Semasa

Air mata g4dis ini menitis di kedai laptop, masuk kereta kereta bertambah lebat jadinya – “Content lima bulan hilang semuanya”

Dvgaan demi dvgaan terus menimpa g4dis ini sehingga dia gagal menahan air matanya.

Mengulas video penuh em0si yang tular di TikTok, Wan Nor Hidayah Wan Yusof berkata, dia sed1h apabila segala penat lel4h selama lima bulan terkvbur begitu sahaja.

Jelas g4dis berusia 21 tahun itu, laptop miliknya ros4k dua minggu lalu, menyebabkan segala data, foto dan video berkaitan perniagaan baharunya les4p tanpa jejak.

Dayah sed1h apabila segala content bisnes les4p g4ra-g4ra laptopnya yang ros4k.

“Sekitar dua minggu lepas, segala content untuk perniagaan produk kecantikan yang saya hasilkan dipindahkan ke dalam laptop. Sebelum ini ia disimpan dalam telefon saja.

“Kemudian laptop saya mula bermas4lah. Jadi saya hantar ke kedai. Tambahan pula laptop itu sudah digunakan sejak sembilan tahun lalu. Rupa-rupanya hard disk rosak.

“Ketika nak ambil laptop selepas siap dibaiki, saya dapati segala content yang dikumpul lima bulan hilang semuanya. Dalam telefon pun saya dah padam. Saya tak pasti jika orang kedai tu perasan air mata saya men1tis.

“Semua content gambar dan video saya shoot dan edit sendiri. Siang malam saya buat kerja, tapi hilang macam tu saja,” ujarnya kepada mStar.

Video:

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh mStar (@mstaronlineofficial)

Mesra disapa Dayah, penuntut bidang Kewangan di UiTM Machang, Kelantan itu mengakui kec3wa, namun menerima segala yang berlaku dengan hati terbuka.

ded4h Dayah lagi, sudahlah semua data dan kandungan berkaitan bisnes lesap, dia kemudiannya terp4ksa menjalani kuar4ntin sejak minggu lalu g4ra-g4ra menjadi kontak rapat k3s positif C0vldl9.

Dulu zaman sekolah saya pernah jual coklat, roti, kemudian jual jam. Biasanya saya akan cuba bahagi masa sebaik mungkin.

DAYAH

“Macam jatuh ditimpa tangga. Sekarang saya tiada apa yang nak dimuat naik di media sosial. Ia sedikit sebanyak menjejaskan jumlah tontonan TikTok serta sales saya.

“Bahan untuk bisnes dah hilang. Nak keluar shoot video dan gambar, saya pula masih dikuar4ntin. InsyaAllah saya akan potong gelang kuar4ntin pada 28 September ini. Saya neg4tif, cuma jadi kontak rapat saja.

“Selepas dah selesai kuar4ntin, saya akan buat content baharu. Saya ambil pengajaran atas apa yang berlaku. Semua benda perlu back up di beberapa tempat. Sekarang saya dah mula guna Google Drive untuk back up semua content.

dayah1

Dayah merupakan penuntut UiTM Machang, Kelantan.

“Tak mahu ulang lagi kejadian ini. Pen4t sebenarnya. Saya ris4u jika ia berulang lagi. Bukan senang saya photoshoot produk dan edit sendirian. Kadang-kala minta adik tolong,” ujar anak jati Terengganu itu.

Menurut Dayah, dia sudah mencuba pelbagai bisnes sejak berusia 12 tahun, namun mula mengusahakan perniagaan scrub sarung tangan untuk kecantikan kulit sejak lima bulan lalu.

Ujarnya, dia cuba membahagikan masa antara pelajaran dan bisnes dan komited menjadi usahawan muda demi meringankan beb4n keluarga.

“Saya niat bisnes untuk meringankan beb4n mak ayah, untuk tampung kos belajar juga. Sekarang saya ambil ijazah tanpa sebarang biasiswa mahupun pinjaman pelajaran.

dayah3

Dayah berniaga demi meringankan beban keluarga.

“Saya bergantung kepada jualan produk ini untuk berbelanja hari-hari. Sekurang-kurangnya tak perlu meminta dengan mak ayah.

“Dulu zaman sekolah saya pernah jual coklat, roti, kemudian jual jam. Biasanya saya akan cuba bahagi masa sebaik mungkin. Siapkan tugasan dahulu, kemudian baru selesaikan hal bisnes.

“Ketika cuti hujung minggu, saya akan hasilkan dan plan content untuk bisnes yang akan digunakan sepanjang hari dalam minggu berikutnya,” ujar anak kelima daripada tujuh beradik itu.

Sehingga kini, video Dayah men4ngis dalam kereta selepas pulang mengambil laptop miliknya yang rosak meraih hampir 200,000 tontonan.

Malah, ramai netizen turut menitipkan kata-kata semangat buat usahawan muda itu agar dia terus tabah dalam menjalani bisnes.

Komen netizen:

Sumber : M star

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *