Connect with us

Keluarga

Bila dah kant0i, suami hanya gelak. Aku pkul suami ckup2. Mak mertua join skli. Suami lari, call p0lis

Published

on

Foto sekadar hiasan.

Assalamualaikum admin dan semua yang membaca. Saya harap perkongsian saya dapat memberi manfaat pada semua. Ini full story macamana nak detect behavior suami curang dan sihir rumah tangga. Agak Panjang. Tapi inshAllah membantu. Demi Allah, Allah saksi saya, cerita dibawah 100% cerita saya dan bukan rekaan imaginasi atau petikan novel.

Saya berkahwin usia muda, 22 tahun. Kenal setahun, bertunang setahun. Umur 24 tahun dapat anak pertama. Anak kedua, dua tahun selepasnya. Keduanya lelaki, selective czer. Dia suami yang baik. Semua access social media, account bank, handphone semua saya ada.

Dan sepanjang bercinta sampai tunang, sampai kahwin anak dua, memang tak pernah saya tangkap apa apa walaupun sekecil SMS sekalipun. Jadi saya percayakan dia. Cuma kami ada masalah dia ni memang pemalas. Saya kena serve dia macam raja.

Contoh: Baju kat mana dia buka baju, kat situ dia campak. Tak pernah tolong buat kerja rumah sekalipun dalam pantang. Dan masalah sampingan, ibu mertuaku nauzubillah (anak tunggal) faham faham. Kisah ibu mertuaku ni, kalau kalian nak saya hurai, saya kena buka post lain. Kalau ada perminatan saya buat.

Okay sambung..

Perkahwinan saya bahagia. Saya datang dari keluarag sederhana, adik beradik ramai. Dia pula dari keluarga senang, anak tunggal. Kami bahagia, walaupun anak tunggal tapi dia diajar untuk cari duit sendiri. Kami sama sama berkerja. Tiap bulan gaji saya sepenuhnya saya serahkan pada dia sebab gaji dia tak cukup.

Waktu tu tak rasa apa apa sebab kami bahagia. Kami tinggal di condo hadiah perkahwinan kami dari parents dia. Cuma kami masih perlu bayar sewa RM1000 sebulan kepada parents dia. Harga rumah 1.2 Million jadi saya rasa dah cukup bersyukur dengan apa kami bayar.

Lepas lahirkan anak pertama, saya ambil keputusan untuk berhenti kerja. Fully susukan anak. Sampai 1 masa, dia cakap dia nak berhenti kerja, nak buka kedai retail. Waktu tu saya mengandungkan anak kedua 5 bulan.

Mula mula saya tak setuju. Tapi dia pegang tangan saya, dia menangis, dia cakap dia perlukan sokongan saya. Sebab dia tahu parents dia takkan sokong. Saya memang ada background business dan marketing. Kami suami isteri bangunkan kedai.

Permulaan setup deco semua, saya yang uruskan. Marketing. Kedai buka jam 10am sampai 4am. Saya la cleaner, cashier, saya lah marketeer, sayalah accountant. Sebab waktu tu tak mampu nak ada staff. Kadang kadang sampai tertidur anak beranak dalam stor kedai sebab penat sangat.

Susah.. tapi kami bahagia. Saya tak dibayar gaji selama 4 tahun. 60% kedai saya uruskan. Tapi asal lepas makan pakai, kereta, komitmen, saya dah happy.

Business semakin maju. Saya jadi tulang belakang. Lepas tu kami decide untuk buat product sendiri. Saya yang keluarkan duit ASB sepenuhnya untuk modal. Staff dari seorang jadi ramai. Business tu mengubah hidup kami.. Sepenuhnya..

Tahun 2016. Titik hitam dalam perkahwinan saya. Dia mula berubah. Saya nak listkan dibawah supaya yang membaca jangan ulang kesilapan saya untuk alert dengan petanda petanda Allah seawal bulan pertama.

Petanda 1: Dia dah jarang Jemaah. Suruh solat pun liat.

Petanda 2: Lepas solat subuh biasanya saya akan baca 1 helai Alquran. Sejadah biasanya di sebelah katil kami. 1 pagi, saya tengah baca alquran, dia bangun dan cakap “You ni nak baca, baca kat luar boleh?. Bising tahu tak?”

Petanda 3: Saya selalu mimpi dia curang.

Petanda 4: 1 malam dia kejut saya untuk bersama. Tapi “cara ajakan” tu lain. Saya terdetik nak tanya dia “Whats my name?” Dia jawab, “Nadlopha” bukan nama saya. Nama someone yang saya tak kenal.

Petanda 5: Time mandi, dia akan bawa handphone masuk toilet. Dia pasang lagu lagu cinta. Dan nyanyi.

Saya abaikan semua petanda tu. Bagi saya, suami saya baik. Tak baik buruk sangka. Walaupun hati saya kuat rasa macam ada tak kena.

Lama kelamaan makin teruk, susah nak diajak berjalan bawa anak. Asyik nak marah marah. Hubungan bersama dah tak ada. Macam mti nfsu. Dia pernah ke negara seberang dua hari. Off telephone (Petanda ke 6).

Sampai Malaysia, dia cakap charger dia rosak. Dia peluk saya sangat sangat kuat dia cakap dia rindu (Petanda ke 7). Baju dalam luggage, semua dia masukkan dalam wash machine. Immediately lepas masuk rumah dari airport letak sabun dan spin – Petanda ke 8.

Suami saya sejenis tak boleh tidur tanpa saya disebelah. Tapi dia hilang 2 hari ke negera seberang tanpa 1 pun call.(Petanda 9)

Makin hari makin teruk. Sampai 1 malam, dia cerita pada saya dia selalu macam kena gangguan. Macam selalu nampak kelibat. Sampai 1 masa dia stress, dia jerit,

“Apa kau nak?”. Dia dengar suara jawab,

“Aku nak kau mvrtad”. Waktu tu dia dalam kereta seorang.

Saya usahakan jumpa Ustaz A. Datang rumah. Baldi kosong. Dia muntah susu ada tompok tompok merah. Sebelum ustaz tu balik, ustaz tu cakap,

“Sebab awak ni banyak buat perbuatan mungkar”. Pendek je ayat dia, saya terlepas petanda ke 10 Allah bagi…

Lama lama, saya dah tak tahan. Dia dah pandai balik lewat. Kedai tutup 12am, jam 4 pagi dia baru sampai rumah. Saya sendiri urus anak. Hantar preschool, lepas tu sambung pergi kedai. Petang balik, ambil anak, sambung kemas rumah pulak. Begitulah hari hari.

1 malam, saya solat sunat hajat. Saya menangis semahu mahu dekat sejadah. Saya doa,

“Ya Allah, Kau bantu aku Ya Allah, Kau berikan aku petunjuk. Mana suami aku yang dulu?”

Saya tertidur dalam telekung. Dalam jam 2 pagi saya terbangun. Sebab saya dengar pintu rumah tertutup. Bila saya jenguk, dia dah keluar. Bila dia balik pun saya tak tahu. Waktu yang sama juga, saya terdetik nak check email. Saya nampak bill telefon kami. Saya terdetik nak check satu satu. 4 tahun kahwin, saya tak pernah check. Haritu terdetik.

Saya nampak ruangan international call, ada 1 number dari negara seberang. Saya call. Perempuan tu macam kenal saya.

“Hai Atikah (contoh nama bukan sebenar), your brother is looking for you”.

Saya confused. Saya tanya dia “Who’s my brother?”.

Dia sebut nama suami saya. Saya lagi confuse.

Saya jawab, “Hes my husband. Not my brother”

Perempuan tu terkejut. Dia hung up..

Saya call suami.. Engage. Saya call perempuan tu.. Engage.

Saya terdetik nak save no perempuan tu. Saya search dia di Whatsapp, tak jumpa. Saya search dia di LINE apps, jumpa! Display photo, suami saya siap berpakaian uniform pilot, tengah kiss pipi dia.

Seluruh badan saya menggigil. Saya meraung sampai parents dia terbangun. Saya tunjuk gambar tu kat mak. Mak mengucap panjang. Saya call dia, saya cakap balik sekarang, kalau tak, saya cari dia dekat luar.

Dia pun balik. Dia ketawa tengok gambar tu. Dia jawab “Oh.. Ini gambar annual dinner haritu..” (Ini petanda suami kita dah kena something. Dia jawab sesuatu yang serious tu macam dia dalam keadaan bingung)

Saya belasah dia cukup cukup min. Depan mak ayah dia. Mak dia pun join belasah dia. Koyak baju dia semua. Dia lari keluar rumah. Naik tangga. Tak tunggu lift.

Sebelum tu dia sempat pecahkan pintu bilik. Sebab saya rampas handphone dia, saya masuk bilik dan kunci. Lepas dia dah rampas handphone tu, dia call police. Lucu kalau ingat ingat balik.

“Encik, encik, datang rumah saya. Ada orang cederakan saya”. Waktu tu kami tengah masih belasah dia.

“Encik dimana dan siapa yang cederakan encik”.

“Di rumah, mak dan isteri saya”. Nampak tak dia sendiri bingung dari cara dia cakap dengan polis?

Polis jawab, “Hal rumah tangga kami tak boleh campur encik”.

Keesokkannya, ayah dia pujuk balik rumah. Waktu tu saya masih percaya suami saya baik. Tapi dia kena guna guna. Mak buat amalam solat hajat malam tu. Baca Yassin tiga kali. Pada bahagian “Kun fa ya kun…” Niat apa kita nak.

Tutup je quran, mak nampak lembaga menyerupai anak dia. Dari pusat ke atas rambut mengerbang. Muka hitam macam kesan minyak..

Ayah bawa dia ke Paya Jaras. Ustaz B. Berubat pakai pokok nona. Korang boleh google, “rawatan pokok nona ustaz paya jaras”

Balik berubat, 1 badan dia penuh dengan kesan lebam. Sebijik macam orang baru lepas xccident. Waktu tu, saya masih percaya. Dia kena buatan orang.

Mak tak sampai hati nak continue rawatan tu 7 hari. Dahan nona ni kalau kena badan pesakit yang ada gangguan, akan naik lebam lebam biru.

Kami jumpa Ustaz C. Di Negeri Sembilan. Ustaz tu cakap, “Orangnya gempal gempal janda anak 1”. Suami isteri kena mandi limau 3 hari. Saya confuse. Janda anak 1? Perempuan tu yang saya tahu belum pernah kahwin. Part ni korang akan jumpa jawapan di akhir cerita nanti.

Selesai mandi 3 hari, dia memang cakap dia dah putus dengan perempuan tu dan dia kena siihir. Dia cakap, boleh tak nak time break. Dia minta saya balik kampung saya.

Saya drive balik kampung dengan anak kecil 2 orang. Sebelum balik, saya sempat iron semua baju dia. Saya beli makanan banyak banyak masukkan dalam fridge.

Saya siapkan fresh towel banyak banyak sebab saya tahu dia tak biasa buat sendiri. 3 minggu di kampung, Boleh dikira dengan jari berapa kali dia call saya. Siang malam saya tak boleh tidur. Tak boleh makan. Saya susut 10kg bayangkan. Malam malam saya tahjud.

Sampai 1 hari, terdetik saya nak upah Private Investigator (PI). Saya google. Saya jumpa seorang. Saya bayar dia RM2000.

Masuk minggu keempat, PI saya bagi info. Passport perempuan tu ada masuk Malaysia tarikh yang sama saya balik kampung 3 minggu lepas. Sakit jantung saya, saya pack semua barang.

Malam tu juga saya drive ke KL dengan anak dua orang. Mak saya temankan. Tapi saya balik rumah kedua saya. Bukan rumah yang dia duduk. Juga, saya tak bagitahu dia saya di KL.

Malam yang sama, PI tu cakap suami dan perempuan ada di Bangi. Tengah makan. Saya dah siap pakai tudung. Anak merengek nak susu. Tengah menyusukan baby, saya tertidur. End up saya tak dapat tangkap dia.

Esoknya saya ke kedai bawa anak. Dia terkejut. Saya minta dia balik rumah kedua. Dia balik. Siang malam mana dia pergi saya ikut. Korang mesti tertanya tanya mana dia letak perempuan tu dan macamana dia boleh tak jumpa perempuan tu dalam seminggu ni? Hujung cerita korang akan tahu.

1 hari, dia cakap dia nak pergi hantar stock di Shah Alam. Saya tak leh ikut dia cakap. Nanti kereta penuh. Saya berkeras nak ikut. Saya pegang je tangan dia. Dia turun kedai, saya ikut. Tapi dia tak pergi kat kereta. Dia jalan kaki (dalam keadaan saya pegang tangan dia) ke row belakang kedai, dia bawa saya pergi balai polis.

“Encik, tangkap dia ni, menganggu privacy saya”.

“Puan ni siapa ya?”

“Encik saya minta maaf. Saya isteri dia, dia dalam proses perubatan encik. Dia kena minyak dengan perempuan seberang”.

Polis gelak. Dia terus lari tinggal saya. Saya kejar dia. Waktu turun tangga, saya terjatuh. Ada seorang adik naik motor. Dia tanya.

“Akak, akak okay ke?”

“Akak okay dik. Tapi boleh tak tumpang akak sampai kereta? Kaki akak seliuh rasanya”.

Waktu tu tak fikir apa dah. Fikir nak kejar suami je. Rendahnya maruah saya, saya letakkan. Saya tak dapat fikir apa apa. Air mata je jadi peneman.

Saya sampai kereta lebih awal dari dia. Saya kan naik motor adik tu. Dia jalan kaki. Kereta dia park depan kedai kami. Tah macamana terdetik. Saya check poket seluar, ada kunci pendua kereta.

Tak fikir panjang, saya masuk kereta. Saya sorok kat lantai seat belakang. Saya tunduk dan tunggu dia sampai. Dia masuk kereta. Dia cepat cepat start enjin kereta. Sampai 1 tempat, dia berhenti. Dia keluarkan handphone. Saya intai dari seat belakang.

Dia reply message siapa tah, “Ill be there baby”.

Lepas tu dia sambung drive. Dia tertoleh kat belakang sebab berhenti isi minyak, dia nampak saya kat situ. Ini perbualan kami.

“Eh kau siapa? Eh kau hantu!”

“Tak baba.. Ni I ni.. I menyorok belakang tadi. I ada kunci kereta”

Saya sujud kaki dia (Waktu ni saya memang bdoh. Sebab saya tahu suami saya baik. Suami saya cuma kena siihir). Saya sujud sambil cakap,

“Baba, baba jadikan perempuan tu isteri kedua, I sanggup baba.. Asalkan anak anak I tak membesar tanpa bapa” (anak pertama sangat rapat dengan dia).

“Kau ni giila ke? Perempuan apa? Kan aku dah putus!”

Dia masuk kereta sambung drive. Dia drive laju. Saya takut. Saya peluk dia dari belakang. Saya baca ayat kursi kuat kuat. Nak tahu ape dia buat?

Dia keluarkan handphone. Letak kat holder, lepas tu dia record video from front camera.. Dia cakap, “Ini bukti ye. Nampak tu dia cekik saya? Dia cuba bnuh saya!” (Padahal saya tengah baca ayat kursi sambil peluk dari belakang)

Habis record, dia drive sampai Balai Polis lain pulak. Dia suruh saya keluar. Dia masuk balai. Kat kaunter aduan dia tunjuk video dia record tu pada polis dan suruh polis tangkap saya.

Polis “Eh encik, dia baca ayat kursi ni encik. Tak cekik pun”.

Saya terpaksa tebalkan muka “Minta maaf encik. Suami saya dalam proses perubatan. Dia tak betul sikit”.

Saya cakap pada dia. “Jom balik. I rasa baby nak susu sebab I punya breast berdenyut denyut ni”.

Dia pun drive saya balik. Sampai rumah, saya nampak mak ayah dia. Masuk ke rumah. Ayah dia padlock kan grill. Saya tak perasan. Yang saya tahu tengah susukan anak saya dengar dia jerit.

“Ey orang tua, kau buka padlock ni”. Dia tendang tendang grill.

Saya keluar bilik, angkat baby. Anak no 1 dah bingung kat situ. Umur baru 3 tahun tak faham apa. Saya tengok dia dah pegang kayu golf. Nak pukul mak sambil cakap,

“Kau bukak pintu ni atau aku terjun dari tingkat 2 ni”.

Takda pilihan, mak buka pintu. Dia pergi kat saya, dia pegang tangan saya, dia cakap, “Aku cerraikan kau dengan talak 1”. Saya tergamam. Saya kejar dia. Dua dua lari turun tangga. Tapi dia sampai kereta dulu.

Dia lock pintu. Saya cuma sempat pegang handle pintu. Saya kejar kereta sambil pegang handle pintu. Sampai saya terjatuh terseret kat jalan tar sebab dia tekan minyak. 300 metre jugak saya lari. Ayah dia datang angkat saya.

Malam tu jugak, abang saya, kakak ipar saya turun dari Melaka. Dengan Ustaz D. Saya dah kepenatan. Saya tertidur. Abang saya keluar rumah cari dia 1 KL. Sepanjang malam tu Ustaz D buat perubatan dari jauh. Saya taktahu apa dia buat.

Esoknya, saya terbangun sebab saya rasa kaki saya macam kena hempap. Saya ingat anak saya tertidur kat kaki. Saya mamai mamai bangun, dia kat kaki saya. Menangis nangis mintak ampun. Dia cakap dia banyak buat dosa. Saya Cuma tanya, “You lapar? You dah makan? Pergi mandi dulu, I siapkan makanan”.

Lepas tu hubungan kami bahagia. Macam mula mula kahwin. Ramadhan sampai. Lepas tu raya. Berlarutan 6 bulan.. Saya minta 3 syarat.

1. Solat sunat taubat nasuha.

2. Junjung alquran takkan berziina lagi.

3. Saya nak tahu full story

Dia cakap, sepanjang 3 minggu perempuan tu di KL, dia sewakan studio condo untuk perempuan tu. Dia mintak tolong saya pergi pulang kunci. Owner rumah cakap okay. Tapi kena bersihkan rumah dan deposit 2 bulan burn. Saya pergi rumah tu. Sendiri. Saya kuatkan semangat untuk masuk.

Barang baju baju suami, fresh towel, makanan (yang dulu sebelum saya balik kampung saya siapkan untuk dia), ada kat rumah tu. Ada banyak baju, make up, barang perempuan tu juga. Yang paling sedih, cadar hitam penuh tompokan, putih putih. Korang tahu apa… Panties terpakai terselit bawah sofa.

Saya kemas barang barang suami saya dengan penuh air mata. Sampai maid tu pun confuse. Apa masalah saya. Tapi dia tak tanya.. Saya cuma nampak dia pun menangis…

Part 2 akan menyusul 😊

Keluarga

Suami sudah tua, tiba2 nak kahwin dgn pucuk muda. Aku izinkan tapi Bila tiba giliran aku untuk bersama, ini reaksi suami

Published

on

By

Foto sekadar hiasan

Baca perlahan-lahan dan ambillah Pengajaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Foto sekadar hiasan. Sepertimana kita semua sedia maklum, alam rumah tangga semestinya tidak lari daripada menerima ujian. Baik di awal perkahwinan mahupun selepas berpuluh tahun mendirikan rumahtangga.

Isu suami ingin kahwin dengan wanita muda bukanlah perkara baru yang kita dengar dalam masyarakat kitan. Menerusi laman KRT seorang wanita yang sudah berkahwin hampir 30 tahun berkongsi kisah suaminya yang berkahwin dengan wanita muda.

Setakat artikel ini ditulis, perkongsian nya telah mendapat 15k tanda like dan 1.3k share. Ikuti perkongsiannya dibawah.

Assalamualaikum. Saya sudah berkawin lebih 20 tahun dan menghampiri 30 tahun usia perkahwinan.

Dari mula perkahwinan segala ujian itu sudah menjadi biasa, ditelan dan dilalui dengan sabar. Hidup susah, serba tidak cukup itu berjaya di lalui dengan beribu ribu kecekalan hati.

Sebab tiada satu pun alam rumahtangga itu yang tidak di uji. Bertahan demi anak2. Hati jadi kuat kerana anak anak.

Sehingga lah hidup mulia berubah selesa. Senang dari hidup yang dahulu, muncul orang ketiga yang lebih muda dan manja.

Pada awalnye memang berasa sangat sedih kecewa dan putus asa. Tapi bila segala usaha untuk menghalang hubungan mereka tidak berjaya, hati ni jadi semakin rase redha, semakin tawar dan hanya fokus pada anak2.

Pernah juge menasihati suami,

“Anak2 dah besar, semue melangkah kaki ke universiti, alhamdulillah semue anak2 baik sikap dan bahasa. Ape awak nak lagi?”.

Dia just menjawap, perempuan yang baru ni buat die merasa muda dan ceria. Dan suami pula memang menginginkan anak perempuan, memandangkan anak dengan saya semua lelaki.

Isteri mana lah yang tak sedih, tapi sebab malas nak memanjangkan masalah, dan dengan usia menghampiri 50 ni, bukan masa lagi untuk berduka lara.

Saya izinkan, anak2 semue dah besar, suami pulak dah ade perempuan lain yang jaga. Ahamdulillah hidup saya terlalu banyak masa yang terluang.

Banyak perkara berfaedah saya bole buat, dari join kelas agama, kelas zumba dan bole buat rawatan kulit dan muka.

Dah hampir 3 tahun suami beristeri baru, hidup huru hara melayan kerenah isteri baru, bergaduh, anak2 meragam, berjaga tengah malam.

Dengan usia se tua itu sepatut nye dapat berehat, sekarang masih mengendong anak kecil. Melayan rajuk si muda.

Bila tiba giliran balik kerumah saya, suami mengadu. Sakit sane sini. Dalam hati saya bercakap, ‘PADAN MUKA’.

Orang yang tak tau bersyukur memang patut dapat balasan.😁👍

Reaksi warganet

Tinjaun di ruangan komen, kebanyakkan pembaca kagum dengan kecekalan si isteri dan menentang tindakan si suami yang sudah berusia tapi masih mahu menikahi wanita muda. Lihat apa kata mereka.

Filz Filzah –Tu lah. Patutnya dah umur umur begitu dah boleh honeymoon berdua dengan isteri, pegi masjid bersama, jalan2, happy2 berdua, sebab anak2 dah besar, banyak masa untuk di luangkan bersama.

Masa muda dulu sibuk keje, dan anak2 kecik kan. Sekarang, back to masa anak dia kecik balik. Yang bahagia dan happy, makcik.

Well done makcik..👍 Just focus on ur self, ignore them.

To pakcik, PADAN MUKA. Sendiri carik penyakit. Tanggung lah sendiri..😂😂

De Mie –Alahamdullilah, bangga saya dengan cerita puan. Cekal tabah redha semua demi anak2. Betul la tu, “PADAN MUKA”.

Si suami tu telajak perahu boleh diundur terlajak perbuatan, tanggungla sendiri🤭🤭

Dampa Alai –Kemaruk sangat nak khawin orang muda, tak sdar diri dah separuh abad, padan muka, orang dah umur tu goyang kaki jer enjoy sana sini ha ha ha, dia masih mengendung anak kecik. Semoga sis bahagia bersama anak2.

Nor Hatizah –Ye, patut dalam usia tu dah berlapang masa untuk diri ke masjid or melancong atau buat hobi masa muda yang dulu2 mungkin tak dapat buat atau jalan makan2 bersama anak yang dewasa dan seskali bermain dengan cucu.

Bukan malam tido di ganggu anak nak susu dan
kamar tidur wangi tapi berbau macam2 aneka bau minyak angin or dari buangan si anak.

Diqq Rezally Said –Puan saya 💛🧡❤💕💕 sangat dengan semangat puan. Tiada satu pun rumahtngga yang tidak diuji cuma nye bentuk ujian itu mengikut kemampuan kita.

Alhamdulillah puan berjaya melalui nye dengan tabah semoga puan terus dianugerahkan kesabaran dn kekuatan yang luar biasa dari Allah SWT aamiin

Ahmad Thani –Sekiranya kita bercakap dalam skop yang kecil, YA penuh dengan emosi, hanya pentingkan diri sendiri dan sebagainya. Boleh dilihat kepada komen2 yang dilontarkan.

Pertama, saya mahu jelaskan bahawa fitrah seorang lelaki sangat berlainan dengan perempuan, sangat2 berbeza. Allah maha mengetahui dan disebabkan hal itu Allah membenarkan lelaki berkahwin lebih ramai.

Kedua, perempuan bersifat “dilindungi” dan sekiranya dia sukakan seorang lelaki, tiada apa yang boleh menghalangnya sekali pun perlu menjadi madu, dan perkara itu boleh dilihat dengan kesetiannya.

Ketiga, sunnah berkawin ramai ini bukan melihat kepada bilangannya tetapi perlu merujuk kepada keadilannya.

Alahamdulillah, saya kekal dengan seorang isteri, saya sering berdoa agar kekal bahagia, saya tidak mencari yang lain dn diharap tidak akan jumpa jodoh lain. Maaf diatas perbezaan pendapat.

Sumber : Kisah Rumah Tangga.

Kami doakan semoga urusan wanita ini dipermudahkan. Buat para suami diluar sana, fikir fikir kan lah.

Yang baik itu kita jadikan tauladan. Yang buruk dijadikan sempadan. Apa pula kata anda, kongsikan. Moga bermanfaat buat kita semua.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Kredit: Keluargabahagia

 

Lepas Dah Halal Masa Mlm Pertama Isteri Tido Dlm Bilik Air. Rupanya Isteri Tak Boleh Nk Tahan Dgn Apa Yg Suami Buat Kt Dia. Akhirnya Terbongkar Ini Yg Suami Dia Buat Sampai Dia Nekad Mlm Pertama Dlm Bilek Air.

GAMBAR SEKADAR HIASAN.

Bini kedua ni selalunya perampas. So aku nak cerita dulu macam mana aku boleh dapat title ‘isteri kedua’. Umur aku masuk 25 tahun.

So korang nak tahu macam mana aku dapat title ni? Suami aku kena tangkap basah dengan madu aku iaitu kawan kerja dia sedangkan kitaorang dh bertunang dan tinggal lagi 3 minggu nak nikah.

Ya 3 minggu lagi gais. What a sad life. Aku dapat berita ni sebabkan aku dengan suami aku dan madu aku (kawan kerja dia kan) kerja satu company yang sama.

Cuma beza aku kerja dalam office. Dia dan madu aku banyak travel dan diaorang 1 team. Masa malam dia kena tangkap basah tu aku memang tak tahu lah kan cuma aku ada rasa tak sedap hati bila dia tak call atau msj aku 1 hari.

Esoknya aku masuk office petang sebab aku halfday. Bila aku masuk je semua orang dekat deptartment aku pandang aku dengan pandangan aku tak dapat tafsir.

Aku mula ingt aku ada buat salah. Tapi tetiba dapat call dr manager HR suruh jumpa dia. Dari situ la aku tahu suami aku dah bernikah dengan madu aku. Aku ?

Jantung aku gugur waktu tu. Tapi yang aku tahu air mata aku sikit pun tak jatuh gais. Cuma aku rasa remuk hati aku.

Rasa skit yang mana air mata pun tak mampu nak keluar. Oh ya masa kena tangkap basah tu diaorang tengah outstation la.

Macam mana boleh jadi macam ni ? Aku rasa aku yang terlalu baik hati. Hahahaha. Hurmm.

Baik hati macam mana ??? Aku dah lama tahu madu aku suka dekat suami aku. Sebab aku perempuan. Kita perempuan ni sense dia lain sikit kan. Boleh tangkap dengan cepat.

Tapi aku baik hati. Aku cuma cakap dengan suami aku. Hati2 jelah dengan madu aku tu. Jangan sampai tersuka bila dh kerja sama2 tu.

Tapi tak sangka la tangkap cintan jugak diaorang berdua ni. Aku tahu suami aku dulu suka tumpang kereta madu aku sebab suami aku pakai motor pergi kerja tapi kalau pergi luar negeri.

Suami aku banyak tumpang kereta kawan2 team dia. Jadi madu aku salah sorangnya lah. Pernah jugak sekali madu aku jemput suami aku bawak pergi balik kerja around 1 bulan kot sebab suami aku punya motor rosak.

Aku dengan rasa baik hatinyaaaaaa(sekarang baru rasa kebongokkan dia) okay je bila madu aku buat macam tu.

Katanya suami aku. Madu aku je yang sanggup nak jemput hantar dia. Aku ada fikir lain tapi aku tepis perasaan tu sebab aku rasa tu je jalan yang ada.

Yelah aku pun tak nak fikir panjang sangat sebab nanti boleh bawak gaduh pulak dengan suami. Aku tak nak cerita panjang sangat pasal ni. Tapi inilah jugak antara salah 1 sebabnya diaorang boleh bercinta belakang aku.

So next apa yang berlaku lepas diaorang nikah tu. Mak ayah aku nak batalkan semua majlis dan keluarga pihak laki pun redha kalau aku nak batalkan.

Tapi aku ? Baik hati lagiiiiiiiii(geram dengan diri sendiri) sebab nak jaga dua2 belah pihak punya muka.

Aku mintak teruskannnnnnn. Yes gais. Aku teruskan. Bongok sangat aku rasa. Aku tak tahu la kenapa aku boleh bertindak macam ni.

Cuma waktu tu aku banyak mengalah. Mungkin sebab aku tak dapat fikir panjang dah. Aku tak nak semua malu. Aku tak nak menyusahkan siapa siapa.

Jadi aku tetap teruskan pernikahan aku dengan suami aku.

Yupp tahun lepas bulan 1 aku sah jadi isteri kedua suami aku. Macam tu lah aku dapat title isteri kedua. Setelah 7 tahun bercinta 8 bulan bertunang. Akhirnya aku jadi isteri kedua. Pathetic thing happen in my life.

Aku sebenarnya dah tawar hati dengan suami waktu akad nikah. Aku rasa kosong. Bukan ini yang aku nak.

Aku betul2 tak dapat terima kenyataan aku kena hadapi benda ni. Tapi aku buat fake. Aku buat lagak aku yang aku OK. Tapi sedangkan semuanya tak ok. Malam lepas majlis. Aku terus buat beberapa perjanjian dengan suami.

Orang kata kalau ada 2 isteri ni. Kena adil kan? Tapi aku kategori baik hati + tawar hati aku cakap aku nak dia duduk dengan aku 1 hari je dalam sebulan.

Hari apa yang dia nak duduk tu ikut lah dia nak bila. Tapi selebihnya memang aku tak kasi dia masuk rumah.

Kami dah ada rumah sewa gais dan nasib baik rumah atas nama aku dan kunci semua aku pegang. So dia memang tak boleh buat apa. Nafkah tu ikut mana yang dia mampu. Aku pun tak kisah sangat sebab aku ada saving aku sendiri dan aku ada pendapatan tetap. Dan ada lain2. Malam dia dengar perjanjian aku tu. Dia nangis teruk. Dia mintak maaf sujud dekat kaki aku.

Aku tak nangis pun. Aku pandang dia macam tin kosong je. Lalu sepi je dekat telinga aku dengar dia teresak2.

Dan malam tu jugak aku sanggup tidur dalam bilik air gais. Sebab tak nak dia sentuh aku. Aku tahu aku dah jadi isteri yang derhaka masa first nikah. Tapi aku boleh buat apa. Aku pun manusia biasa. Yang sedang terluka hati dan perasaan.

Setahun lebih dah aku dengan suami aku macam ni. Kami memang macam orang asing. 1 hari yang dia duduk dekat aku tu hanya cukup syarat je.

Aku balik kerja dia tak balik lagi. Aku akan tidur bilik no 2 dengan kunci pintu. Aku tetap masak dan basuhkan baju dia.

Esoknya dia akan balik dekat madu aku. Aku sekarang lagi banyak berdikari. Semua aku uruskan sendiri. Suami pun bagi nafkah. Aku simpan je duit tu.

Sebab aku tahu madu dengan suami aku lagi memerlukan duit lagi2 madu dah nak hampir dengan due date.

So incase diaorang tak ckup duit. Aku boleh pulangkan balik duit suami aku tu. (Baik hati lagi kan aku ni ?) Penerimaan keluarga. Masa mula2 dulu. Mak ayah aku dengan adk beradk aku memang langsung tk nak pandang muka suami aku.

Apatah lagi nak berborak. Dan raya tahun lepas n tahun ni aku raya dengan family je tanpa suami. Aku kan isteri kedua. Korang faham jelah. Hahahaha. Apa boleh buat. Dah nasib.

Side mentua aku dengan ipar aku. Alhamdulillah diaorang semua syang aku. Mungkin sebab serba salah anak dan abang diaorang buat aku.

Tapi aku banyak kali cakap. Benda dah lepas jangan diungkit. Mak mentua aku manjang nangis je kalau jumpa aku. Peluk aku. Cium aku.

Aku tahu hati kecil mak mentua aku masih lagi rasa bersalah. Tapi aku nak diaorang redha je. Biar aku je rasa macam ni.

Masa first2 aku tengok family in law aku layan madu aku agk teruk. Tapi aku pujuk diaorang jangan buat macam tu sebab dia manusia jugak. Aku ?? Dari first sampai hari ni aku tak pernah bercakap pun dengan madu aku. Hahahahaahahahah.

Balik kampung suami pun. Aku akan tidur hotel dengan adk ipar perempuan aku. Mungkin sebab adik ipar aku sama baya dengan aku. Jadi aku selesa dengan dia.

Thankyou Ima for understanding me. Hehehe. And actually ayah aku ada cakap dengan suami aku. Kalau rasa tak mampu jaga dua isteri. Pulangkan balik anak dia. Suami aku terkedu sebab aku tak pernah pun nak mintak dilepaskan atau fasakh. Bagi aku biar dia sendiri tentukan Hak berpisah kan hak lelaki. Huhuhuhu. Aku ada jugak tunggu kata2 tu dr dia. Tapi tak ada pun so aku pun buat donno jelah.

Cuma bila bapak aku ada cakap macam tu dia ada tanya aku. Apa pilihan aku. Aku cakap terus terang pada dia. Aku pun tak rasa hubungan ni kekal sampai bila2.

Jadi aku serahkan kata2 tu dekat dia. Dia nampak faham tapi tak tahu la kan. Dia faham ke idok. Secara jujurnya. Aku pun tak ada rasa syang dengan dia. Hubungan kami atas nama suami/isteri je. Tapi bagi dia. Aku tak tahu la kan.

Aku sekarang masih lagi boleh bernafas sampai hari ni. Alhamdulillah. Allah bagi ujian ni pasti ada hikmahnya.

Walaupun ramai kata aku tak nampak ada suami tapi aku tetap jugak mintak kebenaran kalau nak keluar ke apa. Hubungan aku dengan madu memang tak pernah baik.

Madu pernah bercakap dengan aku tapi buat macam angin lalu. Aku tak jahat gais. Cuma aku tak rasa nak berbaik lagi.

Hati aku ni masih lagi berbekas. Mungkin sampai bila2 pun takkan pulih. Hubungan dengan suami pun macam dengan madu. Cakap benda yang perlu je.

Tak ada mesra macam orang lain. Masing2 banyak senyap kalau balik rumah mentua/kg dia.

Dia ada jugak banyak kali tarik perhatian aku. Tapi macam aku cakap kan . Aku rasa betul2 kosong. Apa je dia cuba buat tu semua aku pandang nothing. Empty.

Aku banyak dengan kehidupan aku sendiri je. Sikit pun aku tk sentuh kehidupan suami dan madu aku. So akhirnya.

Aku jadi macam ni lah. Seorang isteri kedua yang sedang bangun sikit sikit untuk jadikan diri ni kuat.

And korang boleh tak tolong doakan supaya hati aku terus kuat untuk berjalan kehadapan tanpa jatuh ? Macehhhh if you do that. Aku harap ada pengakhiran yang adil untuk aku. Huhu.

Untuk perempuan diluar sana. Mungkin hari ni hari korang buat macam tu pada orang macam aku tapi dunia sentiasa berpusing girlssss. Watch outttt.

Untuk yang seiring dengan jalan cerita aku. Jom lah kita sama2 naik menghadapi dugaan ni. Mungkin kesilapan kita yang lalu buatkan Allah jadikan ujian ni sebagai peringatan.

Siapa tahu ? Moga semuanya baik baik sahaja. Moga Allah sentiasa jaga kita. Aminn.

Untuk lelaki diluar sana. Aku tak tahu nak cakap macam mana. Tapi jangan se-ksa perempuan macam bin-atang. Kalau kau yakin kau nak.

Kau buat betul2. Kalau tak nak tak payah. Kan senang ? Jangan nak tunjuk handal sangat.

P/S: Hikmah poligami amat murni kerana ia sepatutnya mendekatkan lagi hubungan, sekali gus mengukuhkannya dan bukan menjarakkan hubungan kekeluargaan.

Jadidalam proses membina keluarga yang lebih besar ini saya berpandangan suami perlu mendapatkan persetujuan isteri pertama kerana hanya dengan cara itu matlamat poligami yang dianjurkan Islam dapat dicapai.

Bahkan, ia amat penting dalam memupuk persefahaman dan mengurangkan konflik di antara pasangan,”

Sumber : ceritaohsem / apampink

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading

Keluarga

“Isteri aku gemok, pakai kereta besar mcm badan dia. Satu hari dia bwk ‘hantu penanggal’ blk rumah,”

Published

on

By

Luahan ini telah dikongsikan di laman media sosial sebelum ini dan kini disiarkan untuk pengajaran buat semua.

Hai min. Tlg hide profile. Saya guna fb adik saya. Saya ni umur 43, isteri umur 31. Kami kahwin dah 4 tahun tapi isteri jenis tak pandai menyimpan. Gaji saya 2100, gaji dia 6000. Kereta saya biasa je, kereta isteri saya pula besar macam badan dia. Memang la gaji besar tapi kalau bukit tinggi hari2 kena tarah, rata juga.

Saya tak pernah guna duit dia sebab saya ni jenis simple, makan dan pakai apa saja. Isteri pun macamtu, tak memilih makan.

Waktu kahwin dulu pun buat satu majlis nikah, makan2 simple je. Dia tak kemaruk nak ada pelamin atau kahwin grand, walaupun dia ada master, saya cuma ada PMR.

Tapi kalau shopping, macam dirasuk. Saya risau nanti kalau ada anak, dia masih dengan habit shopping. Kalau saya mti dulu macam mana masa depan dia, sapa nak guide dia.

Saya tau tu duit dia tapi min, bila saya simpankan nanti waktu dia minta kalau saya tak kasi nanti dia buat muka sedih.

Dia ni tiap2 bulan ada je tema dia. Kalau bulan tu kemaruk beli makeup, dekat berpuluh kali la keluar masuk Watsons, Guardian, Sasa. Rumah tu dah macam gudang lipmatte.

Lagi2 dia beli lipmatte yang satu kotak ada berpuluh batang tu tapi warna gelap2 macam hantu. Kalau bulan tu tema langsir, habis la semua Mr Diy dia masuk sebab nak cari langsir pattern sama. Kalau bulan tu tema pinggan mangkuk, habis la tiap2 minggu dia ajak ke Nilai 3. Kaison la, Madam King la.

Lepastu siap buat perjanjian lagi nanti bila habis PKP dia nak pergi Central Market sebab ada jual pinggan corak2 warna warni tu. Dah la rumah kami ni ada 3 kedai EcoShop, semua dekat2.

Lepastu ada Zon Jimat, Mr Save, Setia rm2. Ya Allah semua dekat2. Waktu saya tidur dia duk termenung la kat dapur tu fikir apa lagi nak deko. Tolong saya para isteri. Mcm mana nak nasihat budak byk duit ni.

Bila saya marah, dia kecik hati. Dia kata dia beli barang sbb nak release tension kerja. Saya faham kerja bank mmg tekanan. Mmg bonus dia paling sikit 12 ribu setiap tahun tapi dok tabur duit beli barang tu, sampai bila.

Alahai min, tolong la saya min. Dia serba serbi elok, pandai masak, pandai hias diri, pandai pulak tu bertukang. Tukul tu dah mcm kawan baik dia.

Sampaikan set screwdriver pun dia pandai beli sendiri, siap beli yg ada magnet. Kalau sofa ikea, rak ikea, trolley ikea, dia boleh pasang sendiri. Sekejap je. Kalah lelaki.

Waktu PKP kami duduk rumah, dia asyik beli set periuk je sampai berpuluh dah. Seronok dia masak daging mahal2. Saya kurang makan daging, udang sbb saya suka ikan bilis, ikan masin je.

Tapi apa benda Dessini beli sampai dua set, dia cakap best sangat pakai. Tak cukup beli kedai, beli Lazada. Shoppe. Mmg dia pakai setiap hari tapi geram tu Tuhan je tahu. Skrg dia tgh teropong jenama Carote, saya tgk harga dekat 3-4 ratus satu set.

Yang rm699 pun ada. Tefal dia dah bosan. Ada sekali tu saya balik awal sebab letih kerja, tgh syok baring depan tv tiba2 Poslaju sampai. Ha kau, kotak besar Ikea.

Dia beli balang Korken byk, dgn pinggan Oftast ya Allah dapur tu dah mcm gudang pinggan nak beli lagi buat apa. Dia nak cover line, dia ckp la dia ada beli sekali roller bulu kucing Bastis tu, sbb kucing kami fully indoor, roller mmg kena ada byk. Hmm..

Min, nampaknya tema bulan ni adalah tema baju. Dan tema rambut palsu. Setakat harini, dah 3 rambut palsu sampai dekat rumah.

Tadi gi dapur nampak rambut palsu sangkut kat botol air Pepsi. Ingatkan hantu penanggal. Dia cakap saja pakai waktu mengemas dapur. Hm..

Kisah ke 2 lebih mendebarkan, baca perkongsian di bawah

Assalamualaikum dan hi semua. Aku Khabib (bukan nama sebenar) seorang suami kepada seorang isteri dan tiga orang anak. Aku dan wife dah kahwin 12 tahun.

Mula-mula kawin,walaupun dua2 bekerja, hidup kami memang struggle. Lebih2 lagi masa tu dua2 tengah sambung belajar.

Dengan macam2 nak kena bayar, insurans kereta, sewa rumah, duit pengasuh anak, nafkah kat mak ayah dan juga yuran pengajian.

Walau susah, aku ada satu prinsip, yakni susah macam mana sekali pun, aku takkan usik gaji wife aku.

Lebih2 lagi dalam agama, ada 3 perkara yang menjadi tanggungjawab nafkah seorang suami, iaitu rumah, makanan dan 2 persalinan pakaian untuk setahun.

So untuk ketiga perkara ni aku pegang kemas2, gigit dengan gigi geraham, susah macam mana pun aku yang kena setelkan, bukan isteri.

Rumah aku bayar full (takde kongsi2) walaupun duduk rumah flat sempit, duit belanja dapur aku yang setelkan, insurans kereta dan juga hal2 lain.

Tak pernah aku minta kongsi bayar walaupun aku tahu wife aku pun ada income. Gaji dia, yang aku tahu ada portion yang dia berikan untuk mak ayah dia, berbelanja sikit2 dan selebihnya dia simpan.

Walaupun masa tu dia tahu duit gaji aku sentiasa habis, dan dia ada juga offer duit dia pada aku, aku memang akan tolak.

Ya, aku ada ego, aku takkan makan duit isteri. Bagi aku, kalau tak cukup duit isi minyak kereta (kereta buruk second hand je waktu tu), aku rela naik motor pergi kerja.

Kalau motor pun takde minyak, aku lagi rela kayuh basikal. Bagi aku, as a gentleman, memang tanggungjawab aku cari nafkah untuk keluarga.

Pendek kata, memang duit gaji utama aku masa tu memang 100% habis dekat keluarga. Nak duit poket lebih siket untuk diri sendiri, aku buat part time waktu malam. Kerja kuat, tapi bukan menumpang isteri.

Masa berlalu. Beberapa tahun lalu aku dah tamat pengajian peringkat tertinggi, dan sekarang bekerja di syarikat multinational. Gaji aku dah lima angka.

Wife aku pun sama, seorang pensyarah di IPTA tempatan. Rumah 2 bilik dah bertukar jadi 7 bilik, kereta buatan Malaysia dah bertukar kepada continental. Namun hingga sekarang prinsip aku masih sama.

Sehingga saat aku menulis ini pun, aku masih tidak tahu berapa gaji isteri aku. Duit dia adalah hak dia. Aku cuma pesan, dia nak beli apa dengan duit dia, dia punya suka cuma jangan membazir.

Dan kalau nak beli benda yang besar2 atau buat investment, wajib refer aku dulu (supaya aku tahu dan elak dari jadi mngsa penipuan). Alhamdulillah dia faham kehendak aku.

Hari ini, bila aku imbas kembali saat2 susah dahulu, dan apa yang telah aku kecapi hari ini, bagi aku rahsianya adalah bahagiakan keluarga dengan ikhlas.

Jangan takut tiada duit, sebab rezki Allah yang bagi, tugas kita cuma usaha, usaha dan usaha. Jangan bedal harta isteri.

Nabi bersabda: “Mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya di antara mereka. Dan sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap isterinya.” (Riwayat Ahmad)

Benar, wanita diuji ketika susah, dan lelaki diuji ketika senang. Tak terkecuali dengan aku.

Bila senang tak semena2 ramai pula yang menggoda. Ada dara, dan ada yang janda. Masing2 sanggup untuk jadi kedua mahupun ketiga. Ikut nafsu, memang tergoda. Ikut iman, inilah ujian.

Apa yang aku ada sekarang sudah cukup membahagiakan, isteri dan anak2 yang sihat dan comel2, dan aku sama sekali tidak akan berkompromi dengan sesiapapun untuk anugerah dan amanah yang telah Tuhan berikan ini.

Pesanku buat para suami, jadilah Gentleman. Susah tak apa, yang penting usaha, usaha, dan usaha sampai jaya.. agi idup agi ngelaban

Ramai terkesan dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet

Sha Hana, Maaf ya..inilah confession yg paling win. Sangat2 kelakar. Encik memang berbakat menulis dan bertuah sebab wife pun berbakat dalam serba serbi. Saya doakan kebahagiaan dunia akhirat buat Encik & wife yg comey. Part wig tu memang menghiburkan.

Uyu Hadi, Happy baca luahan tt ni…. mungkin tt stress.. tp wife die x…. Abam tt… tu cara wife abam tt transfer perasaan excitement die bam…labur duit utk kepuasan hati sendiri… reward die pd diri sendiri.

Mungkin melampau pd abam tp emosi wanita ni subjektif bam.. untung abam.. wife abam x ‘ganggu’ abam dgn kehendak die. Syukur la bam… sbb bnyk wife kat luar ni yg bergantung dgn suami utk puaskan hati dan nafsu mata mereka.

yg mn rata2nya terperuk rasa sbb x dpt nk shopping kat kedai eco pun. Bagus wife abam hias deco rumah.. abam pun dok dlm rumah yg sama… mesti cantik selesa kan? Wife abam make up… bior ler bam… puas die conteng muka… diam la tu.

Puas die beli brg bnyk… lps ni slow la tu… setakat mn la sgt maksimum limit shopping die tu… mn la taw koleksi yg terlebih bnyk tu nnt blh buat die pikir beli banglo pulak utk space yg lebih luas ? Enjoy your life bam…. semoga bahagia hendaknya.

Indah Suhana, Weiii dlm bayk maslaah krt..yg ni paling win..saya suka..saya suka..weiii best laa baca ni. bini hang sama pesyeng dng perangai aku juga laa weii..jenis aku pun smaa..kku dan gila beli periuk beliii periuk smpai tak tau mna nk simpan..kku dan gila beli cadar ..beliiiiiiii sebuman tu smpi 15 set cadar tilam weiii…sebijiik smaa..

aku ingt aku ja pesyeng lagu ni..rupanyaaa ada juga lagu ni weiiu. tuan tanah weii biar pi kat dia laa dia nk beli apa pun..nnti.sampi.satu masa dia tak beli dah..lagi pun dia byk duit pakai duit sendiri ok laa tu..

untunglaa tuan tanah..beza aku lak pakai duit laki. sebb aku suri rumah..aku bagi cadahn kat tuan tanah..apa kata tuan tanah cucuk2 dia supaya dia gila beli baragkenas bagsawan pula..

mo klu dan dia gila beli emas nnti dia keja beli emas..bukan apa beli emas untung..tuan tanah cucuk2 dia supaya dia gila emas pula.

Tuan tanah oii..nak tau tak jenis gini kan mmg dia rasa bahagia tau .sbb aku oun camtu..bila dapt beli barg yg suka tu ya allah bahagianyaa hidup mmg ilamg stresss ..biar pi kat dia laa ..bahagia cara dia camtu.aku tau laa sbb aku jenis gini.sungguh pun

Sri Hana, Dia ada duit sdiri n dia mmpu biarlh dia happykn diri dia dgn cara dia.. akn sampai satu masa nnt yg dia akn bhnti.. shopping n perempuan berpisah tiada.. hobi yg setiap lelaki kna tahu.. as long as dia x susahkn tt dan bli pn guna duit sdiri biarkn aje.. yg pnting nafkah tt utk isteri tu yg tt perlu ambil berat.. jgn duk asyik kira duit bini je.

Mas Ibrahim, Seronok baca. Dapat bayangkan rumah anda mesti meriah ya… Walaupun lom ada anak.. In shaa Allah berkat doa dan nasihat tak henti2 tapi nasihat cara yg lembut tapi tegas…

In shaa Allah ada anak nanti dia akan berubah sikit2… Pada itu anda simpan la juga duit gaji anda sikit.. Utk masa depan anda dan keluarga… Suatu hari dia pasti berubah.. Caya la.

Liya Wana, Alamak sy paham perasaan wife tt ni huhuu aku setiap bulan ada budget tp setiap bulan jg laa budget tu blh buang tong sampah akibat tabiat hobi shopping ni. sekali shopping hrmone kegembiraan tu melonjak naik tau .

Biarkan dia sb duit dia, mesti isteri tt ada simpanan tu jgn risau psl tu. Tp tt jgn lupa bg nafkah yg sepatutnya dgn dia even gaji dia besar k. Till jannah

Suraya Azlin, Abg…kj bank ni stress dia bkn kaleng2 bang. Salah satu cara mmg soping…kalau x soping..bercuti kt hotel. Abg jgn bimbang kalau abg m4ti dia xd simpanan. Sbb pekerja2 bank ni tau mana nk campak2 duit dia ni.

Kalau x tau…bos2 dia akan paksa buat bang. Insha Allah. Busuk2 asb mmg kena ada. Wajib. Bhahahaha… biarlah bang. Bese org bank ni jarang kisahkan gaji pasngan masing2.

Jgnlah abg susah hati ckp gaji abg lg kecik dr dia. Banker ni…cuti pn kena hadap bos..hadap cust. So masing2 ada cara nak release stresss. Xpela..jgn risau ye.

Nisa Halim, Itu cara wife awak release stress. Lagipun guna duit dia kan? Saya pun ada perangai mcm ni jugak. Kita letih kerja. Rasa puas bila dpt beli apa kita nak.

Bukan dia membazir beli benda tak berfaedah pun. Org perempuan ni awak tak perlu risau la. Kitaorg ada bajet utk shopping dan ada wang simpan utk emergency dan masa depan.

Sakura Kimura, Biarlah dia tt tu tanda kebahagiaan dia.. tp kalau dh terlalu banyak kene ckp kat dia kene bersedekah tt cari kat youtube ceramah ustaz2 berkenaan nafsu perempuan nie ada banyak salah satunye nie la shopping brg2.

kalau brg banyak beli tp x gune khas utk simpan je.. nanti esk2 brg tu bley bawak masuk ke neraka.. so kene terangkan kat wife tt tu.. lainlah kalau isteri tt banyak sedekah tu saham akhirat.. try la.

Sha Zaza, Aduh seronok pulak aku baca kisah tt ni. Ok apa bini kau, takde la hidup menyusahkan ko. Cuma boros la. Tp dia guna duit dia. Semua ok kot.

Pndai serba serbi. Ingt senang ke nk jumpa perempuan macam tu. harap tt bersabar ye. Tunggu tema dia seterusnya yer. Aku doakan jodoh korang kekal bahagia hingga jannah . Amiin. Tapi yg bab rambut palsu tu. sumpah lawak beb.

Rahma Dania, Sy terhibur baca cite tt ni huhu, xtau nk bg pndapat cemane sbb dy beli seme tu guna duit dy…duit suami duit isteri,duit isteri tetap duit isteri…

suatu hukum dan hakikat yg seakan tidak dapat diterima pakai kebelakangan ni asbab trend isteri bekerjaya tp kene igat, hukum tetap hukum. Syarak tetap syarak yg tidak akan ditelan zaman.

Linda Lin, layankn ajerlah tt… as long as bini tu lyan elok.. masak, kemas n jaga tt tu elok… biaq lah bg dia happy … dah bini awk tu cara happy nya mcm tu… nk wat lagu mana… kang klu disekat … tt gak yg susah nti…

cuma bgtaulh lembut2… nk brbelanja tu boleh… tapi menyimpan utk masa depan itu perlu… mana tau kot2 ada masa2 kecemasan perlu duit… takdelh kelam kabut.

Miyu Hana, Awak kalau nak nasihat dia mungkin sukar sebab itu memang duit dia. Jalan yang terbaik ialah beri dia agama. Agama Islam larang pembaziran.. jadi kesedaran perlu datang dari diri dia sendiri.

Bagi dia ilmu.. dengar kuliah agama sama2.. expecially bab beli barang yg tidak dipakai.. nanti ditanya Allah.. buat apa dengan duit yg dia dapat, berapa banyak yang disedekahkan, berapa banyak beli barang2 simpan..

dipersoal diakhirat kelak. Biar dia insaf dari ilmu yg dia dapat.. kesedaran perlu datang dari diri dia sendiri. Kuatkan diri, hormaati diri sendiri insya Allah orang akan hormat awak. Niatkan kerana Allah.. pasti Allah akan tolong.

Riena Diana, Terhibur.. Kalau sy bekerjaya, sy rase sy pun mesti mcm ni.. Sy pun bsr jg..hahahahaha..Wife tt bahagia cara dia.. Itu cara dia release stress..Sementara xde komitmen anak..

Ni la masa Dia nk ‘enjoy’ slps penat lelah berhabis mase blaja dulu utk kejar cita² skng… Bersyukur jg tu, dia blanja guna duit sendiri, serba serbi pandai plk tu.. Lainla kalau dapur berulat, kain baju bergunung ganang..

Pengotor.. Tt x perlu stress.. Pasti ade ‘simpanan’ kira² yg wife tt dh rangka… Ikhlas sy doakan semoga tt dan wife berbahagia sehingga syurga dan dikurniakan anak soleh solehah.. Aamiin..

Intan Yahya, Sabar lah yer tt. Ni dulu perangai saya juga. Lama2 rumah dah jadi macam gudang. Terlalu banyak barang. Nak apa semua ada. Dari periuk, pinggan mangkuk, kain baju, kitchen organizer, electronic, tv setiap bilik,

kitchen gadget, alat2 membakar kuih, skin care, makeup, kalau sasa, sephora dan faceshop tu pantang jumpa, mesti beli berbakul2. Lama2 sekarang ni saya dah tak tau nak beli apa.

Kalau pi shopping pun hanya sekadar cuci mata. Dah hiilang nafsu nak membeli bila teringat kat rumah yg hanya ada 4 orang pun rasa sempit dgn barang.

Sumber : mediakl

Continue Reading

Keluarga

Terlalu rindu, kank2 redah malam ziarah kubur ibu meninggaI 4 hari lepas bersalin

Published

on

By

Perasaan rindu kepada insan yang sudah tiada merupakan satu rasa yang sangat berat. Lebih-lebih lagi individu yang meninggal dunia adalah orang yang paling kita sayang seperti ibu atau bapa.

Menerusi satu perkongsian yang tular di media sosial, seorang lelaki telah memuat naik beberapa gambar tiga orang kanak-kanak berjalan dalam kegelapan malam menziarahi pusara ibu mereka yang baru dikebumikan pada awal pagi tersebut.

Rindu sangat dekat ibu yang sudah meninggal

Pengguna Facebook dikenali sebagai Syaffiq S.Soleh ini memaklumkan bahawa kanak-kanak yang ditemuinya memberitahu amat merindui ibu mereka yang meninggal dunia selepas empat hari bersalin.

Ziarah kubur ibu malam2

Menurutnya lagi, rumah kanak-kanak tersebut berada hanya beberapa ratus meter dari tanah perkuburan menyebabkan mereka berjalan kaki sahaja menuju ke pusara ibu mereka.

Pegang tanah kubur ibu yang masih basah

Paling menyedihkan apabila salah seorang daripada kanak-kanak tersebut memegang tanah yang masih basah sambil meminta maaf serta menyatakan rasa rindunya kepada ibu tersayang.

Tiada orang dewasa dapat teman

Tambah pengguna Facebook itu lagi, disebabkan pada malam terbabit rumah kanak-kanak itu mengadakan majlis tahlil, tiada orang dewasa yang dapat menemaninya ke pusara ibu. Jadi, dia telah pergi ke kawasan tersebut bersama teman-teman seusia dengannya.

Rindu kepada yang sudah tiada cukup memeritkan

Sehubungan dengan perkongsian yang menyentuh hati itu, rata-rata warganet telah meninggalkan komen dengan menzahirkan rasa sebak diatas kisah kanak-kanak tersebut.

Mereka juga mendoakan agar roh allahyarham ibu kanak-kanak terbabit ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan dipermudahkan segala urusannya di alam sana.

Kesiannya dekat anak2 macam ni

Semoga adik tu diberi kekuatan

 

Ada yang faham dengan situasi tu

Sumber: Syaffiq S. Soleh/Ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Continue Reading

Trending