Connect with us

Keluarga

Bawak Balik B F Ko Mak Nak Tengok. Sekali Teman Lelaki Imamkan S0lat, Terus Lulus Jadi Menantu

Published

on

Kisah seorang gadis yang berkongsi detik manis apabila teman lelakinya hadir memperkenalkan diri kepada keluarganya di laman twitter telah mendapat pelbagai reaksi daripada wargamaya.

Dikenali dengan nama akaun kysstnaa, gadis yang berusia 19 tahun itu telah memuat naik gambar dan video teman lelakinya berjumpa keluarganya dan kemudian mengimamkan mereka sekeluarga segera menjadi bualan di media sosial.

Entri dengan tajuk “tengok mama exicted jumpa bakal menantu” itu kini telah mendapat hampir 20 ribu kali ulang kicau dan lebih 50 ribu tanda suka.

Menurut Qies, beliau pada mulanya hanya berkongsikan detik tersebut hanya sekadar untuk menyebarkan kebaikan dan menyeru supaya semua lelaki diluar sana sentiasa bersedia untuk berdepan dengan keluarga teman wanita masing-masing.

Tambahnya lagi, beliau dan teman lelakinya selalu memaklumkan kepada ibu bapa masing-masing apabila mereka keluar bersama sebelum ini.

Namun kali ini apabila beliau memaklumkan sedang keluar bersama “kawan” tiba-tiba ibunya menghantar mesej melalui whatsapp supaya memperkenalkan “kawan” tersebut kepadanya.

Sejurus lepas memperkenalkan teman lelakinya itu kepada keluarganya, mereka kemudian menunaikan s0lat Fardu Asar sambil diimamkan oleh teman lelakinya itu.

"Bawak balik bf ko mak nak tengok" sekali teman lelaki imamkan solat, terus lulus jadi menantu.

Posted by ApeAjer on Friday, May 22, 2020

Video yang dimuat naik qies ketika mereka berjemaah itu terus mendapat ribuan komen dari wargamaya.

 

Qies yang dikatakan masih tidak percaya dengan apa yang berlaku kepadanya dan teman lelakinya itu turut mendoakan kepada wargamaya yang mendoakan hubungan mereka itu agar segera menemui jodoh masing-masing.

Menurutnya jika kita hendak pasangan yang sempurna, kita perlulah mengubah diri ke arah kebaikan terlebih dahulu dan belajar mengenai soal agama dan adab bersama orang tua, katanya sebelum mengakhiri perkongsiannya.

Sumber : kita steady

Keluarga

Kecantikan Istri Menteri Kewangan Jadi Buah Mulut Ramai Rupanya Bukan Calang2 Orang

Published

on

By

Hampir tiga bulan dilantik sebagai Menteri Kewangan Malaysia, nama Senator Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz dilihat sedikit suram gara-gara pandemik COV1ID-19.

Namun sempena sambutan 1 Syawal yang lepas, perkongsian foto Hari Raya Tengku Zafrul bersama isteri tercinta kembali menarik perhatian.

Kelembutan wajah YM Raja Datin Sri Johanna Adrina Raja Arshad cukup memukau. Terserlah muda remaja, tak sangka wanita berumur 43 tahun itu rupanya ibu kepada 4 orang anak!

Menteri Kewangan hebat berusia 46 tahun ini mendirikan rumah tangga dengan Raja Datin Sri Johanna, seorang kerabat diraja Selangor-Negeri Sembilan.

Mereka dikurniakan empat orang cahaya mata bernama Tengku Zahra Jasmina, Tengku Zahira Eusnie, Tengku Zaeem Khalif dan Tengku Zayn Aqeel.

SEINDAH NAMANYA

Foto : Instagram jessarshad

Raja Datin Sri Johanna merupakan anakanda sulung Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad Raja Sir Tun Uda Alhaj, seorang ahli perniagaan terkemuka yang juga Pengerusi Maxis Communication serta bekas penuntut Harvard Business School.

Meskipun berasal daripada keturunan diraja dan dilimpahi kemewahan, tapi Raja Datin Sri Johanna amat menyenangi gaya hidup ringkas serta semula jadi.

Inilah yang mendorong wanita tersebut menyertai usaha adiknya, Raja Jesrina Arshad dalam mempromosikan jenama gaya hidup kesihatan dan kesejahteraan hidup, Purely B.

Adik-beradik jelita… Dari kiri Raja Jesrina Azlina, Raja Johanna Adrina dan Raja Jastina Adlina

Minat Raja Datin Sri Johanna terhadap remedi perub4tan berasaskan herba, nutrisi dan bunga-bungaan menjadi asas penjagaan kecantikan serta kesihatan mereka sekeluarga.

Tidak hairanlah kenapa Tengku Zafrul sendiri sangat aktif bersukan. Sejak muda lagi mereka mengamalkan kehidupan sihat meliputi gaya hidup dan pemakanan seimbang, berkat minat wanita tersebut yang mencintai alam semula jadi.

Menerusi portal digital Purely B (klik sini), Raja Datin Sri Johanna berkongsi prinsipnya bahawa tubuh badan kita mampu menentang penyakit dan sembuh dengan sendiri.

Katanya, tubuh dan minda manusia saling berkait dan kesihatan emosi kita amat penting terhadap kesihatan fizikal.

Bagi Raja Datin Sri Johanna, naturopati lebih dari sekadar kerjaya tapi minatnya. Setiap pengetahuan dimanfaatkan dalam gaya hidup seharian,

maka tidak hairanlah wanita jelita ini hanya mengamalkan diet makanan organik, kerap bersenam dan memastikan untuk mendapat tidur secukupnya.

Mustahil bagi seorang ibu dengan anak kecil? Iya, tapi nasihat beliau berusahalah untuk beristirahat dengan baik. Itu saja caranya untuk tubvh menyembuhkan diri kita.

Paling menarik, Raja Datin Sri Johanna pernah melahirkan dua orang anak secara gentle bi1rthing dengan bantuan obstetrician terlatih.

Gentle b1irth bermaksud teknik bersal1in yang mudah, tenang dan selamat serta mengurangkan rasa s4kit sebelum, semasa dan selepas proses melahi1rkan.

BERTAULIAH

Sebelum ini, Raja Datin Sri Johanna pernah menimba pengalaman kerja dalam industri Sumber Manusia.

Beliau kemudian menyertai seminar Anthony Robbins, yang menjadi permulaan minatnya dalam ilmu naturopati.

Foto : Instagram tzafrul_aziz

Kini Johanna mempunyai kelulusan Bachelor of Health Science (Naturopathy) dari University of New England (Australia) dan Advanced Diplomas in Naturapathy, Western Herbal Med1icine, Nutrition, and Homeopathy dari Australasian College of Natural Therapies di Sydney.

Biarpun sebelum ini Tengku Zafrul sibuk dengan kerjaya di sektor perbankan dan kini menggalas tanggungjawab terbesar negara iaitu mentadbir kewangan Malaysia,

pasangan hebat ini masih gemar menghabiskan masa lapang mereka dengan keluarga dan anak-anak.

Mereka sama-sama mempunyai pandangan hidup yang menyeronokkan. Tengku Zafrul umpamanya sangat suka menikmati nasi lemak, minat menyanyi dan meminati siri popular, Game of Thrones.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : nona

Continue Reading

Keluarga

Dibuang Keluarga Kerana PeIuk Islam,Masjid Tutup Pakcik Ni Terpksa Tidur Tepi Tong Sampah

Published

on

By

Sebagai umat Islam, kita sering disajikan dengan kisah-kisah penghijrahan dan peng0rbanan saudara baru untuk memeluk agama islam. Namun, tidak semua mampu menyelami isi hati dan menempuh dugaan yang dihadapi oleh seorang insan yang bergelar mualaf.

Di Twitter, sebuah kisah mengenai pakcik mualaf berjaya meraih perhatian ramai apabila seorang gadis berkongsikannya di laman tersebut. Lebih memeranjatkan, mualaf berkenaan dibu4ng oleh seluruh ahli keluarganya setelah mengetahui dirinya memeluk agama islam.

Tak sangka ada yang kisah sampai menitis air mata

Menurut perkongsian gadis tersebut, pakcik mualaf ini sudah seminggu dibu4ng oleh ahli keluarganya sendiri.

Bertambah sayu, masjid yang terpaksa ditutup menyebabkan lelaki berkenaan hanya mampu bermalam dan merehatkan diri di sekitar kawasan lapang berdekatan dengan tong sampah besar.

“Assalamualaikum, semalam 1st time saya nampak ada geIandangan di area saya. uncle yg mualaf, dibu4ng dan dihaIau oleh keluarganya setelah mengetahui uncle ni dah masuk islam. Uncle ni menang1s sebab saya satu orang sahaja yang bertanya tentang dia.”

“Uncle ni dah seminggu dihaIau, bayangkan, kita seronok beraya dengan baju baru, uncle ni dibu4ng sebab dia masuk islam sahaja. Sedih saya, bayangkan ayah korang dibu4ng family. Sampai hati kan”

Tenpat kerja saya berhadapan masjid. Masjid tutup, dia kata di nak duduk masjid tak dapatlah. So dia tidur dekat area sebelah tong sampah besar utk kawasan ni sebab tempat tu lapang sikit dan redup.”

Sesiapa yang nak beri bantuan boleh pm saya ye. Kitorang jaga pakcik ni sementara. Bagi dia mandi, rehat dan solat kat tempat kerja kitorang. Sungguh sedih melihat uncle sebaya dengan ayah kitorang dibuat macam ni”

“BTW, PAKCIK NI TAK MEMINTA LANGSUNG! TAK PERNAH DIA MEMINTA2 saya nampak. Tahu cerita sebab saya yang approach sebab niat nak beri duit raya. Borak2 dengan dia sebelum kerja. Dia simpan kesed1han dia sendirian.”

Mulanya macam ni, saya nampak dia semalam berjalan kat tepi2 jalan raya depan tempat kerja saya. Dia jenguk2 masjid yg tutup kat tepi jalan tu. Sepanjang dia jalan tu, dia KUTIP SAMPAH dan masukkan ke TONG SAMPAH. Tetiba harini masuk kerja, dia duduk sedlh depan ni”

“Saya percaya ada hikmah kenapa Allah pertemukan saya semula dengan uncle ni harini. Dia buat saya rindu ayah saya yang jauh di kampung.”

“Isteri dia dah men1nggal sebab kanser. Yang bu4ng dia ni semua family dia, adik beradik dia semua bu4ng dia. Means sebelum ni dia ada isteri dia sahaja ya Allah”

“Maaf saya tak sempat baca semua dm sebab saya kerja. Jangan risau pakcik tu gembira dengan bantuan kita semua. Alhamdulillah, dia tak rasa keseorangan dengan bantuan kita. Sesiapa yg ada minta nombor bank akaun saya utk bagi bantuan utk pakcik, 12038025717658 (Bank Islam) Rosnih”

“Terima kasih ada yg donate untuk pakcik! Semoga semua dimurahkan rezeki . Skg ni saya nak belikan pakcik kelengkapan mandi etc, belikan dia apa yg perlu. Sed1h dengar dia cakap dia gosok gigi guna tuala je lepas mandi tadi.”

“Ini beberapa helaian dokumen yg dia ada. Btw, pakcik ni ic dan kad bank dia semua dah h1lang. lama dah buat report. Tapi dia pun takde siapa2 dah lepas isteri menlnggal dan dia tak berapa pandai, lagi2 benda it etc”

Sudah semestinya perkongsian gadis ini mengenai pakcik mualaf berkenaan menerima respon yang positif daripada para pengguna laman Twitter.

Ramai dilihat turut menghulurkan sumbangan kepada pakcik berkenaan dengan harapan dapat meringankan bebannya serba sedikit.

Sumber : suratkabor

Continue Reading

Keluarga

Tersentuh Hati Lihat Makcik ‘Berjaga’, Pemuda Kongsi Rezeki Hulur Duit Raya

Published

on

By

Tidak semua berpeluang meraikan Hari Raya Aidilfitri bersama ahli keluarga di rumah. Ini kerana atas dasar tanggungjawab, mereka terutama yang bertugas dalam badan beruniform perlu bekerja demi menjaga keselamatan di sekitarnya.

Bagi seorang pemuda, tidak salah sekiranya berkongsi rezeki antara satu sama lain apatah lagi setelah melihat seorang petugas Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) duduk mengawal sebuah bangunan pada hari raya pertama lalu.

Menerusi laman Instagram, pemuda yang dikenali sebagai Chong Ed itu sempat menghulurkan duit raya kepada makcik berkenaan selepas singgah di sebuah bank bagi mengeluarkan sejumlah wang.

Raya pertama pun makcik kerja!

View this post on Instagram

Raya pertama pun makcik keja pagi semalam singgah maybank cucuk duit raya sikit. Selepas settle ootd raya kat dataran merdeka. bila masuk keta. terpandang makcik rela. hari raya pun makcik bekerja. terdetik nak bagi duit raya kat makcik. mungkin itu memang dah tertulis rezeki makcik. saya tanye makcik. “Raya pun keja ke makcik” makcik jawab. “ diorang suruh jaga bangunan takut hilang” 😅 senyum je makcik. Kite setiap hari raya dengan keluarga. Org lain kadang2 berjauhan dengan keluarga di setiap hari raya. Bersyukur lah dgn rezeki yg kite ada. Dimurahkan rezeki itu pun 1 ujian.Kite leka atau berbagi. Nikmat yg Allah bagi itu boleh di tarik dlm sekelip mata. Dalam rezeki kite.ada rezeki org lain.

A post shared by manusia skinny ootd (@chong_ed) on

“Pagi semalam singgah Maybank cucuk duit raya sikit. Selepas selesai OOTD raya kat Dataran Merdeka. Bila masuk kereta, terpandang makcik RELA.
“Hari raya pun makcik bekerja. Terdetik nak bagi duit raya kat makcik. mungkin itu memang dah tertulis rezeki makcik.
“Kita setiap hari raya dengan keluarga. Orang lain kadang2 berjauhan dengan keluarga di setiap hari raya. Bersyukurlah dengan rezeki yang kita ada.
“Dimurahkan rezeki itu pun satu ujian. Kita leka atau berbagi. Nikmat yang Allah bagi itu boleh ditarik dalam sekelip mata. Dalam rezeki kita ada rezeki orang lain,” katanya.

Posting tersebut menerima lebih 25,000 tanda suka dan dihujani komen positif pengikutnya yang rata-rata memuji tindakan murni itu selain mendoakan agar Chong sentiasa dimurahkan rezeki.

Tak salah pun memberi walaupun hanya sedikit. Dalam tak sedar, Allah akan berikan rezeki yang berlipat ganda dalam pelbagai bentuk seperti nikmat kesihatan, kebahagiaan, ketenangan dan sebagainya.

Sumber : klmenjerit

Continue Reading

Trending

error: Content is protected !!