Semasa

“Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen ‘GataI’, Netzen Mula Naik Angin

Sebut sahaja nama UEL, pasti ramai yang mengenali pendakwah bebas dan usahawan berhati emas ini.

Aktif melakukan kerja-kerja kebajikan, pemilik nama Irawan Ibrahim itu sering berkongsi gambar semasa menjalankan misi bantuannya menerusi laman sosial miliknya.

Bagaimanapun, seperti insan biasa lain, lelaki berusia 37 tahun itu turut berkongsi gambar-gambar bersama keluarga di laman sosial.

Baru-baru ini, UEL memuat naik gambar bersama anaknya yang dikenali dengan nama Safiyyah di Twitter.

Budak tu bawah umo kot apa la xde kerja

Apa yang mengejutkan adalah gambar itu dihujani komen-komen wargamaya yang membahasakan diri mereka sebagai ‘ayah’ kepada anak perempuan UEL.

Tidak kurang juga ada yang masuk ‘line’ menyatakan hasrat ingin menjadi menantu kepada UEL.

Budak tu bawah umo kot apa la xde kerjaBudak tu bawah umo kot apa la xde kerjaBudak tu bawah umo kot apa la xde kerjaBudak tu bawah umo kot apa la xde kerja

Ramai yang menyifatkan perbuatan individu-individu tersebut sebagai tidak sopan dan tidak wajar berlaku.

Mana tidaknya, Safiyyah baru sahaja berusia 12 tahun sekaligus meletakkan dirinya sebagai kanak-kanak bawah umur!

“Disgusting how many MUSLIM men commenting here & FB, including married men.

Bdk tu masih sekolah rendah. Stop normalizing perangai gatal kat budak kecik. Just stop it.

This behavior is disrespectful and borderline pedofiIia! Bygkan grown men gurau nak minang anak kita yg msh sek!”

“Berhenti biasakan perangai ‘gatal’ pada budak kecil! Perbuatan ini kurang ajar dan boleh dianggap pedofilia!” tulis seorang pengguna Twitter tentang isu tersebut.

Mungkin bagi mereka, ia hanya dianggap sebagai gurauan tetapi ramai yang tidak bersetuju dengan gurauan ‘gatal’ terhadap kanak-kanak.

Menunjukkan kebodohan

“Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen² 'GataI', Netizen Mula Naik Angin

Dah terlalu ‘biasa’ sampai tak sedar

“Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen² 'GataI', Netizen Mula Naik Angin

Gatal dan jijik

“Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen² 'GataI', Netizen Mula Naik Angin

Jangan ‘show off’ diri tu ‘pedo’

“Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen² 'GataI', Netizen Mula Naik Angin “Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen² 'GataI', Netizen Mula Naik Angin

Gurauan menjengkelkan

“Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen² 'GataI', Netizen Mula Naik Angin “Budak tu bawah umur lagi kot!” – Dicemari dgn Komen² 'GataI', Netizen Mula Naik Angin

Kedengaran remeh, tapi hal ini merupakan sesuatu yang tidak boleh dipandang ringan kerana ia dikategorikan sebagai ‘sexvaI harrrassssmnt’ terhadap kanak-kanak bawah umur dan boleh menyumbang kepada ‘pedofiIiia’.

Sumber: Twitter @AishahAmin8 / budaksitu

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *