Connect with us

Infomaklumat

Abang penguatkuasa bak hero! Pagi terk4m per4gut, malam jual burger

Published

on

Sebelum ini tular Pegawai MBJB Dapat Pujian Netzen Bila Selamatkan Wanlta Diragvt Dengan ‘Flying Kick’ Peragvt

Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.

Mungkin itulah peribahasa yang sesuai diberikan kepada peragut ini yang menerima balasan ‘cash’

selepas melakukan perbuatan terkutuk itu dalam satu rakaman CCTV yang dipercayai berlaku di Johor.

Dalam satu perkongsian CCTV yang tular di Facebook sejak pagi tadi, lelaki tersebut dirakam dengan jelas diterajang

oleh salah seorang pegawai pihak berkuasa tempatan (PBT) selepas meragut seorang wanita di tepi jalan.

Walaupun berjaya meloloskan diri dan meragut dengan berjaya namun beliau selepas itu bergelut

dan terjatuh sebelum ditendang sehingga terpelanting oleh pegawai PBT yang berada di kawasan tersebut.

Aksi ragut dan tendangan padu yang dirakam itu boleh dilihat bermula di saat ke 15 di perkongsian video di bawah.

https://www.facebook.com/boon.kai.397/videos/10157580641301313/?t=2

Tindakan spontan dan pantas lelaki yang dipercayai pegawai penguatkuasa itu kemudiannya menerima pujian daripada netizen

dengan perkongsian video tersebut sehingga kini sudah pun dikongsikan kembali sehingga 11,000 kali di Facebook.

Bukan sahaja berpuas hati melihat tendangan padu daripada pegawai tersebut malah mereka juga rata-rata yang meninggalkan komen

bersetuju dengan tindakan pantas yang berjaya menghalang lelaki itu untuk melarikan diri.

Maklumat yg diterima kes ragut berlaku tengahari tadi. Seorang penunggang motosikal meragut beg seorang wanita

berhampiran Bank Islam Mount Austin Johor Bahru. Suspek berjaya ditangkap dengan bantuan orang awam – FB INFO ROADBLOCK

photo_2020-09-01_16-33-43

photo_2020-09-01_16-33-42

Sumber : TheVocket

Sebelum ini kec0h Angg0ta trafik ‘flying klck’ penunggang motosikal, 

POLIS Sarawak sedang menyiasat anggota Cawangan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sibu.

Ini susulan video tular seorang penunggang motosikal ditendang hingga jatuh di Jalan Temple, Sibu, hari ini.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Aidi Ismail berkata, tindakan tegas akan diambil ke atas anggota terbabit sekiranya dia didapati bersalah atas perbuatan itu.

“Setakat ini, kita masih menjalankan siasatan namun tindakan akan diambil jika dia didapati cuai atau bertindak agresif ketika menjalankan tugas,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurut beliau, kejadian berlaku ketika anggota trafik membuat pemeriksaan mengejut ‘Op Motosikal’ di Jalan Temple sekitar jam 12.15 tengah hari.

Kejadian itu dirakam orang awam dan tular di media sosial sekali gus mengundang pelbagai reaksi warganet.

Menerusi Rakaman video berduarasi 15 saat itu memaparkan seorang anggota trafik menendang penunggang motosikal yang membuat pusingan ‘U’ secara tiba-tiba selepas ditahan untuk pemeriksaan.

Penunggang motor tersebut ke lihatan enggan memberhentikan kenderaan menyebabkan anggota terpaksa menendang motor tersebut

Aidi berkata, pemeriksaan lanjut mendapati penunggang motosikal terbabit tidak mempunyai lesen memandu dan cukai jalan motosikal tamat tempoh.

“Penunggang motosikal terbabit juga akan dikenakan tindakan saman kerana menunggang mel4wan arus dan ubah suai ekzos,” katanya.

Pelbagai reaksi diberikan oleh warganet yang turut mempersoalakn cara anggota tersebut bertindak.

Ini kerana jarak motor dengan anggota polis itu masih dekat.

Kaedah mengambil kunci motor atau menarik tangan penunggan motor masih boleh di gunakn ketika berdepan dengan situasi tersebut.

polis tendang orang awam

Sedang tular di media sosial skrg ni.Tidak pasti lokasi di mana.Lari dari sekatan adalah kesalahan.Menggunakan kekerasan juga adalah kesalahan.

Posted by Isu Semasa Online on Monday, August 24, 2020

Terima kasih juga kepada polis tu sbb tindakan flying kick dia tu menyelamatkan pengguna jalan raya yg lain drpd berdepan risiko berhadapan penunggang motosikal menentang arus.

Kepada rakyat malaysia yg marah kat polis tu, meh sini aku nak tanya.

Bukan ke sblm ni korang juga yg marah sgt dgn penunggang atau pemandu yg menentang arus???” tulis seorang netizan

“Kalau la yg kena flying kick penj3nayah yg dicari….

Rasa2 nak bagi reward ke atau tindakan tata tertib kat abg polis tu”

Apa-apa pun kita serahkan kepada pihak berwajib untuk menjanlakan siasatan.

“Memang patut!!!

Polis dah suruh berhenti cara baik.. Kau nak lari.. Apa apa bincang.. Sekalipun salah..

Jelaskan seberapa ikhlas alasan.. Moga Allah bg bantuan..

Pernah la aku kena tahan.. Sbb tertinggal beg duit.. Lesen xde bersama..

Allah tau keadaan kita. Hati manusia allah jaga..

Elok je.. Minta maaf.. Jelaskan yg sebetul dan sedia terima saman..

Mujur aku x disaman. Polis ni baik je kalau kau x buat dia marah.

Melainkan yg memang nak makan duit kopi.. Tu kau x buat apa pun kena juga..”

“Salah ttp salah tp jgn lh sampai terajang gtu..di tkdir kn sampai ajl sbb jatuh tu..

Percuma jer duk kt dlm pnjara..gunakan kebijaksanaan akal tu..awk anggota..bkn naik pgkat pn blh sepak gtu..

Malah blh dpt kecaman lg adalh”

“Pendek akal sungguh…polis tendang orang lari sekatan jalan, polis salah..bahkan orang awam tendang peragut pun.

Orang awam dipersalahkan sebab peragut tu belum jatuh bersalah oleh mahkamah..

Orang2 bodoh duk tanya, mana sop?memang…orang awam tak pernah salah…backup tak kena tempat…”

“BNYAK netizen otak penuh taik…. Dah jelas polis tu buat kerja x kan dia nk tahan guna tangan sah2 la polis tu terseret kat jalan kalau penubggang tu x berentii…..

Memang patut makan penendang la kalau x nk dngr ckp……

Kalau yg otnk mcm udang tuuu x payah la nk memandai2 ckp polis tu salah… Dah jelas2 kan penunggang tu salah..”

“Tak de salah nak takot ape,dah tahu mmg salah berhenti je la ,bukan polis tu robot tk de budi bicara,dah mmg salah terima je la

Jangan nk menyusahkan orang lain jugak,yang menentang habisan ni mesti perangai sama jenis u turn nampak polis,sedih!”

Sumber : lamanmayapw

Kini Abang penguatkuasa bak hero! Pagi terk4m per4gut, malam jual burger

Tindakan pantas anggota penguat kuasa Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Shazrin Hafeez yang berjaya menangkap per4gut di Taman Mount Austin,

Johor Bahru tengahari semalam mendapat pujian ramai.

Menerusi ruangan komen di Facebook Harian Metro, rata-rata warganet menyifatkan pemuda berusia 26 tahun itu ibarat hero yang muncul tepat pada masanya ketika kejadian membabitkan seorang wanita.

Tahniah! Harap dapat bonus

Kurus je tapi ‘power’

Ini yang kita mahukan!

Namun siapa sangka walaupun memikul tugas di siang hari, anggota penguat kuasa itu juga melakukan perniagaan menjual burger pada waktu malam.

Berikutan kejadian tular itu, terdapat beberapa individu yang menyeru penduduk sekitar Taman Johor Jaya supaya memberikan sokongan kepada perniagaan Shazrin.

Inilah dia wira kita

Ada gerai burger di Jalan Anggerik

Kawan dari sekolah rendah, ada taekwondo

Bangga dengan kau bro!

Dapat hadiah seutas jam tangan dari netizen. Terbaik!

Terdahulu menerusi laporan Harian Metro, dia sedang menjalankan tugas memeriksa petak tempat letak kereta berkupon berdekatan lokasi kejadian sebelum terdengar jeritan wanita meminta pertolongan.

Bagaimanapun, dia nafi melakukan ‘flying kick’ seperti kelihatan dalam video yang tular itu sebaliknya terus berlari ke arah per4gut dan terk4m sehingga terjatvh.

Sumber : Hm Omar Ahmad

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Infomaklumat

Menteri Keewangan Umum Tarikh Permohonan BPN 2.0. Ni kaedah cara nk mohon

Published

on

By

Kuala Lumpur: Individu yang tidak pernah mendapat sebarang bantuan sama ada Bantuan Prihatin Nasional (BPN) atau Bantuan Sara Hidup (BSH) boleh mengemukakan permohonan baharu mulai 15 Oktober hingga 15 November 2020.

Kaedah Permohonan

Permohonan boleh dibuat melalui pautan https://bpn.hasil.gov.my; atau dengan menghantar

borang secara persendirian ke cawangan / Pusat Khidmat Hasil (PKH) / UTC LHDNM.

Borang permohonan boleh dimuat turun dari pautan https://bpn.hasil.gov.my.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, pemohon tidak perlu mengemukakan sebarang dokumen sokongan ketika permohonan.

“Kesemua permohonan akan disemak berdasarkan data agensi yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kewangan Malaysia,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.

Baru-baru ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan lanjutan agihan BPN yang dikenali sebagai BPN 2.0 membabitkan peruntukan hampir RM7 bilion untuk empat kumpulan rakyat.

Kumpulan pertama yang akan menerima bantuan tambahan RM1,000 ialah golongan B40 seramai 3.7 juta isi rumah.

Kumpulan kedua RM500 kepada 3.8 juta (B40 bujang); ketiga adalah RM600 kepada hampir 1.4 juta (M40).

Kumpulan keempat adalah 1.7 juta kumpulan M40 bujang yang akan menerima RM300.

Bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran, iaitu pada hujung Oktober dan keduanya, pada Januari 2021.

Katanya, bagi golongan B40, bayaran ansuran pertama pada Oktober sebanyak RM700 dan keduanya, (baki) RM300 pada Januari 2021.

Tengku Zafrul berkata, penambahan BPN 2.0 ini menjadikan jumlah keseluruhan inisiatif BPN melebihi RM18 bilion kepada 10.6 juta penerima, yang merangkumi golongan bujang dan isi rumah.

BPN 2.0: Golongan B40, M40 terima bantuan

Kuala Lumpur: Bantuan Prihatin Nasional (BPN) dilanjutkan kepada BPN 2.0 membabitkan peruntukan hampir RM7 bilion untuk empat kumpulan rakyat.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kumpulan pertama yang akan menerima bantuan tambahan RM1,000 ialah golongan B40 seramai 3.7 juta isi rumah.

“Kedua RM500 kepada 3.8 juta kumpulan B40 bujang; ketiga adalah RM600 kepada hampir 1.4 juta isi rumah M40.

“Manakala kumpulan keempat adalah 1.7 juta kumpulan M40 bujang yang akan menerima RM300,” katanya dalam Perutusan Khas Kita Prihatin, hari ini.

Beliau berkata, bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran, iaitu pada hujung Oktober dan keduanya, pada Januari 2021.

Katanya, bagi golongan B40, bayaran ansuran pertama pada Oktober sebanyak RM700 dan keduanya, (baki) RM300 pada Januari 2021.

“Tiada permohonan yang perlu dibuat untuk mendapatkan bantuan BPN 2.0. Kerajaan akan menyalurkan bantuan secara terus kepada 10.6 juta penerima yang telah diluluskan di bawah BPN sebelum ini,” katanya

Continue Reading

Infomaklumat

Alat bantuan pernafasan mgsa terakhir kercvnan karbon telah di cabut. Ni reaksi dari aqilah

Published

on

By

Bukit Mertajam: Selepas seminggu menerima rawatan akhirnya mngsa terakhir kerac-unan karbon monoksida, Nor Aqilah Mohd Safwan, 21, dilaporkan sudah sedarkan diri daripada koma.

Difahamkan, alat bant-uan pern-afasan yang digunakan Nor Aqilah turut dicabut pasukan peru-batan apabila pesa-kit berada dalam keadaan stabil.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Shafee Abd Samad berkata, mngsa juga dikatakan mengenali ahli keluarga yang datang melawatnya.

Mgsa Angguk Kepala, Masih Kenal

“Alhamdulillah, polis menerima maklumat Nor Aqilah sudah sedar daripada k0ma dan dia mengangguk kepala tanda mengenali ahli keluarga yang datang melawatnya,” katanya di sini, hari ini.

Dalam kejadian Rabu minggu lalu, keempat-empat mangsa, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri serta dua beradik kembar Nor Adilah dan Nor Aqilah masing-masing berusia 21 tahun, berhenti rehat hingga tertidur di tempat letak kereta stesen minyak di Sama Gagah sebelum meneruskan perjalanan pulang ke rumah masing-masing dekat Sungai Petani dan Gurun, Kedah.

Bagaimanapun, empat mngsa yang belajar di sebuah kolej kejururawatan dekat Batu Caves ditemui tidak sedarkan diri oleh seorang bapa mngsa di dalam kereta yang dinaiki mereka akibat terhidu karbon monoksida.

Sharifah Fariesha ditemui maut di lokasi kejadian manakala Ayuni Shazwanie meni-nggal dunia dalam perjalanan menerima r4watan di Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Tidak lama kemudian, Nor Adilah dilaporkan m-eninggal dunia selepas menerima r4watan di Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak.

Manakala, kembarnya pula, Nor Aqilah dibawa ke Unit R4watan Rapi (ICU) Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur.

Hati Mula R1isau, Hubungi anak tak dapat

Beberapa kali saya cuba hubungi pasangan kembar itu tetapi tak dapat mungkin bateri habis, ketika itu saya tak sedap hati sebab sudah lewat malam.

“Saya nak cari mereka di mana sebab saya tak tahu lokasi mereka berada ketika itu, saya cuba menghubungi telefon bimbit dua rakan mereka itu tetapi tak dapat juga,” kata Mohd Safwan Yaacob, 40-an.

Menurutnya, dia mengetahui kejad-ian menimpa anak kembarnya, Nor Adilah Mohd dan Nor Aqilah, 21, pada 1 pagi selepas dihubungi keluarga seorang daripada rakan anaknya itu.

Katanya, sebaik menerima maklumat penemuan kereta yang dinaiki mereka terus dia bersiap ke Hospital Angkatan Tentera Lumut, Perak.

“Dalam hati saya agak berdebar kerana saya dimaklumkan keadaan dua anak saya ketika itu sudah tak sed-arkan diri.

“Tidak lama kemudian saya dimaklumkan seorang rakan mereka sudah meni-nggal dunia dan berdoa semoga anak-anak saya dan seorang lagi rakannya selamat,” katanya di sini hari ini.

Menurutnya, pasangan kembar itu memang tidak pernah berpisah sejak kecil malah sering berdua-duaan apabila bercuti.

“Mereka juga belajar dalam jurusan farmasi peringkat Diploma di Kuala Lumpur dan selalu melancong ke Pulau Pinang apabila bercuti.

“Semalam, mereka minta izin nak pergi ke Pulau Jerejak untuk melancong dengan dua lagi rakan baik mereka namun tak sangka berakhir dengan trag-edi,” katanya.

Mohd Safwan berkata, anak sulung dari tujuh beradik itu tidak menunjukkan sebarang perubahan malah dia sentiasa kelihatan ceria.

Katanya, mereka sekeluarga reda dengan apa yang berlaku dan berharap anak keduanya cepat sembuh.

Continue Reading

Infomaklumat

Pelanggan ini terima ayam goreng Mcd. Tapi ketika nak makan jumpa pula “benda” ni

Published

on

By

Sebelum ini banyak kes melibatkan pelanggan menerima kondisi ayam goreng dengan berulat. Kes seperti ini banyak di laporkan dikedai-kedai mamak kerana meraka menggunakan ayam yang lama

Namun kejadian seumpama itu juga terjadi di restoran ternama seperti MCD

“Seyeslah Ayam McDonald’s macamtu?
Pastu suruh DM…Konon2nya nak mintak maaf kot tapi naper di bloknya orangtu? Macamana nak DM kalau dibloknya? Cuba citer… Cuba citer skit” .

Memlalui perkongsian dari seorang pelanggan setia Mcd, keadaan ayam goreng yang di beli mempunyai ulat

Selepas perkara tersebut tular, pihak MCD ada memberi reaksi balas meminta pelanggan tersebut untuk DM pihak mereka bagi mendapatkan butiran kejadian

Namun begitu, entah di mana silapnya, pelanggan tersebut telah di sekat dari memberi maklum balas dan perincian kejadian seperti yang di minta

Apa-apa pun kita tunggu tindakan lanjut dari Pihak McD mengenai perkara tersebut kerana ia melibatkan nama baik pihak mereka

Keesan Makan Ayam R0sak

Ayam merupakan sumber makanan yang sangat lazim untuk dimakan oleh masyarakat akan tetapi ada diantara mereka tidak tahu akan kesan apabila seseorang itu makan ayam yang telah r0sak dan berulat.

Antara kesan makan ayam yang telah r0sak ialah seperti berlaku masalah pencernaan, keracunan dan lain-lain.

Sebab kepada terjadinya ayam rosak adalah daripada segi penjagaan ayam tersebut, pendedahan yang terlampau atau berpanjangan di tempat terbuka, penyimpanan yang tidak betul dan sebagainya.

Apa kata anda? Kongsiakn bersama kami

Sumber : trendingsangatpw

Continue Reading

Trending