Connect with us

Dunia

Asal Kelantan, Patutlah Pengotor. Baru 8 Hari Masuk Universiti, Plajar Dah Kena Hent4m

Published

on

BAGI mereka yang pernah menjalani kehidupan di asrama, aktiviti makan mi segera bersama rakan-rakan bukanlah satu perkara yang asing.

Bagaikan menjadi kelaziman, ada pula yang bertindak esktrem dengan memasak mi segera dalam kuantiti banyak menggunakan baldi.

Begitu juga yang dilakukan seorang pelajar ini bersama tujuh lagi rakan sebiliknya pada Khamis pagi sebelum berkongsi rakaman itu di laman Twitter.

Sekadar suka-suka memuat naik video itu, Muhammad Musafir Kelana, 18, bagaimanapun tidak menyangka dia akan menerima kecaman.

“Saya baru lapan hari mendaftar sebagai pelajar. Hari tu kami cuti, jadi kami masak 10 bungkus mi segera untuk lapan orang dalam baldi.

Muhammad bersama rakan-rakan sebiliknya.

“Saya kongsi video di Twitter, tak sangka orang kecam. Saya faham kenapa mereka kecam. Kalau saya jumpa baldi yang berkerak pun saya tak akan makan.

“Tapi kami guna baldi baharu. Memang tak sempat guna untuk cuci baju lagi sebab baru masuk asrama,” ujar penuntut Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Pagoh, Johor itu.

“Sebenarnya mak saya orang Kelantan, tapi saya lahir di Kedah.”

MUHAMMAD MUSAFIR KELANA

Bercerita lanjut kepada mStar, dia yang menuntut dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal turut dilemparkan dengan komen kasar berhubung video berkenaan.

Jelasnya, dia tidak kisah dengan kecaman yang diterima, namun menasihati orang di luar sana agar menjaga adab dan tidak bermain dengan sentimen kenegerian.

Paparan skrim rakaman tular berkenaan.

“Masa sekolah menengah, lima tahun saya duduk asrama. Jadi saya dah biasa. Saya gelak je baca komen, mungkin mereka geng-geng makan atas pinggan seramik 24 jam.

“Saya faham, lain orang, lain cara membesar. Pesanan saya, nak judge atau sampaikan kritikan tu, biarlah beradab. Ada yang main sentimen negeri. Saya asal dari Kelantan, dia kata patutlah pengotor.

Muhammad merupakan penuntut Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Pagoh, Johor.

“Sebenarnya mak saya orang Kelantan, tapi saya lahir di Kedah,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Muhammad juga hairan bagaimana video mi segera itu berjaya mengumpul lebih sejuta tontonan sejak ia dikongsi di Twitter.

Muhammad sudah terbiasa dengan kehidupan asrama sejak sekolah menengah lagi.

Namun katanya, dia melihat apa yang berlaku dari sudut positif dan mengakui langsung tidak terkesan dengan segala komen yang dilemparkan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : m star

Dunia

Suka Sangat Pakai Tudung, Gadis N0n MusIim Ini Sedang Blajar llmu Agama lsIam

Published

on

By

Malaysia semem4ngnya sangat un1k dengan pelbagai b4ngsa, k4um, agama dan juga ad4t.

Jadi tidak ha1ran jika Melayu bersahabat baik dengan Cina, atau dengan India.

Hijab atau tudung sememangnya sangat sin0nim dengan masy4rakat beragama Islam.

Namun, pemak4ian tudung sebagai fesyen kini kian mendapat tempat dalam kal4ngan bukan muslim.

Seperti gadis bernama Lynn dari Sarawak ini yang sudah menyimpan

keing1nan untuk menjadi saurada baru dalam keluarga Islam dan kini sedang mend4lami ilmu Islam.

Uj4rnya, jika diberi peluang selepas mend4lami dan faham tentang agama Islam,

dia akan perl4han-perl4han memelvk Islam.

Mal4h, Lynn berkata dia mula belajar mem4kai tudung sejak tahun 2018 lagi.

Memand4ngkan ramai diantara rakannya yang beragama Islam.

Katanya lagi, dia sudah ada ni4t dari dulu lagi untuk mem3luk agama Islam,

jadi tidak sal4h untuknya belajar lebih untuk menjadi seorang muslimah yang sejati suatu hari nanti.

“Sebab semua kawan i muslim so i dah ter1kut cara d0rang, and if ada rezeki i nak c0nvert to Islam seb4b i memang ada ni4t dari dulu lagi.

Now, pun i slow-slow learn more about Islam,” katanya.

Dalam pada itu, perk0ngsiannya di Twitter turut menjadi bu4lan apabila gadis itu memuat naik gamb4rnya berh1jab.

R4ta-r4ta net1zen memuji gadis itu t4mpil manis cantik berh1jab serta mend0akan agar diberi hid4yah dan sentiasa istiq0mah di dunia dan akh1rat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Rotikaya / medianews

Continue Reading

Dunia

Al Fatihah, Detik Detik Terakhir Lelaki Mengadap Ilahi Ketika Sedang Mengaji

Published

on

By

Boleh dikatakan semua orang ingin mengadap ilahi dengan pengakhiran yang amat baik atau husnul khatimah.

Dari Mufti Wilayah Persekutuan, antara tanda husnul khatimah ialah mengadap ilahi didalam keadaan melahirkann anak,

pergi pada hari atau malam Jumaat, jnazahh berpeluh dahi dan memgadap ilahi ketika sedang melakukan amal soleh.

Terdahulu, tular satu klip video menunjukkan seorang lelaki dipercayai

daripada Palestin yang menghembuskan nafasnya yang terakhir ketika dia sedang membaca al-Quran.

Belajar mengaji pada usia yang lanjut adakalanya membibitkan perasaan malu bagi segelintir orang.

Namun, rasa itu sepatutnya tidak perlu ada kerana ia melibatkan perihal menuntut ilmu terutama berkaitan agama.

Sementelah, menuntut ilmu itu merupakan kewajipan ke atas setiap insan.

Dalam klip video yang dikongsikan oleh Abdul Lateef Khaled,

kelihatan seorang lelaki yang agak berusia mencium kitab dipercayai Al-Quran sebelum mula membacanya.

Dikenali sebagai Hajj Khamis Yahya, daripada Khalil, Palestin, beliau dilihat terkumat-kamit membaca kitab

berkenaan sebelum terhenti dan tumbang dalam keadaan masih terduduk di atas kerusi.

“Berapa ramai orang yang tidak dikenali di dunia dicintai Allah.”

“Beliau mungkin tidak alim atau popular, tapi lihatlah bagaimana Allah berikan dia pengakhiran yang amat baik.”

ALLAH SWT telah menjanjikan ganjaran buat hamba-hamba-NYA yang tidak lancar membaca al-Quran,

tetapi masih berusaha mempelajarinya.

Sabda Rasulullah SAW: “Seorang yang lancar membaca al-Quran akan bersama para malaikat yang mulia dan sentiasa selalu taat kepada ALLAH.

Adapun, yang membaca al-Quran dan tersekat-sekat di dalamnya dan sulit atasnya bacaan tersebut,

maka, baginya dua pahala.” (Riwayat Muslim)

Sesungguhnya usia itu bukanlah penghalang untuk seseorang itu belajar dan berjaya.

Begitu juga apabila kita belajar mengaji.

Tidak kiralah berapa pun usia kita, jangan sesekali menyerah kalah tanpa berusaha untuk belajar mengaji dan memperbaiki bacaan kalamullah sebelum menutup mata.

Beliau mungkin tidak alim atau popular, tapi lihatlah bagaimana Allah berikan dia pengakhiran yang baik.”

ALLAH SWT telah menjanjikan ganjaran buat hamba-hamba-NYA yang tidak lancar membaca al-Quran,

tetapi masih berusaha mempelajarinya.

Semoga kita semua dikurniakan husnul khatimah.

Sumber : Abdul Lateef Khaled/Mufti Wilayah Persekutuan/SK

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading

Dunia

Al Fatihah, Detik2 Terakhir Imam Mengadap Ilahi Ketika Sedang Beri Ceramah Agama

Published

on

By

Sesungguhnya, kehidupan kita di muka bumi Allah SWT ini adalah satu persinggahan dan bekalan kepada kita untuk pergi berhijrah ke alam akhiirat kelak.

Dan nyaawa setiap anak Adam itu terletak pada Penciptanya, yakni Allah SWT. Itulah yang membuatkan kita yang berada di muka bumi-Nya ini benar-benar kerdil di sisi-Nya.

Dan Allah SWT jugalah yang berhak menghidup dan memaatikan setiap manusia yang diutuskan sebagai khalifah di bumi ini.

Sesungguhnya setiap yang hidup pasti akan dijemput mengadap Ilahi.

Begitulah yang disaksikan apabila seorang penceramah pergi mengadap ilahi ketika memberi ceramah setelah melafazkan ‘Lailahailallah’.

Ulama tersebut dikenali sebagai Buya Malin Putiah yang sedang memberikan ceramah di masjid Kecamatan Harau, daerah Limapuluh Kota, Sumatera Barat.

Buya Malin telah terjatuh setelah mengucapkan kalimat ‘Lailahailallah’. Buya malin ketika itu menyampaikan ceramahnya dengan menggunakan bahasa Minang.

Ketika itu dia sedang menyampaikan ceramahnya tentang kebesaran agama Islam.

“Allah S.W.T mengetahui tentang apa yang kita semua lakukan, Allah Maha Melihat, Allah Maha Mendengar, Kata-kata dihati kita, Allah juga mengetahuinya”, kata Buya Malin yang cukup bersemangat.

Jatuh Ke Belakang
Setelah mengucapkan kalimat ‘Lailahailallah’, Buya tiba-tiba telah jatuh ke belakang. Tidak lama kemudian, Buya Malin disahkan telah mengadap ilahi. Sebelum permergiannya, Buya dalam keadaan sangat sihat dan tidak menunjukkan tanda-tanda.

Detik -Detik Meninggal Nya Buya Malin Putiah Setelah Mengucapkan Laillaha Ilallah Saat Dakwah

Detik -Detik Meninggal Nya Buya Malin Putiah Setelah Mengucapkan Laillaha Ilallah Saat Dakwah

Posted by Al Quds on Monday, September 21, 2020

Sumber : onlinemalaya

Continue Reading

Trending