan suasana tidak selesa kepada kami sekeluarga sehingga kini,” katanya.

Terdahulu, Suharnizan dengan ditemani peguamnya, Mohd. Rasheed Hassan membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan berhubung perbuatan wanita itu.

Dalam pada itu, Suharnizan berkata, kejadian itu berlaku selepas dia meninggalkan satu komen.

Ini ketika wanita berkenaan melakukan Facebook Live pada pukul 10 pagi, 18 Ogos lalu.

Suharnizan bersama dua peguamnya, Mohd. Rasheed (kanan) dan Zulkafli Mohd. Nor (kiri) selepas selesai membuat laporan polis di IPD Johor Bahru Selatan hari ini.

Katanya lagi, tanpa disedari Noorazira telah membalas komen itu secara langsung di akaun Facebook milik personaliti berkenaan yang berbaur ‘body shaming’.

“Oleh itu, saya telah mendapatkan nasihat peguam untuk meminta untuk membuat tuntutan sivil kepada Noorazira,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Rasheed berkata, pihaknya telah menghantar notis tuntutan sivil kepada personaliti terlibat pada hari ini.

Beliau berkata, antara tuntutan itu adalah Noorazira diminta untuk meminta maaf secara terbuka dan membayar kos pampasan serta ganti rugi dalam tempoh 14 hari.

“Jika dia gagal berbuat demikian, kita akan membawa kes ini untuk tindakan saman di mahkamah,” katanya.

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila diselidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Peguam Tampil Huraikan Kes

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Tindakan s4aman akan di teruskan

“Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa viral oleh seorang duta produk.

Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mahkamah.

Keterlaluan sangat kata-kata makian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajar. Ajar untuk saman di mahkamah.

Ajar untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajar tentang adab dan budi bahasa.

Ajar supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Saya pantang lihat orang dibuli. Memang saya jadi marah. Pernah sekali dahulu, di mahkamah.

Anak guam pihak lawan, perli-perli anak guam saya.

Cakap sekuat mungkin dalam mahkamah. Dikatanya bodoh dan macam-macam lagi.

Tetapi jaraknya dari jauh, konon-konon bersembang dengan seorang lagi kawan dihadapannya tetapi setiap perkataannya sangat tajam.

Dan sengaja dikuatkan dan ditujukan kepada anak guam saya.

Saya lihat peguamnya sendiri tidak minta, dia kawal dirinya dan bertindak secara profesional.

Sebab kalau ada peguamnya sendiri, kita tidak boleh main langgar. Kena hormat.

Biar peguamnya jalankan tugas. Biar peguamnya yang menasihati, anak guamnya.

Saya sabar lagi. Masih buli lagi. Masih cakap lagi. Masih perli-perli.

Dengan suara kuat, sengaja hendak beri satu mahkamah dengar. Saya tahu peguamnya sendiri tidak boleh kawal dia.

Perbuatan membulii ini memang tidak patut. Saya jadi marah. Saya tidak boleh lihat depan mata saya.

Saya sudah tidak peduli, sama ada peguamnya hendak nasihat atau tidak, terus saya menghampirinya.

You ni memang ada masalah attitude ke? Masalah akhlak ke? Tak reti hormat orang ke?

Yang you cakap kuat-kuat ni kenapa? Jangan too much. You dah cross the line ni!”

Selepas sesi saya bising, terus diam. Tidak bercakap terus. Saya perasan kaki buli ini, mereka selalu cari orang yang kurang daripada mereka.

Misalnya kurang lantang daripada mereka, kemudian mereka bulii. Penakut sikit daripada mereka, kemudian mereka buli.

Kurang kedudukan atau pangkat daripada mereka, kemudian mereka buli.

Kalau jenis yang sama atau yang lebih hebat atau tinggi kedudukan dari mereka, mereka tak berani.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Reaksi warganet.

Cik Debah – Dah tengok vedio dia maki hamun puan su Allah subhanallah tak sangup nak tengok vedio tu sampai habis.bukan nak batu api tapi sebagai pengajaran buat era dan jgak org lain sya sarankan puan su teruskan niat utk saman kerana terlalu kasar ayat2 yg di maki hamunkan tu.

Nurul Unaa – Well besa LA lepaih puaih maki org… Kuaq la ayat agama sikit.. Manusia xlepas buat silap… Trmasuk Dari penjilat eira… Jilat selagi boleh kot dapat pulut dakap sekeping… Xkena maki xrasa prasaan org mcm na…. Backup kaw2…baru Kaya sikit Allah BG sedap hina org…ank dia nnti xpa penjilat setia dia boleh jaga… Xdak hal.. Tengok Cara.. Mulut mcm dh besa dok makii org sedia…. Jadi amalan kot na.

Suraidah Suhailii – Tak dapat lah nak buat live 28hb ni kat WHI, Tu lah bercakap macam tak ada iman, sesuka hati je dok maki hamun orang, macam binatang kau buat org tu kan, sekali Allah bagi balasan, arhh baru kau tahu langit tu tinggi ke rendah, mulut serupa jamban.

Arioah Md Don – Suami Dia ada ,pastu dia kan kaya mesti ada maid,sementara dia masuk lokap boleh jaga kan , dia patut terima natijah perbuatan dia.

Chempaka Puspawati – Biar la dia merasa dudk dlm. Psal ank dia x kisah kot sbb msa dia maki hamun org pun dia xde pikir perasaan mngsa, ank n kluarganya.

Sofea Bella – Mendongak tinggi sgt.. Kan dh terludah muka sndr.. Sndr yg tutup piuk nasi sndr.. Well said.

Aid Aira – Aku dh unfollow eira nie sejak bile orng tegur sikit, die Marah.. die seoleh2 Nye xpernah buat salah.. aku xboleh follow orng mcm nie, byk unsur negative.. maaf Kan aku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *